«Пані, маю маску. Десь там…»
Як базари адаптувалися до нових правил карантину та скільки коштує «продуктовий кошик»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/409594/runok1.jpg)
У розпал інфекції коронавірусу український уряд ухвалює нові «обмеження», які викликають неоднозначне ставлення. Міністерство охорони здоров’я дозволило місцевій владі відкрити під час карантину … продуктові ринки, проте наказало суворо дотримуватись певних обмежень. Так, на двадцяти квадратних метрах торговельної площі базару — не більше одного покупця, а відстань у черзі — півтора метра. Продавці і покупці мають бути в масках і рукавичках, користуватися санітайзерами. Для ринків «вихідного дня» відстань між місцями торгівлі має становити не менше трьох метрів.
І «вишенька на торті» — хворі з підозрою на коронавірус, які перебувають на самоізоляції, можуть відвідувати аптеки, магазини, ринки…
Журналіст «ВЗ» вирушила на Привокзальний ринок, аби дізнатися, яка там ситуація із дотриманням карантинних правил, і заодно поцікавитися, що подорожчало «під шумок» пандемії.
…Біля всіх входів на ринок чергують охоронці (в масках та рукавичках. — Авт.), які пропускають людей. «Хто не має масок — одягаємо! — закликає охоронець. — Бо інакше на базар не впущу. Такі правила — у країні карантин! Стаємо в чергу, я сам вас пропускатиму по одному, якщо з ринку хтось буде виходити». Мені довелося стояти в черзі хвилину-дві. Традиційно я мала маску і рукавиці.
Перше враження — торг йде мляво. Продавці сумують, виставляють товар, ввічливо закликають клієнтів щось купити. Більшість продавців мають маски і рукавиці. Але не всі правильно носять засоби індивідуального захисту. Хтось опустив маску на підборіддя, при цьому відкривши рот, щоб покурити, хтось зачепив її на гумці… за одне вухо. У м’ясному відділі базару, де товар відгороджений від клієнтів плівкою, деякі продавці зібралися в купку на ранкову нараду. «Чому ви без масок?» — запитую. Одна з продавчинь відповіла: «Пані, маю маску. Десь там (показала рукою на двері підсобного приміщення, де зберігають м’ясо. — Авт.). Може, моя маска в кишені? Не знаю! Але скажу вам: здорові люди в масках не ходять»…
На деяких прилавках м’ясного відділу побачила антисептики. Але їх неохоче хтось використовував. Не бракувало працівників, які рубають м’ясо на шматки, що працювали без одноразових рукавичок. І навіть без масок… Продавець одного прилавка, в якого завжди купую телятину, запропонував мені антибактеріальну серветку. Дякую і беру, щоб добряче витерти руки. Каже, кожен третій приходить і намагається помацати шмат шинки… Нарікає, що на людей не діє зауваження: «Так не можна робити», особливо в карантин. Обурюються, йдуть геть.
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/04/Runok2.jpg)
Біля прилавків, де торгують вудженими шинками і ковбасами, чисто, товар відгороджений захисною плівкою. Продавці закликають щось купити, але при цьому їхня рука тягнеться до ножа, щоб врізати шматочок ковбаси на дегустацію. «А хіба гігієнічно дегустувати?» — уточнюю. «А як ви купите добру шинку чи шпондер? — дивується продавчиня. — Хочете, дам вам додаткову рукавичку, щоб взяти дегустаційний шматок у руки. Хочете, можете не пробувати, а просто понюхайте і купіть».
Ще один неприємний нюанс — не всі продавчині м’ясного відділу мають рукавиці, а коли називають ціну, торкаються товару не кінчиком ножа, а… пальцями. На моє зауваження реагують позитивно: «Вибачте, не буду. Звичка, пані, зрозумійте мене». Колись на таке слушне зауваження клієнтів продавці відповідали грубою лайкою…
Санітарна культура покупців під час карантину — окрема тема. Частина з тих, які приходять на ринок, одразу знімають маски… На питання, чому ігнорують правила карантину, відповідають: «Не ваша справа! Краще на себе подивіться». Також покупці не дотримуються дистанції. Біля деяких продуктових яток ледь не вилізають одне одному на голову…
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/04/Runok.jpg)
Цікавлюся цінами на продукти. Українці шоковані карантинною дорожнечею. У супермаркетах кілограм імбиру коштує аж 600 гривень (до карантину — 100), часник — 170 гривень за кіло, а лимони — 114.
Знайти імбир на Привокзальному ринку — ще та спецоперація. «Пані, не закуповуємо імбир, бо він на вагу золота. Не вигідно брати товар, який потім буде припадати пилом на прилавку», — відповіла продавчиня Олена. Але на одному прилавку я таки знайшла імбир. За цю пряність до чаю правили 350 гривень. У дефіциті також гречка. «Немає, — відповів продавець круп Андрій. — Ви вже третя, яка з самого ранку запитуєте за гречку. Її розгрібають одразу, як привожу. Коштує 45 гривень за кілограм. А що робити, якщо її закупівельна ціна 38 гривень? Інші крупи не подорожчали. Кілограмову упаковку рису можна купити за 25−30 гривень, горох — 22 гривні».
Розчарували ціни і на часник. За головку просять… 20 гривень. Овочі «борщового набору» подорожчали не суттєво. Картопля впала в ціні — 14 гривень за кілограм (до карантину коштувала 16−18 гривень). А ось цибуля подорожчала щонайменше на п’ять гривень і коштує 23 гривні за кіло. За моркву і буряк просять плюс-мінус 12 гривень. Кілограм капусти — 20. Якщо хочете до борщу молоду капусту, готуйтеся викласти з гаманця 40 гривень за кіло. Серед свіжих овочів — помідори — 50−65 гривень, огірки — 25.
Карантин та Великдень на порозі не вплинули на ціни на свіже м’ясо. Теляча шинка — 140−150 гривень за кіло, свиняча шинкова вирізка — 85−100 гривень, сало — 45, шпондер — 75. Продавці кажуть, м’ясо не дорожчає лише тому, що через карантин майже ніхто його не купує.
Фрукти тримають стабільну цінову планку. Апельсини і банани — 40 гривень за кіло, мандарини — 35−50 гривень (залежно від сорту), гранат — 65, яблука — 20−25, лимони — 50 (у супермаркетах та у продуктових кіосках — 95−110 грн), ківі — 50.
А тим часом…
Два ринки міста Лева оштрафовано за порушення правил карантину — «Привокзальний» та «Тополя» (вул Мазепи). Серед порушень — на ринках було більше покупців, ніж дозволено у правилах карантину. Поліцейські склали протоколи про адміністративне правопорушення за ст. 44−3 (Порушення правил щодо карантину людей) КУпАП. Власникам базарів загрожує штраф від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це — від 34 до 170 тис. грн.
Фото авторки