Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Викурюєте пачку цигарок за день? Через 30 років чекайте на рак легенів»

Як запобігти онкозахворюванням та вчасно їх виявити, не втративши шансу на повне одужання?

Що можна встигнути за півтори години? Переглянути фільм, проїхатися маршруткою з одного кінця міста в інший, прослухати лекцію. «За ці півтори години, що проведемо у цій залі, у 30 українців діагностують рак. З них 10 — не проживе й року. Ці цифри жахають, особливо якщо брати до уваги, що 10 хворих з цієї когорти можна було б врятувати, якби вони звернулися по допомогу на ранніх стадіях.

А ще 10, якби свого часу подбали про профілактику, взагалі ніколи б не захворіли!" - таку статистику озвучив доктор Маркіян Фецич, хірург-онколог відділу абдомінальної хірургії Львівського онкоцентру, Національний представник України у Європейському товаристві хірургів-онкологів, лектор Української академії лідерства. Відкрита лекція «Як вберегти себе та рідних від раку? Профілактика та рання діагностика» відбулася у Центрі розвитку громадського здоров’я УКУ.

«Скільки мені залишилося жити?»

Лікарі-онкологи послуго­вуються показником 5-річно­го виживання, що відображає відсоток хворих, які з моменту встановлення діагнозу прожили п’ять років. Ці дані базуються на результатах лікування тисячі па­цієнтів. Маркіян Фецич наводить приклад раку молочної залози. Серед пацієнток, у яких хворо­бу виявили на доклінічному ета­пі, прогноз 5-річного виживання становить 100%, на І — 98%, на ІІ — 88%, на ІІІ — 52%, на IV — лише 16%. На початках ракові кліти­ни скупчуються в одній ділянці (у випадку раку молочної залози — у молочних протоках або долях), але оскільки ці клітини неконтро­льовано діляться, їх стає більше, і вони починають поширюватися лімфатичними протоками. У зло­якісний процес втягуються реґі­онарні, розташовані ближче до вогнища лімфатичні вузли. Коли ракові клітини починають поши­рюватися гематогенним шляхом (кров'яним руслом), злоякісні пухлини з’являються у кістках, органах черевної порожнини, головному мозку тощо. У випад­ку віддалених метастаз говорять вже про ІV стадію захворювання.

«Ось чому важливо виявити пухлину молочної залози, коли її розмір становить 1 мм, — за­уважує фахівець. — У таких ви­падках пацієнтці видаляється один сегмент молочної залози, і через два дні вона виписуєть­ся додому. А коли жінка намацує ущільнення під пахвою і тільки тоді наважується прийти до лі­каря, то це вже може означати, що у неї метастази у кістках».

«Чому я захворів?»

Рак — багатофакторне за­хворювання. 1775 року британ­ський хірург Персіваль Потт за­уважив зв’язок між роботою сажотруса і виникненням раку калитки. Практично всі чоло­віки, які захворіли на цю пато­логію, колись чистили комини. Сьогодні людству відомо понад 1000 канцерогенів — чинників, які потенційно можуть прово­кувати появу ракових захворю­вань.

Якими бувають канцерогени?

●хімічними. Наприклад, бен­зопірен, який вдихаємо з тю­тюновим димом, що підвищує ризик розвитку раку легень у майбутньому;

●фізичними. Приміром, уль­трафіолетове опромінення, дію якого пов’язують з виникнен­ням раку шкіри;

●біологічними. Приклади: Гелікобактер пілорі — бактерія, інфікування якою у подальшому може призвести до раку шлун­ка, віруси гепатиту В та С, які можуть викликати появу злоя­кісної пухлини у печінці, папіло­мавірус — основний фактор ри­зику розвитку раку шийки матки у жінок.

Як захиститися від раку? 8 простих і дієвих правил

●98% хворих із раком леге­нів — курці. Викурюєте пачку за день — чекайте раку через 30 років. Дві — через 15. Лікар за­кликає не лише кинути кури­ти, а й звільнити своє житло та робоче місце від тютюново­го диму, адже пасивне куріння шкодить здоров’ю не менше!

Тримайте вагу тіла у нормі. По-перше, будьте ак­тивні фізично. Намагайтеся якомога більше рухатися про­тягом дня і обмежувати час си­дячої роботи. Обмежте спо­живання висококалорійної, смаженої, жирної, з великою кількістю цукру їжі — так зни­зите ризик виникнення гормо­нозалежних пухлин (молочної, передміхурової залози, яєчни­ків). Уникайте червоного м’яса та перероблених м’ясних про­дуктів (сосисок, ковбас, шин­ки тощо) — це найкраща про­філактика раку товстого кишечнику і прямої кишки. Не вживайте багато солі. Це не тільки згубно впливає на ваші серце і судини, а й підвищує ризик захворіти на рак шлунка. Основу здорового раціону по­винні становити зернові, бобо­ві, овочі та фрукти.

Обмежте вживання алко­голю, а краще — взагалі відмов­теся від нього. Абсолютно без­печної дози алкоголю не існує.

Регулярно проходьте профілактичні огляди. Напри­клад, жінкам віком від 40 ро­ків рекомендується раз на два роки проходити мамографію. А до цього — раз на рік проходити огляд у мамолога, робити УЗД молочних залоз плюс додат­ково раз на місяць проводити самодіагностику (на 6−12 день менструального циклу).

Жінкам віком 21−29 років он­кологи радять проходити огля­ди у гінеколога (із забором маз­ка на цитологію) один раз на три роки. У віці 30−49 — один раз на п’ять + тест на ВПЛ.

Колоноскопію треба про­ходити один раз на п’ять років всім людям, старшим за 50 ро­ків. Сьогодні таке обстеження можна пройти без болю та дис­комфортних відчуттів — проце­дура проводиться, коли пацієнт перебуває у медикаментозно­му сні. Також бажано регуляр­но здавати аналіз калу на при­ховану кров. Чоловікам після 40 років — раз на рік проходити огляд в уролога. Після 50 — раз на рік огляд в уролога + аналіз на ПСА (простат-специфічний антиген).

Курці зі стажем мінімум 15 ро­ків можуть пройти низькодозо­ваний КТ-скринінг раку легенів.

Якщо хтось із ваших близь­ких хворів на рак, порадьтеся зі своїм сімейним лікарем — мож­ливо, вам потрібно буде часті­ше обстежуватися у того чи ін­шого фахівця та здавати деякі аналізи.

Як проводять скринінги в ін­ших країнах? «В Японії спосте­рігалася одна із найвищих за­хворюваностей у світі на рак шлунка, — наводить приклад хі­рург-онколог. — Причина — лю­бов японців до суші, тради­ційної страви, до складу якої входить сира риба. Місцеві медики навперебій закликали співвітчизників відмовитися від цього наїдку, але марно, бо це так само переконливо звуча­ло, як спроби змусити україн­ця відмовитися від борщу. Тож у Японії почали впроваджува­ти масові скринінгові програ­ми — обстежувати всіх людей, у яких немає жодних симпто­мів і тому вони вважають себе здоровими. Сьогодні всі япон­ці, старші за 30 років, щороку проходять гастроскопію (огляд органів шлунково-кишкового тракту за допомогою гастрос­копа), і всі випадки раку шлун­ка у цій країні виявляють на І-ІІ стадіях. А японські онкохірурги їздять стажуватися за кордон, бо у себе на батьківщині із за­пущеними випадками вже дав­но не стикалися».

У розвинутих європейських країнах практикують грошову винагороду за профогляди у гінеколога. Жінки, які отрима­ли запрошення і пройшли та­кий огляд, отримують 50 євро.

«Єдиного універсального об­стеження, пройшовши яке, мо­жете бути певні на 100%, що у вас немає раку, — не існує, — на­голошує Маркіян Фецич. — Так само не існує скринінгу для кож­ної локалізації раку. Але якщо ви не інфіковані вірусом гепа­титу В чи С, то малоймовірно, що у вас розвинеться первин­ний рак печінки. Скринінг пови­нен бути дешевим, точним, ма­совим — тільки тоді забезпечить ефект, який від нього очікують. Дешевше обстежити 100 тисяч жінок, ніж лікувати сотню на за­пущених стадіях. Топ-5 ракових захворювань в Україні — рак мо­лочної залози, простати, тов­стої кишки, тіла матки і легень. От за цими органами і треба найбільше пильнувати».

Здавати аналізи на онкомар­кери «просто так, із цікавості» лікар не радить — лише дарем­но витратите гроші. Ці аналізи здають хворі з метою контролю ефективності терапії та ті, які пройшли таке лікування, — щоб вчасно виявити рецидив захво­рювання.

Уникайте надмірної ін­соляції. Особливо небезпеч­ними сонячні опіки є для дітей. Шкіра «запам'ятовує» кожне таке ушкодження і у майбут­ньому ризик розвитку мелано­ми — одного із найбільш небез­печних видів раку, злоякісної пухлини, яка розвивається з меланоцитів (пігментних клі­тин, які продукують меланіни) і за якої віддалені метастази мо­жуть з’явитися впродовж одно­го року з початку захворювання — значно зростає.

Користуйтеся сонцезахис­ними кремами. Засмагайте «із розумом». Час від часу огля­дайте свої родимки. Асиме­тричний край невуса, нерів­ні, нечіткі краї, різний колір на різних ділянках, діаметр понад 5 мм і швидкий ріст (збільшен­ня родимки у розмірах) — при­від звернутися до дерматолога, який огляне підозріле доброя­кісне новоутворення за допо­могою спеціального оптичного приладу (дерматоскопа).

Якщо у вашої бабусі у селі будинок, сарай чи комо­ра досі вкриті шифером, не­гайно позбудьтеся його. До складу цього покрівельного ма­теріалу входить азбест. Азбес­товий пил (за умови постійного контакту з ним) здатен виклика­ти рак легенів, шлунка, яєчників та плеври. Азбест заборонений у 63 країнах світу, у тому числі ЄС, Австралії і Канаді.

●Переконайтеся, що у ваш дім не проникає надмірна кіль­кість радону — отруйного радіо­активного інертного газу, який не має ані кольору, ні запаху, ані смаку. Винуватцем його по­яви у наших будинках є уран, що міститься у ґрунті, радіоак­тивно розкладається і таким чи­ном утворюється радон. Через те, що він перебуває у газопо­дібному стані, може потрапля­ти в атмосферу та, відповідно, у будівлі (через тріщини і отвори у фундаменті та підлозі). Норма радону у приміщеннях, яка діє у країнах Євросоюзу, — максимум 200 Бк/м3.

Хімічні канцерогени — вкрай небезпечні. Легковажити ними не можна. Онколог наголошує: найбільша захворюваність на рак в Україні — у Кривому Розі. Чому? Бо там добувають руду. Якщо прогуляєтеся вулицями міста, зауважите, що всі при­парковані авто та кіоски вкриті червонуватим пилом, який осі­дає на шкірі та слизових місце­вих людей, потрапляє у їхні ди­хальні шляхи"…

Вакцинуйтеся самі. Вак­цинуйте своїх дітей. Ново­народжених лікарі радять вак­цинувати від гепатиту В (якщо самі не були вакциновані у грудному віці, можете це зро­бити у дорослому), а підлітків (у багатьох країнах також ро­блять щеплення хлопчикам, адже чоловіки можуть бути но­сіями вірусу) — від ВПЛ (віру­су папіломи людини). «У роз­винутих країнах світу пацієнток із раком шийки матки ІІІ-ІV ста­дії лікарі десятиліттями вже не бачили. В Україні занедбаний кожен четвертий випадок цієї патології», — констатує Маркіян Фецич.

Фото Facebook і Yahoo. news

Схожі новини