Передплата 2024 ВЗ

Організм працює в «економ-режимі»…

До яких наслідків може призводити нестача білка в раціоні?

Загальновідомо, що білок відіграє надзвичайно важливу роль у функціонуванні людського організму. Однак вчені підрахували: від його нестачі сьогодні потерпає близько 1 млрд людей у світі (більше того: майже кожна третя дитина на планеті)! Особливо це стосується країн Центральної Африки і Південної Азії.

8 ознак, які сигналізують про те, що вашому організ­му не вистачає білка

Вовчий апетит

У нездоровій висококалорій­ній їжі міститься багато вугле­водів і цукру, але мало протеїну. Тож не дивуйтеся, чому ситна на перший погляд картопля фрі, піца чи магазинна випічка нена­довго тамують відчуття голоду.

Втрата м’язової маси і біль у суглобах

«М'язи — найбільший „склад“ білка у нашому організмі. Біль та слабкість у м’язах, втрата їхньої маси практично завжди вказує на його нестачу. Найчастіше з цією проблемою стикаються люди старшого і похилого віку», — зазначають експерти порталу Brigth Side.

Нездорові шкіра та нігті

Якщо у раціоні не вистачає білка, одними з першими на це реагують нігті — стають крих­кими, ламкими, на них можуть з’являтися білі смужки чи про­ступати коричневі цятки.

Протеїн відповідає за запуск процесів клітинної регенера­ції, появи нових клітин на замі­ну старим, відмерлим. Ось чому його дефіцит негативно впливає на зовнішній вигляд шкіри. Шкі­ра стає сухою на дотик, тріскає і лущиться.

Втрата волосся

Волосся на 90% складаєть­ся з білка (кератину). Якщо не отримуєте достатньої кількості поживних речовин із їжею, ваш організм переходить на «еко­ном-режим» — не витрачає білка на «другорядні речі», такі, як ріст волосся. Волосся тоншає, тьмя­ніє, випадає.

Жировий гепатоз

Ожиріння печінкових клітин (гепатоцитів) є одним із най­більш поширених симптомів браку білка, і якщо цю проблему не вирішувати, може призвести до хронічного запалення гепа­тоцитів (гепатиту) і подальшо­го заміщення печінкових дольок сполучною тканиною, що у кін­цевому результаті призведе до цирозу. Цироз, попри стерео­типи, загрожує не лише особам, які зловживають алкоголем чи хворіють на вірусні гепатити, а й людям з ожирінням та навіть… дітям.

Підвищений ризик переломів кісток

Нестача протеїну в організ­мі негативно впливає не лише на м’язи, а й на кістки — вони втрачають міцність, тож ризик переломів зростає. «Білок не­обхідний для засвоєння каль­цію організмом і забезпечення нормального обміну речовин у кістках», — пояснює лікар-ну­триціолог, популярний амери­канський блогер доктор Джош Аксе.

Безсоння та інші проблеми зі сном

Якщо довго не можете за­снути, часто прокидаєтеся по­серед ночі або під ранок (за дві чи навіть три години до запла­нованого пробудження), ймо­вірно, це може бути пов’язано з нестачею білка. Протеїн, який ми отримуємо з їжею, ви­конує роль цеглинок для трип­тофану — амінокислоти, яка синтезується у нашому орга­нізмі і відповідає за здоровий сон. Тож хочете добре виспа­тися — вечеряйте білковими продуктами.

Помутніння свідомості

Достатня кількість білка не­обхідна, щоб підтримувати нор­мальну роботу мозку. Якщо помічаєте, що вам бракує мо­тивації, погіршилася пам’ять чи стало важче засвоювати нову ін­формацію, це вказує на дефіцит протеїну. Брак білка тягне за со­бою нестачу нейротрансмітте­рів — речовин, які забезпечують передачу нервових імпульсів від однієї клітини до іншої: дофа­міну, епінефрину (адреналіну) і серотоніну, що викликає пору­шення функціонування головно­го мозку.

Скільки ж білка потребує наш організм?

Згідно з рекомендаціями Міністерства сільського гос­подарства США, рекомендова­ний добовий мінімум протеїну для дорослих: 56 г на день для чоловіків і 46 г — для жінок. Для дітей — від 19 до 34 г (залеж­но від віку). Для вагітних і хво­рих осіб ця норма може зміню­ватися.

Схожі новини