Передплата 2024 «Добрий господар»

 На закарпатській ОТГ-мапі на місці Холмківської громади —   біла пляма

Кабмін проігнорував вибори у найбагатшій на Західній Україні Холмківській об’єднаній громаді

Одну з найзаможніших у державі Холмківську ОТГ, що на Закарпатті, не включили до перспективного плану розвитку від Кабміну. Новообрані депутати та керівництво ОТГ звинувачують у цьому мера Ужгорода та місцевих нардепів від «Слуги народу» і кажуть, що це помста за вщент програні тут вибори. Як воно є насправді, з’ясовував кореспондент «ВЗ».

Попри те, що до перспективного плану розвитку ОТГ від Кабміну не увійшло чимало громад, у тому числі ще дві закарпатські, випадок, коли вже після виборів у ОТГ «зарубували» громаду, є безпрецедентним, фіксується в Україні вперше. Зараз на закарпатській ОТГ-мапі на місці Холмківської громади — біла пляма. Судячи з опису ситуації у тому ж висновку Кабміну, цю ОТГ не включили через неспроможність. Хоча насправді Холмківська громада потенційно є найбагатшою на Західній Україні. Тут розташовано два великі заводи з американськими («Jabil») та японськими («Yazaki») інвестиціями та купа всілякого бізнесу. За спеціальною методикою розрахунку бюджету Холмківської ОТГ він мав би становити 160 млн грн!

— До створення нашої громади ми йшли чотири роки, — розповідає новообрана голова Холмківської ОТГ Тетяна Вачиля. — Виграли кілька судів, провели чимало зустрічей та мітингів, поки у жовтні минулого року отримали позитивний висновок ОДА вже за керівництва нового голови ОДА. А нам продовжували пхати «палиці в колеса», прикриваючись неправдивими і безпідставними аргументами.

Пані Тетяна розповідає, що їй стало відомо, що на заслуховуванні долі Холмківської ОТГ на засіданні Мінрегіонбуду ще 18 грудня чиновники взяли до уваги неправдиву інформацію від голови Асоціації міст Закарпаття та міського голови Ужгорода Богдана Андріїва про те, що ця громада не проти приєднатися до обласного центру.

— Такого бажання у нашої громади не було, — каже Тетяна Вачиля. — Навпаки — увесь цей час відбивалися від приєднання до Ужгорода.

Новообраний депутат Холмківської ОТГ Андрія Поляк у коментарі «ВЗ» розповів, що на території цієї громади є українські, угорські і словацькі села, жителі яких навчилися мирно співіснувати ще колись у межах єдиного колгоспу імені Горького. Тому і вирішили об’єднатися.

Андрій Поляк також звернув увагу, що закарпатські нардепи від «Слуги народу» Ігор Кривошеєв, Михайло Лаба та Анатолій Костюх того ж 18 грудня виставили фото на своїх сторінках у «Фейсбуці» з підписом, що вони «відстояли всі 60 ОТГ Закарпаття». Однак після невключення до перспективного плану Холмківської ОТГ, ці дописи у соцмережі були видалені. Депутат Холмківської ОТГ припускає, що нардепи могли піти на змову з міським головою, особливо після того, як на виборах 22 грудня їхній кандидат на голову в цій ОТГ зайняв лише третє місце. А з 26 округів «слуга» переміг лише в одному…

— Ми відстоювали всі 60 ОТГ і на цьому зійшлися з міністром Мінрегіону Альоною Бабак, — розповідає в коментарі «ВЗ» Анатолій Костюх, нардеп від «Слуги народу», який проживає на території Холмківської ОТГ. Він розповів, що процесом більше керував його колега Михайло Лаба. Останній проігнорував наше прохання прокоментувати ситуацію. Відомо, що Михайло Лаба у тому ж Мінрегіоні пролобіював значно біднішу і менш спроможну Оноківську ОТГ, де депутатом обрано його брата…

Для повноти картини телефонуємо міському голові Ужгорода Богдану Андріїву.

— Я не маю відношення до рішень Кабміну, хіба можу впливати на такий рівень? — каже ужгородський мер і додає, що у Києві востаннє був лише під час звільнення закарпатського губернатора вже після виборів у ОТГ. — Хто там би став мене слухати?

Попри те, пан Богдан зізнався, що висловлював бажання приєднати до Ужгорода навколишні села. Не всю ОТГ, а лише Сторожницю (де мешкає), Оноківці і Минай. Таку пропозицію свого часу озвучував як голова Асоціації міст Закарпаття. Богдан Андріїв сказав, що «у місті і своїх проблем вистачає», тому бідні села Холмківської ОТГ його не цікавлять…

P.S. Коли готувалася ця публікація, стало відомо, що в. о. голови Закарпатської ОДА Олексій Гетьманенко та представники Офісу реформ (які розробляли плани ОТГ) заявили, що не бачать реальних причин для відмови Холмківській ОТГ у внесення до перспективного плану і відсторонення її таким чином від державних субвенцій.

Схожі новини