Передплата 2024 «Добрий господар»

З-за святкового столу – на операційний...

Симптоми панкреатиту – як у більшості хвороб кишково-шлункового тракту. Якщо вчасно звернетеся до лікарів, уникнете хірургічного втручання й небезпечних ускладнень

У Новорічно-Різдвяні свята хірурги не сидять без роботи. Випиваючи і закушуючи, люди часто не знають міри… Як наслідок, потрапляють до лікарень з гострим панкреатитом.

Підшлункова залоза — орган змішаної секреції, що виконує ендокринну функцію (синтезує гормони — ін­сулін, глюкагон тощо) та відпо­відає за синтез панкреатичного (травного) соку. До його скла­ду входять ферменти, котрі до­помагають травити білки, жири і вуглеводи. У нормі панкреа­тичний сік повинен потрапля­ти до дванадцятипалої кишки і вже там брати участь у травлен­ні. Проте, якщо розвивається запальний процес, він залиша­ється у підшлунковій і руйнує її (а точніше, ензими, які містять­ся у травному соці й покликані перетравлювати білок). Ткани­на залози піддається аутолізу, тобто фактично сама себе пере­травлює.

Ризикуєте захворіти на панкреатит, якщо:

— не проти перехилити чарку-другу «для апетиту» чи «під на­стрій» — алкоголь погіршує відтік травного соку;

— перенесли травми живота (особливо травму підшлункової залози);

— не встаєте з-за столу, поки не відчуєте, що наїлися «від пуза»;

— віддаєте перевагу жирній, смаженій і гострій їжі;

— у вас є пухлини, які пере­шкоджають відтоку панкреа­тичного соку в дванадцятипалу кишку;

— порушена прохідність жов­човивідних шляхів;

— хворієте на гастрит, гепа­тит, жовчнокам’яну хворобу, хо­лецистит або маєте інші про­блеми зі здоров’ям, наприклад, гормональні порушення або му­ковісцидоз. Він є найчастішою причиною панкреатиту у дітей, хоча на цю недугу хворіють пе­реважно дорослі.

Лікар-гастроентеролог, д.м.н. Володимир Васильєв радить також звернути увагу на вміст білка у раціоні (його де­фіцит сприяє переходу недуги у хронічну форму), і поберегти свою підшлункову особам стар­шого та похилого віку — з віком тканина залози ущільнюється.

Як проявляється панкреатит?

За словами фахівця, симп­томи панкреатиту схожі на більшість хвороб кишково-шлун­кового тракту. Це — здуття, бурчання у животі, відрижка, пе­чія, посилене виділення слини, проноси (випорожнення об’ємні, кашоподібні, липкі, з неприєм­ним запахом, людина ходить до туалету по 2−3, іноді чотири рази на добу), нестерпна нудота і блювання, після чого хворий не відчуває полегшення.

Біль локалізується у верх­ній частині живота, у ліво­му підребер’ї, «під ложечкою», може опоясувати або віддава­ти у ліву руку, під ліву лопатку, у спину. Біль може мати різну ін­тенсивність (часто не є силь­ним, через що люди зволіка­ють із зверненням по медичну допомогу), є періодичним (то з’являється, то знову зникає), «колючим». Апетит — знижений або відсутній, оскільки прийом їжі (особливо жирної, смаже­ної, гострої, копченої, у великих кількостях, а також какао, кави, алкоголю, шоколаду, газованих напоїв, свіжих овочів-фруктів) викликає черговий напад болю.

Певні види панкреатиту мо­жуть супроводжуватися ли­хоманкою, зниженням арте­ріального тиску, тахікардією, субфебрильною температурою тіла, загальною слабкістю, виді­ленням холодного поту, тремо­ром кінцівок, почервонінням об­личчя, сплутаністю свідомості. За появи цих симптомів негай­но зверніться по медичну допо­могу. Якщо гострий панкреатит виявити вчасно, лікування може бути лише консервативним (знеболювальне + антибіотики). Чим довше відтягуєте візит до спеціалістів, тим більша вірогід­ність, що доведеться лягати на операційний стіл.

А що робити, якщо зранку прокинулися і відчуваєте дис­комфорт, здуття та інші типові прояви переїдання? Намагай­теся цього дня дуже мало їсти. Можете взагалі відмовитися від їжі — гарантовано не помрете від голоду. Пийте слабкий теплий чай, теплу воду. У жодному разі не вживайте алкоголю! Якщо са­мопочуття погіршується — звер­ніться до лікаря (сімейного чи гастроентеролога).

Панкреатит може давати серйозні ускладнення і навіть загрожувати життю!

Як пояснюють у прес-службі МОЗ України, панкреатит може стати причиною механічної жов­тяниці (порушення відведення жовчі жовчовивідними шляха­ми) та холангіту (гнійного запа­лення жовчовивідних шляхів). Також може ускладнитися ас­цитом — скупченням рідини у черевній порожнині (щоб її ви­пустити, хворому проколюють живіт).

Одним із ранніх ускладнень хвороби є діабетична кома. У людини, яка перехворіла на пан­креатит, через кілька років може розвинутися вторинний цукро­вий діабет. Також можуть утво­ритися шлунково-кишкові чи жовчні нориці — патологічні ка­нали, які з’єднують патологічні осередки або внутрішні органи. Лікування у таких випадках — ви­ключно хірургічне.

Серед можливих ускладнень — гостра печінкова і ниркова не­достатність. Якщо гострий пан­креатит має важкий перебіг, на­слідком може стати змертвіння (некроз) тканини підшлункової. 30% хворих не вдається вряту­вати…

Як не допустити запалення підшлункової?

— Не переїдайте! Відпуст­ка, Новорічно-Різдвяні свята, зламана нога, через яку ви вже два місяці не ходите на робо­ту, стреси, які кортить заїсти чи­мось солоденьким, — не привід «пуститися берега»;

— дотримуйтеся балансу біл­ків і жирів у раціоні;

— не зловживайте алкоголем і киньте курити;

— приймайте медикаменти лише за рекомендацією лікаря;

— контролюйте основні за­хворювання (цукровий діа­бет, хронічний гепатит, гастрит тощо), регулярно проходьте огляди у сімейного лікаря та/або профільних спеціалістів.

Що робити, якщо хвороба перейшла у хронічну форму?

Таке трапляється, якщо впоратися із нею не вдало­ся протягом шести місяців. Пе­ріодично недуга буде загострю­ватися, процес руйнування тканин й надалі прогресувати­ме. Розвинеться фіброз (це коли здорові клітини гинуть і заміщу­ються сполучною тканиною), по­рушиться функція залози. У паці­єнтів з хронічним панкреатитом, які хворіють уже 15−20 років, ри­зик захворіти на рак підшлунко­вої залози зростає уп’ятеро.

Лікуванням гострого панкре­атиту займаються хірурги, хро­нічного — гастроентерологи. Знайдіть лікаря, якому будете довіряти, і постійно підтримуйте з ним контакт, аби своєчасно ре­агувати на загрози.

Про алкоголь, цигарки і жир­ну їжу доведеться забути. Осно­ву вашого меню повинна стано­вити варена або приготовлена на парі тепла їжа. Їжте невели­кими порціями 4−5 разів на день. У разі вираженого загострення рекомендується поголодувати 2−3 дні.

Схожі новини