Передплата 2024 «Добра кухня»

Ранок від вечора розумніший

Щоб протягом дня бути максимально продуктивним та досягати найкращих результатів, важливо не змарнувати перші дві години з моменту, коли задзвенить будильник

Вирішили з Нового року почати життя «із чистого аркуша»? Не просто з 1 січня, а з ранку 1 січня? У такому разі вам не варто засиджуватися за святковим столом до світанку. На думку одного з найбільш відомих у світі фахівців із мотивації, лідерства і особистісного розвитку, автора бестселерів «Монах, який продав свій Ферарі» та «Лідер без титулу» (книга видана у 60 країнах світу і перекладена 75 мовами!), канадієць Робін Шамра стверджує: «Наші дні — це мініатюри нашого життя». Те, як ви вирішуєте провести нинішній день, визначає, як проведете решту свого життя. А щоб задати собі хороший темп, бути максимально продуктивним та досягати найкращих результатів, важливо не змарнувати перші дві години з моменту, коли задзвенить будильник.

Не вилежуйтеся довго у ліжку

Сонце вже пробивається крізь штори, а ви відчайдушно зариваєтеся під ков­дру, намагаючись «відвоювати» додат­кові 5−10 хвилин сну? Не робіть цього! Ви прокинулися, організм уже налашту­вався на активність, а ви фактично його обдурюєте, пообіцявши відпочинок, якого не буде. Сповзши з ліжка у напів­сонному стані, почуватиметеся безси­лим і роздратованим. Якщо «прощання» з подушкою буде затяжним, день буде сповнений лінощами та прокрастинаці­єю (відволікатиметесь на різні дрібниці і розваги замість того, щоб робити те, що справді важливе).

Не кидайтеся відразу перевіряти свої профілі у соцмережах

Безконечне гортання стрічок у соці­альних мережах активує «неправильні» ділянки вашого мозку. Уявіть, що ваше життя — це фільм. Просиджуючи зі смарт­фоном у руках кожного ранку, перетво­рюєтеся на глядача, який пасивно си­дить на дивані і переглядає кінострічку замість того, щоб активно брати участь у подіях, які розгортаються на екрані. Не споглядайте — дійте: зробіть зарядку, ви­йдіть на пробіжку, виділіть чверть години і спокійно почитайте газету, попиваючи чай чи каву (сподіваємося, ви не забули передплатити «Високий Замок» та свої улюблені додатки на наступний рік?). Повірте, такі спокійні ранки — не вигад­ка кінорежисерів. Задавши собі хоро­ший тон зранку, гарантовано покращите якість свого життя.

Менше порожніх балачок

Вчені довели: якщо зранку понад 20 хвилин обговорювати різні неважли­ві справи з людьми, які вас оточують, у мозку з’явиться багато зайвих думок, які супроводжуватимуть упродовж ціло­го дня, і ви не зможете сконцентрувати­ся на більш важливих справах. Теревені із близьким чи друзями — це чудово, од­нак відкладіть їх на потім, коли виконає­те першочергові завдання.

Менше планів на день прийдеш­ній

Ось тут, звичайно, можна поспере­чатися. Чимало сучасних книжок із се­рії «нон-фікшн» присвячені розповід­ям про відомих бізнесменів, політиків, акторів та ін., які запевняють, що сво­єму успіху вони зобов’язані грамотно­му плануванню, яке є ключем до успіху, а люди, що не вміють розплановува­ти свій час, просто його марнують. На­справді і так, і ні.

Планування є необхідною складовою для досягнення успіху та високої про­дуктивності. Однак планування — це не те, що передусім слід робити зранку.

За даними досліджень, середньоста­тистична людина приймає щодня близь­ко 35 000 рішень, і лише частина з них є справді важливими. Маємо ліміт на при­йняття правильних рішень. Вичерпав­ши його ще до початку робочого дня, починаємо частіше помилятися — влас­не тоді, коли ці помилки обходяться нам дорожче. Тому будь-який лайфкоуч (екс­перт з особистісного розвитку) пореко­мендує складати плани наперед (напри­клад, 1 числа кожного місяця — на місяць або у неділю ввечері — на тиждень на­перед). Так ви отримаєте чіткий доро­говказ, куди слід рухатися, і не будете щодня витрачати час та енергію на не­важливі речі.

«Ні!» негативним розмовам

Будь-які негативні розмови (плітки, «поливання» когось брудом чи злісне бурмотіння собі під ніс) негативно впли­вають на нашу продуктивність. Механізм простий: думки породжують почуття, по­чуття впливають на дії, дії створюють ре­зультат. Якщо бажаєте, аби день був по­зитивним, починайте його з позитивних думок.

Жодного телевізора, YouTube тощо

Відео зі стрічки профілю у соцме­режах, YouTube чи перегляд телевізо­ра зранку наповнить вашу голову сотня­ми непотрібних «трешових» думок і уб’є вашу продуктивність.

Не прокрастинуйте!

Якщо намагатиметесь дотримувати­ся вищенаведених рекомендацій, у вас не буде іншого вибору як сісти і працю­вати. Тож не зволікайте, а беріться до справ і досягайте успіху!

Схожі новини