Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Коли у крові забагато цукру

Діабет – невиліковна хвороба, яка може призводити до важких ускладнень. Але тільки за умови, що ви їсте шкідливу їжу, маєте зайву вагу й мало рухаєтеся

Національний інститут діабету, шлунково-кишкових і ниркових захворювань США опублікував на своєму сайті поради для хворих на цукровий діабет, які не лише дозволять збільшити тривалість їхнього життя, а й покращити його якість. У цілому цивілізованому світі ця хвороба вже давно не сприймається як вирок. Якщо узяти її під контроль, з нею можна мирно співіснувати багато-багато років.

Крок 1: Дізнайтеся більше про цю недугу

Існує три типи діабету:

1-го типу. Організм взага­лі не продукує інсуліну — гормо­ну, що перетворює глюкозу, яку ми отримуємо з їжею, в енер­гію для нашого організму. Аби жити, хворий мусить щодня ко­лоти інсулін.

2-го типу. Найпоширеніший тип цього захворювання. Орга­нізм частково не продукує або не­правильно використовує інсулін. Щоб зупинити прогресування не­дуги, хворий мусить приймати цукрознижувальні препарати або робити ін’єкції інсуліну.

Гестаційний. Розвиваєть­ся лише у вагітних жінок. У біль­шості випадків після народжен­ня дитини хвороба минає сама по собі, однак ці жінки та їхні діти протягом життя мають ви­щий ризик захворіти на діабет.

Сприймайте діабет сер­йозно

Мабуть, вам не раз дово­дилося чути від людей: «Я — не хворий, у мене лише трошки підвищився цукор». Діабет — не­виліковна хвороба, яка може призводити до важких усклад­нень, але тільки за умови, що ви їсте шкідливу їжу, маєте за­йву вагу, мало рухаєтеся, а від­чувши полегшення — припиняє­те приймати ліки.

Нормальний рівень цукру у крові — запорука того, що ви:

— почуватиметеся більш енергійним;

— менше втомлюватиметеся;

— не буде мучити спрага і ви не бігатимете постійно «по ма­лій нужді», у т.ч. уночі;

— у вас краще гоїтимуться рани;

— будете менше схильні до шкірних інфекцій та інфекцій се­чового міхура;

— не відчуватимете неприєм­ного пощипування, затерпання зап’ястків і стоп;

— суттєво знизите ризик роз­витку інфаркту та інсульту; за­хворювань очей, які можуть призвести до сліпоти; хвороб нирок, які можуть ускладнитися нирковою недостатністю; пато­логій зубів та ясен.

Крок 2: «Не спускайте очей» із діабету

Вам слід контролювати три ключові показники — глюкози, кров’яного тиску і холестери­ну. Так ваші шанси уникнути ін­фаркту, інсульту, а також інших проблем, пов’язаних з діабе­том, істотно зростуть.

Що таке аналіз на глікози­льований гемоглобін і навіщо його регулярно здавати?

Це — тест крові, який дозво­ляє визначити середній рівень цукру у крові за останні три мі­сяці і упевнитися, що призна­чене лікування є ефективним, а ваші серце, судини, нирки, стопи й очі — у безпеці. У вашо­му випадку (якщо хвороби не вдалося уникнути) оптималь­ний рівень глюкози — не вище 7 ммоль/л.

Чому важливо контролюва­ти показники кров’яного тиску?

Якщо артеріальний тиск над­то високий, серце зазнає до­даткового навантаження, на­слідком чого може бути інфаркт та інсульт, а також ушкодження нирок і очей. Оптимальний по­казник тиску у хворого на діабет — не вище 140/90 мм рт. ст.

Для чого необхідно моніто­рити рівень холестерину?

У крові є два види холес­терину — LDL та HDL. LDL — це «поганий» холестерин, який, на­копичуючись, може блокувати кровоносні судини. Заблокує у серці — буде інфаркт, у мозку — ішемічний інсульт. HDL — «хо­роший» холестерин, який до­помагає вивести «поганий» з кровоносних судин.

Який рівень холестерину буде оптимальним конкретно для вас — дізнайтеся у свого лікаря. Якщо вам уже виповнилося 40 років, фахівець може прописати вам статинові препарати (гіполі­підемічні лікарські засоби).

Крок 3: Подружіться з цією хворобою. Вона з вами — до кінця життя

Це — нормально, почувши з вуст лікаря діагноз «діабет», відчувати пригнічення, сум або злість. Можливо, ви й знає­те, що треба робити, щоб про­довжувати жити повноцінним життям, однак у вас виникають труднощі з виконанням наміче­ного плану. Ось кілька порад, які допоможуть вам знайти «спіль­ну мову» з діабетом.

Стрес та діабет

Стрес може підвищувати рі­вень цукру у крові. Щоб заспоко­їтись, практикуйте глибоке ди­хання, займіться садівництвом, більше гуляйте, медитуйте, зна­йдіть для себе цікаве хобі, по­слухайте улюблену музику.

Якщо самотужки не вдається впоратися з негативними емо­ціями, запишіться на консуль­тацію до психолога або ж про­сто поспілкуйтеся з близькими чи друзями, які вислухають і за­спокоять вас.

Здорове харчування

Надавайте перевагу мало­калорійній їжі, яка не містить насичених і трансжирів, цукру та солі, збагачену клітковиною. Налягайте на фрукти, овочі, зла­ки, знежирене молоко і сир. За­мість соку чи підсолоджених на­поїв пийте просту питну воду.

Зменшіть розміри порцій. Тарілку наповнюйте у таких спів­відношеннях: ¼ порції — зерно­ві (цілозерновий хліб, нешліфо­ваний рис, макарони з твердих сортів пшениці), ½ — овочі та фрукти, ¼ — білок (бобові, ку­рятина або індичка без шкіри).

Будьте активними фізично

Почніть з малого — прогулянок тривалістю 10 хвилин тричі на день. Двічі на тиждень працюйте над збільшенням м’язової сили: запишіться на заняття з йоги, ак­тивно попрацюйте у саду чи на городі або спробуйте повідтис­катися від підлоги.

Що потрібно робити що­дня, аби почуватися так, наче ви — абсолютно здорові?

— Приймайте ліки від діабе­ту та інших хронічних захворю­вань — навіть якщо почуваєтеся добре. Порадьтеся із лікарем: можливо, щоб звести до міні­муму ризик розвитку інфаркту чи інсульту, вам слід приймати аспірин. У разі появи будь-яких побічних реакцій повідомте про них лікуючого лікаря!

— Оглядайте свої ноги: чи вони не набрякли, чи немає по­різів, чи не проступили ніде су­динні «зірочки», чи не натерли мозолів. Якщо з’явилися вираз­ки, які не гояться, — це привід бити на сполох!

— Крім зубної щітки, корис­туйтеся також флосом (зубною ниткою).

— Кілька разів на день переві­ряйте рівень цукру у крові.

— Так само контролюйте кров’яний тиск — не просто мі­ряйте, а й записуйте показники.

Додатково:

— Киньте курити.

— Попросіть дієтолога склас­ти для вас здорове меню.

— Отримайте від лікаря (сі­мейного чи ендокринолога) ре­комендації, як провадити більш активний спосіб життя, врахову­ючи ваш вік, сімейний стан, міс­це проживання, професію тощо.

Крок 4: Щоб жити довго та добре почуватися

Відвідуйте лікарів щонай­менше двічі на рік. Так ви змо­жете вчасно виявити усклад­нення — на ранніх стадіях вони добре піддаються лікуванню. Під час візиту до лікаря попро­сіть фахівця виміряти вам ар­теріальний тиск, зважити вас та оглянути ваші стопи.

Якщо середній показник рів­ня глюкози у крові — 7 ммоль/л і нижче, здавати аналіз на гліко­зильований гемоглобін достат­ньо двічі на рік. Якщо вище, то робити це треба частіше (як час­то — запитайте у свого лікаря).

Один раз на рік здавай­те аналізи на холестерин, нир­кові проби, загальний аналіз сечі, проходьте огляд у подо­лога, стоматолога й окуліста (розширений, з вимірюванням внутрішньоочного тиску) та вак­цинуйтеся від грипу.

Один раз у житті вакцинуй­теся від гепатиту В.

Схожі новини