Передплата 2024 «Добра кухня»

«Підозрюваних у наркотичному сп’янінні просто відпускають»

У Львові склалася патова ситуація з кабінетом для освідчень водіїв-наркоманів. Місцеві медичні заклади з обов’язками не справляються

У Львівській області не працює кабінет нарколога для освідчення водіїв, яких ловлять за кермом у стані наркотичного сп’яніння. Про це під час першої зустрічі очільника обласної Нацполіції Василя Віконського розповів активіст ГО «Закон. Порядок. Достаток», колишній правоохоронець Юрій Черга. Функції цього кабінету передали звичайним лікарням, які не справляються з цими обов’язками.

Віконський тоді зазначив, що про цю проблему знає із пові­домлень у соцмережах і вже підготував звернення до депар­таменту охорони здоров’я ЛОДА. «Якщо у медичному департаменті області не почують мого звернення і в місті не відновиться робота кабі­нету, я дам поліції вказівку — і людей будуть везти у кабінет начальника департаменту і там освідчувати…».

Нагадаємо, кабінет нарколога, що на вул. Науковій, 49, куди при­возили водіїв у стані алкогольно­го та наркотичного сп’яніння на об­стеження, закрили у 2017 р. Тоді виник скандал за участі екснар­депа, який звинуватив медиків в упередженості та фальсифікаці­ях важливих аналізів. Відтак ці по­вноваження передали територіаль­ним лікарням. У Львові, зокрема, водіїв, яких підозрюють в алко- та наркосп’янінні, відвозять до ко­мунальної міської клінічної лікар­ні швидкої медичної допомоги, що на вул. І. Миколайчука, та до Кому­нальної 8-ї міської клінічної лікарні, що на вул.Навроцького.

Проте Патрульна поліція Львів­щини роботою лікарів не задово­лена. У поліції заявляють, що чима­ло протоколів водії оскаржують у судах. Великий відсоток цих справ суди скасовують. Зі слів старшого юрисконсульта відділу правового забезпечення Патрульної поліції Львівщини Марії Кульченко, у 2019 р. було складено 1500 протоколів за ст. 130 (Керування транспортними засобами у стані алкогольного, нар­котичного чи іншого сп’яніння). Суд розглянув 560 протоколів, накладе­но штрафів на суму 6,5 млн грн. Од­нак 184 справи суд закрив.

За словами громадського ак­тивіста Pitbull Lviv, який рані­ше працював у Патрульній полі­ції Львівщини, Миколи Ільчука, збір доказів має бути бездоганним. «Щоб їх зібрати, у поліцейського, згідно з інструкціями, є лише дві го­дини. За ці дві години інспектор має доставити людину у медичний за­клад, лікар має її оглянути. Зазвичай у цьому процесі задіяно декілька лі­карів. Один проводить поверхневий огляд, інший перевіряє зіниці ока, вимірює тиск… Ще один лікар дає заключний висновок. На це все ви­трачається багато часу. Щодо пе­ревірок на наркотичне сп’яніння, у лікарнях немає ні обладнання, ні ре­активів. Тому через дві години підо­зрюваних у наркотичному сп’янінні просто відпускають».

То хто має забезпечити такий кабінет обладнанням? Директор­ка КНП ЛОР «Львівський облас­ний медичний центр превенції та терапії узалежнень» Мирос­лава Кабанчик вважає, це питан­ня має вирішити управління охо­рони здоров’я Львівської міської ради. Кошти на обладнання та роз­хідні матеріали мають бути виділе­ні з місцевих бюджетів. «Згідно із наказом МОЗ, медичні огляди у та­ких випадках мають проводити лі­карі та фельдшери після прове­дення навчання. Для таких оглядів лікарям не потрібна кваліфікація лі­каря-нарколога, — каже Миросла­ва Кабанчик. — Управління охоро­ни здоров’я ЛМР має можливість додати до переліку закладів, яким надано право проводити медич­ні огляди, й інші заклади охорони здоров’я, у яких цілодобово функ­ціонують приймальні відділення».

Однак мені вдалося отримати ко­ментар лише у керівника обласно­го управління охорони здоров’я Ірини Микичак. Начальник місь­кого управління охорони здоров’я Володимир Зуб з журналістами не спілкується… Отже, міська рада са­моусунулась від цього надважливо­го питання. Очевидно, вважає, що ця робота — не функція місцевих лі­карень.

«Моя позиція щодо цього питан­ня відповідає чинним норматив­ним документам, — каже у комента­рі «ВЗ» Ірина Микичак. — Кабінет на Науковій — це був осередок зловжи­вань. Водії, поліція, лікарі були заді­яні у цьому процесі. Тому кабінет на Науковій не буде відновлений.

Згідно із відповідним наказом МОЗ, цю функцію можуть і мають ви­конувати територіальні медичні за­клади. Бо не може бути монополії на медичні послуги, особливо у частині медичного освідчення. Міське управ­ління охорони здоров’я Львова має забезпечити цей напрям. Закупити тести, організувати короткотрива­ле навчання лікарів, а за потреби — ввести у штат лікарні швидкої допо­моги посаду нарколога.

Сьогодні потрібен зовсім інший підхід до самого медогляду. Якщо правоохоронці вважають, що по­трібні зміни, то вправі ініціювати перегляд нормативного документа на рівні міністерств. До речі, як аль­тернативу, проводити освідчення водіїв можна доручити лікарям по­лікліники МВС на вул. Замарстинів­ській. Це — один з варіантів. Інший варіант. Місто могло б відкрити такі кабінети і у територіальних поліклі­ніках (проводити клінічний огляд і тести мають право також лікарі, які пройшли спеціальні курси). Але водій мав би платити медзакла­ду за те, що проходить такий тест. Чому лікарі мають це робити безко­штовно? Щодо цілодобового огля­ду нарколога, то ці фахівці не чергу­ють цілодобово".

Схожі новини