Передплата 2024 «Добра кухня»

Як у Новому Місті обжинки по-ковбойськи гуляли

Тепер запрошують на святого Мартина

Свято урожаю — це серйозна справа. Небачений досі формат події запропонували у Новоміській ОТГ, що на Старосамбірщині. Окрім традиційних забав, були ще й «ковбойські». Забава аж до рання, у стилізації Українського Дикого Заходу, відбулася у парку CowBoyky.

Фестиваль проводить­ся за сприяння проєкту «CowBoyky: Український Дикий Захід», що реалізується Новоміською ОТГ за фінансової підтримки Європейського Со­юзу у рамках ініціативи «Мери за економічне зростання».

Голова Новоміської ОТГ Петро Куляс розповів, що фес­тиваль у громаді організовують уже третій рік поспіль. Але впер­ше обжинки проходили за під­тримки проєкту «Ковбойки», що додало святу трохи ковбойсько­го настрою.

Мегапозитивом заряджав Дмитро Якимець — керівник про­єкту CowBoyky: Український Ди­кий Захід. Багато ідей належали саме йому та його команді.

«Ми вже півтора року пра­цюємо з громадою Новоміської ОТГ, і бойки сприймають нас як ковбоїв. Сьогоднішнє свя­то — це поєднання бойківської західної української культури з культурою представників іншо­го дикого американського захо­ду — ковбоїв. Хоч вони не були фермерами, але також порали­ся біля господарства. Ми зна­йшли багато спільних мотивів», — розповів Дмитро Якимець.

Дмитро Якимець
Дмитро Якимець

Гості охоче фотографували­ся у фотозонах, для дітей були майстер-класи, а на завершен­ня свята — майстер-клас із тан­цю кантрі. Найбільше охочих у чергу вишикувалися біля тиру, стилізованого під ковбойський, де пробували влучити в мішень з властивою для ковбоїв зброї — кольтів, револьверів.

З осінніх дарів можна не лише готувати страви.
З осінніх дарів можна не лише готувати страви.

«Було шалено мегакруто і цікаво. Я не впізнаю наше Нове Місто», — поділилася своїми враженнями 12-річна Юстинка, яка двічі покидала містечко і дві­чі знову поверталася.

Дорослі ж веселилися до­вше: під хіти української естра­ди у виконанні народного артис­та України Мар’яна Шуневича, свого земляка — заслуженого артиста України Володимира Коциловського, а також місце­вих зірок. Концерт був благо­дійним, і кожен охочий міг дати пожертву на добру справу.

Той, хто зголоднів, міг ску­штувати страви бойківської кухні. Приготувалися до свята і представниці кооперативу, який створили разом із місцевими жителями ковбої у Новоміській ОТГ. Світлана Савка, яка про­водить майстер-класи з бойків­ської кухні, а відтепер ще й пече хліб на обладнанні, придбаному у рамках проєкту, і навчає цьо­го дітей, наготувала понад 100 найменувань різних наїдків. По­руч із пані Світланою подружжя Світлана та Петро Белеї час­тувало вином, яке було виго­товлене із плодів власного ви­ноградника.

„Світлана Савка демонструє «ковбойкам» свої делікатеси.
„Світлана Савка демонструє «ковбойкам» свої делікатеси.

Гостей було багато. Завіта­ли навіть із Перемишля. Це — партнери проєкту. Дорога ніби і недалека (від Нового Міста до Перемишля 12 км), але долати її доводиться через інші пункти перетину кордону, «петляти» по­над 40 кілометрів. Тому мають намір відновити колію, яка ко­лись проходила від Перемишля до Нижанкович (востаннє потяг їздив нею у 1994 році).

«Гарно це свято у вас вигля­дає. Щиро вдячні за такий сер­дечний прийом… Перспективи нашого проєкту — відродження колії. Зараз українська і поль­ська сторони мають підписати кінцеві ноти домовленостей», — діляться гості з Перемишля.

Для тих, хто має намір піз­нати Український Дикий Захід, «ковбойки» готують ще одну ці­каву імпрезу — до Дня святого Мартина, 11 листопада. Цього дня у Новому Місті храмове свято. Воно має міжкультурне забарвлення, бо того дня до села приїжджають із Польщі нащадки тих, хто тут колись жив. Тож для них та усіх гостей «ковбойки» обіцяють ще біль­ше атракцій.

Фото автора

с. Нове Місто Старосамбір­ського району Львівської області

Схожі новини