Половина грошей іде на харчі. І то неякісні
Більшість українців не мають можливості заощаджувати, а на відпочинок мають «аж» 140 грн на місяць
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/397338/vutraty.jpg)
В українців особливе ставлення до їжі. І не лише через історичний страх голоду. Більшість сімей досі змушена економити на продуктах, але при цьому витрачати левову частку доходів саме на харчі. За даними Держстату, середньостатистична українська сім’я витрачає щомісяця 8,8 тис. грн. Майже половина з цієї суми — 3592 грн — йде на продукти харчування.
Ексміністр соцполітики Андрій Рева прославився своєю заявою про те, що українці витрачають таку велику частку доходів на харчі, бо харчуються неправильно. Мовляв, німці витрачають на продукти лише 14% доходів, бо в них інша культура харчування. Насправді річ не у харчових уподобаннях, а у тому, що за приблизно однакових цін на харчі українці заробляють значно менше. І за усього бажання скоротити витрати на харчування не вдається. І саме через неякісні харчі ще одна велика стаття наших витрат — медицина. На ліки сім’я витрачає приблизно 408 грн щомісяця.
«Така велика частка витрат на харчі у нас з року в рік. Але раніше люди все ж могли собі дозволити якісніші продукти. Тепер навіть з так званої соціальної групи товарів обирають те, що дешевше. Головне, набрати певну кількість калорій, аби не бути голодним, — каже голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. — Навіть хліб уже не є основою раціону, оскільки коштує в середньому 22 грн за кг. Відтак у мережах почали продавати дешевий хліб з борошна другого і третього класу, з домішками, які в ЄС уже визнали б шкідливими. Але люди це купують. Донедавна основним продуктом була картопля, бо коштувала 6 грн за кілограм, тоді як крупи — 9−10 і вище. Але тепер картопля подорожчала, і попит на неї впав. Чимало супермаркетів запускають власні торгові марки продуктів, які трохи дешевші, ніж інші. Але у 100% випадків — це економія за рахунок якості. Логічно, що ковбаса не може коштувати дешевше, ніж м’ясо. Але дешева ковбаса є, і її купують. При цьому покупці розуміють, що склад там сумнівний. І спред беруть замість масла. Якось я запитав одну дівчину, «як ти можеш їсти «Мівіну?». На що вона відповіла: «З моєю зарплатою на інше мені не вистачає». Тобто питання або їсти неякісне, або не їсти взагалі».
Навіть у Міністерстві здоров’я визнають — економія на харчах виливається у проблеми зі здоров’ям. Зокрема, у МОЗ кажуть про дефіцит вітаміну Д у значної кількості дорослих та дітей. І це є наслідком недостатнього вживання окремих тваринних продуктів, серед яких риба та яйця. У рибі міститься багато фосфору, йоду, вітамінів і жирних кислот Омега-3 (останні також захищають від серцево-судинних захворювань). Українці ж їдять лише 14 кг риби на рік, тоді як середньостатистичний європеєць з’їдає 27 кг. У ВООЗ рекомендують щонайменше 20 кг. Навіть традиційної для українців свинини ми їмо значно менше, ніж західні сусіди (15 кг на душу на рік проти 35 кг).
Генеральний директор ТОВ «Центр підвищення ефективності у тваринництві» Микола Бабенко, посилаючись на дані продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО), заявив, що споживання м’яса і молока українцями є у 2−3 рази меншим від фізіологічної норми саме через дорожнечу. Адже ціни на те ж молоко у польських супермаркетах нижчі, аніж в українських, при тому зарплати там вищі.
Утім, така структура витрат впливає не лише на наше здоров’я, а й на соціальний розвиток. «Харчування, оплата комунальних послуг — це фактично задоволення базових потреб. Людина так влаштована, що поки не задовольнить базові потреби — про соціокультурні не дбатиме. Тому люди у переважній більшості не читають книжок, не ходять у кіно, не подорожують. Саме через це люди обирають популістів, які обіцяють не якість життя, а нижчі ціни. Чому виборці не оцінили безвіз? Бо лише 15% можуть собі дозволити подорож за кордон принаймні раз на рік. Решта їздить на заробітки. А більше половини взагалі ніколи не покидали країну, — каже фінансовий консультант Юрій Мулов. — Звичайно, можна говорити і про те, що більшість наших людей ніяк не обліковує свої витрати, не веде сімейного бюджету, тому не може заощаджувати. Але якщо взяти сім’ю, де працюють двоє дорослих на середню зарплату, то вони в місяць отримують разом приблизно 15 тисяч гривень. Але переважно на їх утриманні є ще хоча б одна дитина. Навіть якщо вони відкладатимуть 10% в місяць — це 1,5 тисячі гривень, то за рік не назбирають навіть на путівку в Туреччину. А ще ж треба робити заощадження на лікування, на освіту. Так, у нас є прошарок людей, яких можна віднести до умовного середнього класу. І вони раціональніше підходять до витрат, використовують спеціальні мобільні додатки, роблять заощадження у банках. Але їх — не більше 10%».
За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, у липні українці мали в банках 41,9 млн вкладів на загальну суму 451,9 млрд грн. При цьому лише 9% мають депозити. Тобто більшість заможних українців мають по декілька вкладів у різних банках, аби «влізти» у гарантовану суму у 200 000 грн. Однак 38% вкладів — це депозити до 10 гривень.