Передплата 2024 ВЗ

Дізналися, що вагітні?

Не піднімайте важкого, не фарбуйте волосся, не прибирайте за котом. І стежте за харчуванням!

Новина про те, що за дев’ять місяців у вас народиться малюк, є неймовірно щасливим моментом. І водночас тривожним, особливо, якщо це перша вагітність. Голова починає йти обертом від переживань… «Без паніки!» — закликають фахівці медичного порталу Homemademoma.

Що слід зробити насамперед?

— Запишіться на прийом до лікаря, щоб дізнатися, який у вас термін вагітності, здати аналіз крові та пройти всі необ­хідні обстеження.

— Стежте за харчуванням. Не піддавайтеся спокусі пере­кусити у фастфуді. Надавай­те перевагу здоровій і пожив­ній їжі.

— Приймайте якісні вітаміни для вагітних, які містять:

фолієву кислоту: 600 мкг; залізо: 27 мг; кальцій: 1,000 мг; вітамін D: 600 імунізуючих оди­ниць; вітамін А: 770 мкг; вітамін С: 85 мг; вітамін В6: 1,9 мг; віта­мін В12: 2,6 мкг.

— Грамотно розпоряджайтеся своїми фінансами. Проаналізуй­те, де можна заощадити, відмо­вившись від речей, в яких зараз немає гострої необхідності. По­чніть накопичувати гроші, щоб придбати все необхідне для дити­ни. Деякі речі варто купити ще під час вагітності. Це — складно, осо­бливо, якщо не знаєте статі вашо­го малюка, однак завжди можна пошукати щось нейтральне.

— Подумайте, кому з рідних і друзів хочете повідомити про те, що вагітні. Деякі жінки через ризик викидня воліють не поспі­шати… Рішення за вами, але на­магайтеся підготувати вашого партнера і близьких до цієї но­вини, оскільки для них це буде певним стресом, хоч і позитив­ним.

— Якщо у вас є медична стра­хівка, не забудьте дізнатися у страховика, що саме покриває ваш поліс. Можливо, ви може­те внести певні зміни, аби стра­хування покрило максимальну кількість медичних процедур.

Чого не слід робити під час вагітності?

— Відмовтеся від сирих яєць, недовареного (напівси­рого) м’яса, морепродуктів, напівсирої і сирої риби (через ризик зараження глистами та інфікування хвороботворними бактеріями), а також від кави з кофеїном і міцного чаю.

— Повністю відмовтеся від алкоголю, цигарок і наркоти­ків, навіть «легких», — оскільки все це шкодить розвитку пло­ду. У випадку якщо у вас були ці шкідливі звички до вагітнос­ті, відмовтеся від них, щойно дізнаєтеся про те, що носите під серцем дитину.

— Не піднімайте нічого, важ­чого за 10 кг (вага може коли­ватися у менший бік) і не пере­вантажуйтеся фізично.

— Уникайте контакту з хіміч­ними речовинами — розчинни­ками, фарбами, засобами для знищення комах.

— Не прибирайте котячий ту­алет.

— Не засмагайте, не при­ймайте гарячі ванни і не фар­буйте волосся. Сонячні й гарячі ванни піднімають температу­ру вашого тіла до небезпечно­го для дитини рівня, а хімічні речовини, що входять до скла­ду фарб для волосся, негатив­но впливають на розвиток пло­ду. Крім того, через гормони, які продукує ваш організм, ко­лір волосся, отриманий унаслі­док фарбування, може відріз­нятися від бажаного.

— Ретельно підбирайте кос­метичні засоби, шампуні, лось­йони, зубні пасти і креми. Дея­кі речовини, які містяться у них, можуть зашкодити здоров’ю малюка.

Як усунути неприємні прояви вагітності?

Нудота. Покладіть звечо­ра біля ліжка шматочок сухого печива чи цукерку, до складу якої входить вітамін В6. Від­чувши нудоту, з’їжте — це по­легшить ваш стан. Якщо не допомагає, проконсультуйте­ся з лікарем, який призначить ліки.

Знесилення. Мало радос­ті може бути в тому, що завжди почуваєшся втомленою… Як по­легшити свій стан? Споживай­те здорову їжу, не засиджуйте­ся допізна та дрімайте протягом дня.

Перепади настрою. Під час вагітності жінки стають надто емоційними, тому завжди ду­майте перед тим, як щось ко­мусь сказати. Уникайте пере­гляду «травмуючих» фільмів та інших негативних переживань.

Головний біль. У перші тиж­ні вагітності вас може мучити головний біль. Аби його уник­нути, вживайте достатню кіль­кість рідини, оскільки у цей час організм швидко зневоднюєть­ся. Якщо відмовилися від кофе­їномістких напоїв, його нестача також може призвести до поя­ви головного болю.

Поради на перший триместр вагітності

— Одяг ставатиме дедалі тіснішим у талії, тому, щоб носити його трошки довше, перед тим, як купувати новий, вільніший, почніть носити пояс для вагітних.

— Ділянки, на яких з’являються розтяжки, натирайте маслом какао. Це допоможе не тільки зменшити їх кількість, а й усуне сухість і свербіж шкіри.

— У випадку закрепів, які у вагітних виникають досить часто, використовуйте послаблювальні засоби з натуральними склад­никами. Але перед вибором такого засобу проконсультуйтеся з лікарем!

— Щоб мати добре самопочуття і не набрати зайвих кілогра­мів, щодня робіть легку гімнастику, багато гуляйте на свіжому повітрі, запишіться на йогу для вагітних. Це допоможе не лише подолати втому, а й покращить сон і зменшить прояви нудоти.

— Уважно складайте список справ, які необхідно виконати протягом дня, — так досягатимете бажаного результату, і при цьому не будете втомлюватися.

Схожі новини