Передплата 2024 «Добра кухня»

Хліб і видовища на уродинах Яремча

Журналіст “ВЗ” скуштувала карпатської юшки, приготовленої за рецептом, якому вже 250 років, і побувала на гуцульському карнавалі

У курортному Яремчі урочисто відзначили День народження міста. Цього року організатори вирішили здивувати гостей з України та з різних країн світу першим відкритим гуцульським карнавалом, трохи схожим на карнавал у бразильському Ріо-де-Жанейро. З ініціативою карнавалити по-гуцульськи виступив відомий місцевий готельєр, ресторатор, голова ради підприємців Яремчанщини Іван Гаврон.

«Українські регіони повинні помпезно карнавалити! Тобто святкувати, демонструвати яскраву культуру, мистецтво та ремесло, — розповів пан Гаврон. — У Європі влаштовують не тільки Венеціанський карнавал, а й карнавал сиру у Франції, карнавал спаржі в Німеччині, карнавал вина в Італії тощо. Наше завдання — показати українцям і світу, що Карпати — найкраще місце для відпочинку. Показати, що у нас найкраща кухня, сервіс високого рівня, і є чим зайнятися у вільний час».

У першому гуцульському карнавалі взяли учать шість платформ. Це спеціальні машини, вози, джипи, декоровані елементами гуцульського колориту, які презентували туристичні «родзинки» курортної столиці Прикарпаття: гуцульське весілля, місцеву кухню, популярні готелі й ресторани, а також місцеві туристичні компанії, які надають гостям Яремча різні послуги — від катання на джипах до екскурсій горами. Гостей неабияк вразила платформа від відділу культури Яремчанської міської ради - інсценоване весілля Олекси Довбуша та Марічки. Герої були одягнуті у національні костюми, актор, що виконував роль Довбуша, їхав верхи. Romantik Spa Hotel (незмінний партнер Дня міста Яремча, який поселяв гостей свята) представив платформу, на якій пригощали пивом і карпатськими смаколиками. Дівчата були одягнуті у стилі Октобер-фесту (знаменитий пивний фестиваль у німецькому Мюнхені). Платформа фірми, що займається прокатом спортивного спорядження, представила… саморобний гвинтокрил. Мені сподобалася «подача» цієї платформи, і я віддала свій голос саме за неї. На дерев'яному гелікоптері викарбували жартівливе гасло: «Сидів гуцул коло хати, тай не йшла робота. Вхопив гуцул ровера, зробив вертольота»… А один із ресторанів Яремчі показав на карнавалі саморобний автомобіль — найбільший в Україні джип, зроблений з трьох інших автівок. Гості свята наввипередки фотографувалися біля гігантського джипа. Дехто навіть хотів сісти за кермо.

Після дефіле центральними вуличками Яремчі платформи вишикувалися у ряд, щоб їх оцінили гості міста. Найкращу платформу визначили за допомогою он-лайн голосування у Facebook. Перемога дісталася платформі від санаторію «Прикарпатський» (приз — 10 тисяч гривень), на якій були задіяні три десятки дітей, які відпочивали у санаторії. Діти пройшлися містом в українських національних строях, виконали народні пісні. Наступного року, кажуть організатори, платформ на яремчанському карнавалі буде значно більше.

Цього року у рамках відзначення Дня міста відбувся також фестиваль грибної юшки. Мери чотирьох карпатських міст (Яремчі, Яблуниці, Поляниці, Микуличина) приготували аж 75 літрів карпатського смаколика і безкоштовно пригостили усіх охочих. Кажуть, рецепту грибної юшки вже 250 років. Кожна гуцульська господиня має свої секрети приготування. Але головний з них — страву треба готувати понад шість годин і вкласти в неї душу. Переважно юшку варять газдині, а чоловіки допомагають — нарізають овочі й стежать за вогнем у печі.

«Гуцули прокидаються о 4-й годині ранку та починають готувати, — розповів мер Яремчі Василь Онутчак, — Традиційно юшку готують на дуже повільному вогні. Справжні господині використовують тільки власноруч зібрані білі гриби та домашню локшину. У страву додають дрібно порізану моркву. Зрідка використовують картоплю й м’ясо. Присмачують юшку часником, зеленню і засмаженою на сковорідці цибулею».

Біля казана з юшкою вишикувалися кількадесят гостей з різних куточків України та іноземні туристи. До юшки давали канапки з салом. Я була приємно вражена смаком страви, в якій відчувався аромат сушених білих грибів. Інші гості свята теж неабияк хвалили карпатську юшку, дехто повертався до казана по добавку.

Який же День народження Яремчі без ярмарку місцевих товарів? Колоритні вишиванки ручної роботи, ексклюзивні сири та наливки, модні сумочки з авторським різьбленням у карпатському стилі… Від розмаїття товарів очі розбігалися. Ціни трохи кусалися. Якщо торік вишиванку можна було придбати за тисячу гривень і ще трохи поторгуватися, то цьогоріч за найдешевшу просили дві тисячі гривень… Плаття, декоровані вишивкою, — 7−10 тисяч гривень, сумки з гуцульським орнаментом — від 800 гривень.

Мені сподобалися модні прикраси ручної роботи, декоровані вишивкою. За «вишиті» сережки та каблучки просили від 250 гривень, підвіски трохи дорожчі. Колориту гуцульському ярмарку додавали покупці, одягнені у вишиванки. Зауважила, гуцулки радо розповідали гостям з Києва історію своїх вишиванок, радили, де можна придбати старовинні екземпляри і як відрізнити ручну роботу від машинної вишивки.

Кілограм гуцульського сиру — 130 гривень, карпатські наливки — 100, мед — від 50 гривень за півлітрову банку.

Загалом, свято пройшло на одному диханні. Гості жили також у навколишніх селах, відпочивали у Буковелі. Турист з Дніпра Ігор охоче поділився враженнями: «Яремче — перлина Карпат, яка закохує з першого погляду. Тут настільки свіже гірське повітря, що хочеться забрати його з собою. У лісі назбирав грибів, а на гуцульському ярмарку не шкодував грошей на сувеніри ручної роботи. Сподобався карнавал, який нічим не гірший за венеціанський. За кілька років гуцульський карнавал має шанси випередити провідні карнавали світу».

З досьє «ВЗ»

Торік Яремче відвідали півтора мільйона туристів, частина з яких відпочивала у Буковелі. У Яремчанській мерії кажуть, цьогоріч очікують близько двох мільйонів гостей. Це українці зі східних і центральних регіонів, також поляки, німці, латвійці, канадці, білоруси, британці, турки… Оренда житла у приватних будинках стартує від 100−200 гривень за добу (без харчування).

Яремче, Івано-Франківська область

Фото авторки

Схожі новини