Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коли виростають «вусики», біжіть не у салон краси, а до ендокринолога…

Сім симптомів небезпечних хвороб, які жінки часто ігнорують

Часто симптоми «жіночих» захворювань є настільки «стертими», що пред­ставниці прекрасної статі просто не звертають на них уваги. А коли «допече» — починають займатися самолікуванням. «Проте є ознаки, при появі яких слід негайно звернутися до лікаря, адже так може проявлятися серйозна недуга!» — застерігають експерти порталу beinkooora.club.

Часте сечовипускання

Цей симптом жінки полюбляють «спи­хати» на велику кількість кави чи чаю, ви­питих протягом дня. Однак часте сечови­пускання може вказувати на збій у роботі нирок або інші проблеми зі сечовиділь­ною системою. Крім того, це може свід­чити про гормональний дисбаланс чи дисбаланс вагінальної флори.

Часте сечовипускання і постійне від­чуття спраги — одні із найпоширеніших симптомів діабету.

Коли треба бити на сполох? Якщо по­мічаєте, що змушені відвідувати вби­ральню набагато частіше, ніж було до цього. Оптимальна кількість справляння природної потреби — 4−10 разів на день, за умови споживання помірної кількос­ті води.

Безпричинна втрата ваги

Не надто радійте, якщо за короткий період часу безпричинно втратили кіль­ка кілограмів. Це може бути пов’язано з хворобою Крона (хронічним запаленням шлунково-кишкового тракту, при якому можуть уражатися всі відділи — від рото­вої порожнини до ануса), діабетом 2-го типу чи раком. У будь-якому разі це може свідчити, що з вашим організмом щось не так.

Коли треба бити на сполох? Якщо протягом останніх двох місяців ви втра­тили від п’яти до восьми кілограмів, хоча не вносили суттєвих змін у своє харчу­вання чи фізичну активність.

Поява волосся у місцях, де його не повинно бути

Надмірне оволосіння (або гірсутизм) може сигналізувати про те, що в організ­мі жінки є надлишок чоловічих гормонів. Зміна у зовнішньому вигляді — це лише один із негативних наслідків дисбалансу гормонів, який у подальшому може при­звести до таких серйозних проблем, як безплідність і порушення обміну речо­вин, а також підвищити ризик розвитку раку молочної залози, ендометріозу чи полікистозу яєчників.

Коли треба бити на сполох? Якщо у вас виросли «вусики», бігти треба не у салон краси, а до лікаря-ендокринолога.

Кров’яні виділення після настання менопаузи

Це може бути симптомом раку матки, цервіциту (запалення шийки матки), міо­ми чи інших патологічних процесів.

Коли треба бити на сполох? Жінки, які приймають гормональну терапію, можуть помічати кров’яні виділення, схожі на мен­струацію, протягом двох років після на­стання менопаузи. З медичної точки зору, це — нормально. В усіх інших випадках жін­кам рекомендується проконсультуватися із лікарем.

Будь-які зміни у молочній залозі

Перші ознаки раку молочної залози нелегко розпізнати. Коли починають бо­літи лімфатичні вузли чи сама залоза, стає надто пізно.

Коли треба бити на сполох? Не недо­оцінюйте переваг самообстеження мо­лочних залоз, який треба проводити що­місяця. У випадку раку молочної залози, ваш організм може давати «підказки», що у ньому відбувається «щось не те». Слід звернути увагу на соски, чи вони не підпухли і не набрякли, чи на шкірі грудей немає почервонінь і складок, і чи в се­редині залози не промацуються ущіль­нення. Біль у молочних залозах перед місячними є нормою, однак якщо відчу­ваєте його регулярно, негайно зверніть­ся до лікаря.

Нетипові виділення

Такі виділення можуть з’являтися тоді, коли в організмі відбувається запальний процес або потрапила інфекція. Однією з причин цього може бути незахищений статевий акт. У будь-якому слід прокон­сультуватися з фахівцем.

Коли треба бити на сполох? Виділення не повинні бути зеленого чи будь-якого нетипового кольору, а також мати непри­ємний запах. Увага: не плутайте звичайні виділення з тим, які мають місце під час менструації!

Сильні менструації

Серед причин — ті, які містяться у рам­ках норми (спадковість, процес адаптації до нових кліматичних умов, сильні фізич­ні навантаження, наприклад, інтенсивні тренування у спортзалі) і ті, які потрапля­ють до категорії серйозних (міома мат­ки або дисфункція щитовидної залози). Рясні виділення небезпечні тим, що при­зводять до розвитку анемії.

Коли треба бити на сполох? Якщо менструація триває більше, ніж сім днів, це — «тривожний дзвіночок», особливо якщо кров має яскраво-червоне забарв­лення. Нормальний цикл триває від 21 до 35 днів, але найважливіше — він має бути стабільним і регулярним. Не сором­теся проконсультуватися з гінекологом у випадку проблем із циклом, оскільки не існує неважливих дріб’язкових пи­тань, якщо справа стосується вашого здоров’я.

Схожі новини