Передплата 2024 ВЗ

У гості до «ковбойків»

Як журналіст «ВЗ» на галицький Дикий Захід мандрувала

«Помити» золото, покидати ласо на бичка, постріляти з пневматичної рушниці, навчи­тися розпалювати вогнище без сірників, покататися на бричці… А ще багато-багато інших розваг, притаманних справжнім американським ковбоям, можна буде спробу­вати незабаром на території першого в Україні ковбой­ського містечка. Його спо­руджують на Львівщині, на теренах Великоміської ОТГ Старосамбірського району, що за 120 км від Львова і за 4 км від українсько-польсько­го кордону.

Відкриття цього масш­табного проєкту плану­ють цього року, наприкін­ці серпня. У селі Нове Місто на Старосамбірщині створюють унікальний туристичний кластер з цікавою назвою COWBOYky. «Фішкою» буде поєднання куль­тур бойків та ковбоїв — так зва­них ковбойків. Такий собі га­лицький Дикий Захід.

Новоміська ОТГ реалізовує проєкт у партнерстві з Західноукраїнським ресурсним цен­тром, ОСН «Горизонт» та ЮК «Моріс Груп» — за фінансової підтримки Європейського Сою­зу, в рамках ініціативи «Мери за економічне зростання».

Журналіст «Високого Зам­ку» мала нагоду подивитися, як створюється ковбойське міс­течко. Пройшлись селом. Ма­льовнича місцина, на території костел, ратуша. І ось ми на бу­дові. Уже споруджено дерев’яну сцену, де відбуватимуться Дні села, інші заходи. Організато­ри обіцяють багато атракцій. Перші з них уже можна спробу­вати, наприклад, закинути ласо на бичка. А точніше, на його дерев’яний макет. Це непросто. І, звичайно, тут можна зробити фото у ковбойському капелюсі у фотозоні з кактусами.

Зараз організатори закупову­ють обладнання для інших атрак­ціонів. Встановлять мотузковий парк із лазанками, на них змо­жуть розважатись і діти, і дорос­лі. Готують ще один цікавий ков­бойський атракціон — «миття» золота. Якщо колись ковбої мили золото на річках, ситом витрушу­вали його з піску, то у ковбой­ському містечку на Старосам­бірщині біля річки встановлять жолоби, де діти зможуть, бавля­чись, намити «золотих» камінців. Хто намиє більше таких камінчи­ків, зможе їх обміняти на магні­тики чи інші призи.

Атракції не зосереджувати­муться в одному місці, лока­ції будуть розкидані по ОТГ. Пе­ревозитимуть туристів до них на ковбойських бричках чи на бойківських возах місцеві жите­лі. Завдання проєкту — залучен­ня місцевих жителів, які би мали брати участь у всіх дійствах і на цьому заробляти гроші.

За словами Дмитра Якимця, керівника проєкту «COWBOYky. Український Дикий Захід», до 2021 року інфраструктура, яку тут готують, має приймати до 40 тисяч гостей на рік.

Голова Новоміської ОТГ Пе­тро Куляс відзначає перші пози­тивні результати впровадження проєкту. Один із них — відкрит­тя Школи місцевого економіч­ного розвитку. Де-факто школа працює від весни, коли почали проводити перші тренінги для новомістян, що бажають спро­бувати себе у такому перспек­тивному бізнесі, як сільський зелений екотуризм. На цих тре­нінгах фахівці українських ту­ристичних кластерів «Карпати.Info» та «Карпати.Travel» навча­ють місцевих жителів, як готу­ватися до прийому туристів, зокрема, як облаштувати сади­бу.

Небайдужі мешканці об’єдналися і зареєстрували коо­ператив «Файні сусіди». На те­риторії ОТГ має запрацювати крафтова сироварня, хлібопе­карня, де випікатимуть хліб на дровах, створять теплицю, па­сіку. Фінансування на відкриття власної справи люди отримають у рамках проєкту.

Жителька ОТГ Світлана Сав­ка матиме пекарню, для якої вже почали закуповувати обладнан­ня. Пані Світлана проводить май­стер-класи з бойківської кухні у рамках кулінарної школи, яка уже діє і приймає туристів. Побувала на такому майстер-класі й корес­пондент «Високого Замку» — ску­штувала смачний обід із автен­тичних бойківських страв. Пані Світлана вчить, як власними ру­ками зробити справжнє масло, готувати страви бойківської кухні.

Сироварню відкриє місцевий житель зі села Нижня Вовча Ва­силь Медведюк. Досі він не зна­вся на сироварінні, але разом із батьком утримує 18 корів. Коли постала проблема, куди збува­ти молоко, вирішили зайнятися його переробкою. У межах про­єкту буде навчатися, а вже че­рез рік Василь обіцяє, що можна буде куштувати перший сир, ви­готовлений на його сироварні.

Петро Белей разом з дружи­ною Світланою вирішили ство­рити теплицю, де хочуть ви­рощувати зелень, органічну продукцію.

Під час реалізації проєкту зі­ткнулися із певними викликами. Зокрема, не вдалося знайти ін­вестора для будівництва вели­кого готелю. Натомість виріши­ли створити «зелені» садиби. Їх на території Новоміської ОТГ потрібно 20−30, аби могли пе­реночувати одночасно близько 50 осіб. Є ідея переобладнати під комунальний костел недіюче приміщення колишнього ФАПу.

Фото автора.

с. Нове Місто, Старосамбірський район, Львівська область.

Схожі новини