Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Найзаможніша громада Львівщини — Новояворівська. У чому секрет?

Про це журналістка «ВЗ» запитала у міського голови Новояворівська Володимира Мацелюха

Фото зі сайту Новояворівської міської ради
Фото зі сайту Новояворівської міської ради

За підсумками першого кварталу 2023 року, найзаможнішими громадами Львівщини стали Новояворівська, Яворівська, Львівська, Солонківська, Івано-Франківська громади. Найбідніші громади області - Підкамінська, Добромильська, Добросинсько-Магерівська, Хирівська, Рудківська, Судововишнянська, Ралівська, Стрілківська, Журавненська… Такі дані оприлюднили фахівці департаменту фінансів Львівської ОВА, проаналізувавши дохідну частину бюджетів. Це традиційний рейтинг фінансистів Львівської ОВА, аби місцеві громади Львівської області побачили, як вони розвиваються, на які проблеми треба звернути увагу і щоб були конкурентоспроможними між собою.

«Суму податків та зборів за перший квартал цього року порівнюють з торішніми показниками»

У порівнянні із минулорічними рейтингами, позиції деяких громад суттєво змістились. Так, торік, найбагатшою була Львівська громада. Друге місце посідала Пустомитівська, третє - Кам’янка-Бузька, четверте — Великомостівська, п’яту сходинку — Славська громада.

«На цю ситуацію суттєво вплинули зміна структури джерел доходів, значне підвищення грошового забезпечення військових, правоохоронних органів», — йдеться у повідомленні департаменту фінансів Львівської ОВА.

Директор департаменту фінансів Львівської ОВА Олег Демків розповів «ВЗ» про критерії, за якими визначають заможні та бідні громади. Перше — показники наповнення дохідної частини бюджетів. До уваги беруть суму податків та зборів за перший квартал цього року і порівнюють із першим кварталом попереднього року. В кого зростання найкраще — отримує вищий рейтинг. «Також враховуємо індекс податкоспроможності у розрахунку на певну кількість мешканців громади, — відзначає Олег Демків. — Враховується і рівень дотаційності бюджетів. В кого більша частка дотацій, той є менш спроможною громадою. Для чого складаємо такий рейтинг? Для менеджерів територіальних громад це дає змогу краще розуміти фінансовий стан, порівнюючи його з станом інших територіальних громад. Бачиш ситуацію сусідів — краще розумієш свою ситуацію і на якому рівні знаходишся».

«Із оподаткованих зарплат військових 270 мільйонів віддаємо державі»

Як розповів у коментарі для «ВЗ» міський голова Новояворівська Володимир Мацелюх, головне джерело доходів громади — військові частини, оскільки місто займає лідерські позиції на Львівщині серед військових частин (точну частину мер не назвав, бо правила воєнного стану це забороняють).

Так, орієнтовний річний прибуток від оподаткованих зарплат військових — 800 мільйонів гривень. З цієї суми реверсна дотація (кошти, які забирають у державний бюджет із заможних громад для горизонтального вирівнювання податкоспроможності) — 270 мільйонів гривень. «Плюс 200 мільйонів гривень цьогоріч віддамо за державними програмами для військових, — наголошує Володимир Мацелюх. — Друга стаття доходів нашої громади — прибутки від підприємницької діяльності. За квартал заробляємо по 200−300 мільйонів. Найбільші платники податків — підприємство „Кормотех“ (виробництво кормів для тварин), у бюджет перераховують десятки мільйонів гривень. „Бейкер-Україна“ займається виробництвом стаканчиків для морозива, „Бетоніка“ — бетонні вироби. Релокованих підприємств в нашій громаді немає. Більшість з них хочуть зайти в уже готовий цех, де є електрика та інші речі для роботи. Оскільки у нас була вільна економічна зона „Яворів“, багато підприємств працюють досі. Хтось менше, хтось більше. Вільних приміщень, які б могли взяти в оренду релоковані підприємства, в нас немає. Готові розглядати продаж земельних ділянок для релокованого бізнесу, але наразі до цього не дійшли».

Володимир Мацелюх каже, що попри війну у Новояворівську активно триває житлове будівництво. Середня ціна квадратного метра — 800−900 доларів. «Зараз у нас одночасно будують вісім багатоповерхових будинків, — продовжує розмову мер Новояворівська. — Все житло добре продається».

Схожі новини