Передплата 2024 «Добра кухня»

І грошей бракує, і робітників...

Лікарі кажуть, компанія-підрядник не має професійних майстрів. А будівельники нарікають на недостатнє фінансування об’єкта.

Майже два роки триває ремонт у пологовому будинку на вул. Чернігівській, 7. Чотириповерхова будівля — історична. Останній капітальний ремонт тут проводили 1958 року. У приміщенні були старі вікна, текли труби… Коли у пологовому поміняли батареї, довелося закочувати рукави і робити капітальний ремонт усієї будівлі. А на це потрібні величезні кошти. Керівництво лікарні звернулося до Львівської обласної ради. На початок кошти знайшли, але їх все одно бракує…

Наша газета писала про цей багатостраждальний ремонт у січні цього року («У МОЗ кажуть, це комунальний заклад обласної ради — шукайте гроші там»). Тоді керівництво Львівської обласної клінічної лікарні розповідало, що, згідно з обласною програмою енергозбереження, у будівлі замінили покрівлю, встановили нові вікна, замінили старі батареї на енергоощадні, частково відновили фасад. На ці роботи використали близько 14 млн грн. А з 56 млн грн, передбачених з державного бюджету на завершення реконструкції пологового відділення, використали 27 млн грн. Аби завершити повністю капітальний ремонт, потрібно ще близько 30 млн грн. Відкрити пологовий будинок планували у… червні. Червень вже добігає кінця, а віз і нині там…

Я знову навідалася до Львівської обласної лікарні. Лікарі показали мені план, який їм надала будівельна компанія. Тобто графік виконання робіт на 2019 рік. На сьогодні вдалося знайти 16 млн грн. Їх мають використати до вересня. Проте загальна вартість робіт — близько 32 млн грн. Голова Львівської облради Олександр Ганущин днями провів нараду щодо цього об’єкта. Пообіцяв, кошти знайдуть. Поживемо — побачимо…

Разом із лікарями оглядаю об’єкт. Була тут взимку. Бачила, як у кожній паІ грошей бракує, і робітників… Лікарі кажуть, компанія-підрядник не має професійних майстрів. А будівельники нарікають на недостатнє фінансування об’єкта латі облаштовували душ та туалет. Комфортні умови у пологовому матимуть не лише породіллі та новонароджені, а й лікарі (окремі душові матимуть і медики). Облаштовують у пологовому будинку три ургентні операційні. Але з того часу ремонт не надто просунувся. Те, що одразу впадає у вічі, — новенькі двері на усіх поверхах. Встановлено дороге кисневе обладнання (спеціальні труби проведені у пологові зали та операційні). Лікарі бідкаються, що у будівлі працює занадто мало робітників. Тому й ремонт йде не такими темпами, як би їм хотілося. Припускають, фірма-підрядник не має професійних майстрів.

Лікар-гінеколог Володимир Солощенко каже: «Найскладніші роботи майстри виконали: залили стяжки, поштукатурили… Зараз необхідно покласти плитку, близько 3 тисяч „квадратів“. Постелити лінолеум. Завершити роботи з електрикою. Щодня на об’єкті працює близько двадцяти осіб. Цього замало. Підрядник пообіцяв, найближчим часом працюватимуть 35 майстрів».

Лікарі з усмішкою розповідають, що контролюють усі будівельні роботи. Простежили, аби у пологовому були двері відповідної ширини… Нагадаємо, у Львівському перинатальному центрі після виконання ремонтних робіт звільнили лікарів, які прогледіли помилки будівельників… Згодом суд поновив медиків на посадах.

Дізнаюся, що, окрім будівельних робіт, у приміщенні треба виконати ще монтажні — встановити медобладнання, аби пологовий міг функціонувати. А на це також потрібні час і гроші. Лікарі сподіваються, що ближче до нового року оновлений пологовий будинок запрацює.

На рік тут прийматимуть близько 4 тисяч пологів. З них тисячу — шляхом кесаревого розтину. Саме до цього пологового будинку привозитимуть жінок з екстрагенітальною патологією. У штаті лікарні є достатня кількість кваліфікованих медиків різного профілю. Під час ремонту лікарі-гінекологи тимчасово працюють в інших лікарнях. Найважче працевлаштуватися акушерам та санітарам. Володимир Солощенко каже, зараз зустріти здорову жінку на пологах значно важче, ніж років 10−15 тому. Основна причина — погана вода, харчування та екологія. Кількість пологів 2018 року порівняно з 2017-м зменшилася на 8 тисяч…

Заходимо у величезне приміщення, де для студентів-медиків проводять лекції. У цьому залі ще чимало роботи. Майстри зняли дерев’яне перекриття стелі, яке вже прогнило, і замінюють його на нове.

«Родзинка» пологового будинку — джакузі, яке тут планують встановити (це заміна медикаментозного методу знеболення пологів першого періоду). Ну і, звичайно, це зала, де навчаються студенти-медики. Тут збереглися старовинні меблі часів цісаря…

Зустрічаємо на вулиці засновника будівельної фірми, яка проводить у пологовому ремонт. Назар Максименко каже: «Торік було важко знайти майстрів — усі втекли до Польщі. Така сама проблема була навесні: люди думали, їхати за кордон чи ні? Зараз ситуація краща. Будівельники заробляють від 15 до 25 тисяч грн».

Цікавлюся у директора, коли планують завершити ремонт пологового?

«Якщо буде фінансування, завершимо роботи швидко. На сьогодні є твердих 16 мільйонів грн. Червень-вересень — і ми їх використаємо. Усі кажуть, що гроші будуть (ще 16 млн грн — Авт.). Ми налаштовані на роботу. Не будемо зупинятися чи зменшувати темпи. Працюємо так, ніби гроші є. Голова облради запевнив, що буде добивати це питання у Києві».

Схожі новини