Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У львівському пологовому будинку народився хлопчик богатир — 5 кілограмів 150 грамів

За три місяці цього року тут справжній бейбі-бум — 384 дітей, з них 27 немовлят народили жінки зі статусом ВПО

Фото авторки
Фото авторки

У відокремленому підрозділі «Пологовому клінічному будинку № 1 Львова», що на вулиці Мечникова, 8, народилася дитина — богатир. Здорового хлопчика вагою 5 кілограмів і 150 грамів та зростом 57 сантиметрів народила 38-річна львів‘янка Лілія Гутей, для якої це вже другі пологи. У щасливої матусі є восьмирічний син, який теж народився богатирем — 4 кілограми 550 грамів.

«Спокійний хлопчик тішить медичний персонал щирою усмішкою»

Пані Лілія розповіла «ВЗ», що синочка назве Устимом. «Це ім'я нашому хлопчику пасуватиме, оскільки він справжній твердий хлопець», — каже мама Лілія. — Активно знайомиться з усіма, хоче поспілкуватися, уваги…".

З Лілею в палаті перебуває її рідна сестра, яка допомагає з немовлям. Хлопчик дуже спокійний, не плаче і тішить родичів та медичний персонал пологового дитячою усмішкою. «Перші пологи в мене були природними, народжувала у пологовому будинку № 1, що на вул. Мечникова. А цього разу не вийшло народити природним чином, хоча я дуже старалася, — продовжує розмову пані Лілія. — Оскільки у нас богатир, медики, які приймали пологи вирішили, щоб я народжувала через кесарів розтин».

Акушерка-гінекологиня клінічного пологового будинку № 1 Надія Чаплінська, яка двічі приймала у пані Лілії пологи, розповідає, що другі пологи жінки також пройшли добре. Лікарі сподівалися, що народить без кесаревого розтину.

«Могла народити природним способом і цього разу. Але дитинка була трішечки більшою, ніж п’ять кілограмів, — наголошує Надія Чаплінська. — Вирішили не ризикували здоров’ям мами і немовляти. Пологи пройшли успішно — кесарів розтин із спинальною анестезією».

«Переселенки, які мешкають у Європі, приїжджають народжувати до Львова»

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» заступниця медичного директора ТМО № 3, керівниця структурних підрозділів Відокремленого підрозділу «Пологовий клінічний будинок № 1 Львова» Ольга Коваль, попри демографічний спад в державі та війну, торік в пологовому будинку № 1 медики прийняли 1939 пологів, народилося 1971 дітей.

Так, у 2022 році жінки зі статусом внутрішньої переміщеної особи (ВПО) народили в пологовому на Мечникова 319 дітей, за три місяці цього року — 27 дітей. Найбільше тут народжують жінки з Донеччини, Луганщини, а торік у лідерах породіль серед ВПО були жінки з Харкова та Харківської області, а також з Київської області. Цьогоріч найбільше серед ВПО народжують жінки з Миколаєва та Запоріжжя.

Це хороша статистика, кажуть медики. Бо за три місяці цього року в цьому ж пологовому на світ з’явилося 384 дітей, з них одна двійня. «Це справжній бейбі-бум, — продовжує розмову Ольга Коваль. — Лише цьогоріч у пологовому на вул. Мечникова, 8 народилася двійня, а також уже друга дитинка-богатир. Окрім пані Лілії, минулого тижня багатиря вагою у майже 5 кілограмів народила інша львів'янка — балерина.

За словами Ольги Коваль, з вересня 2020 року по червень 2021 року в «ковідному відділенні» пологового будинку № 1 прийнято 148 пологів, медикам вдалося вилікувати від важкої інфекції 350 майбутніх матусь.

Медичний директор Львівського ТМО № 3 Ігор Перик додав: «Пологовий будинок на Мечникова є популярним місцем для народження дітей не лише серед львів'янок, а й серед жінок, які мають статус вимушених переселенок, а також жінок, які є військовими чи працюють на фронті. Тенденція — багато українок мешкають у Європі, зокрема Польщі, але народжувати приїжджають до Львова, зокрема в пологовий будинок № 1. Уточнюю, чому майбутні матусі, які втекли від жахіть війни за кордон, все ж міняють пологовий медичний сервіс у Європі на львівський: «Довіряють сервісу у львівських пологових та кваліфікації медиків, — пояснив медичний директор Львівського ТМО № 3. — У нас працюють акушери-гінекологи найвищого рівня, є лікарі різних вікових груп».

Схожі новини