Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рак, який убиває мовчки…

На ранніх стадіях деякі пухлини майже ніяк не проявляються

Споживання здорової їжі, знання генетики своєї сім’ї, а також достатня фізична активність — це найважливіше, що може зробити кожен із нас, аби уникнути раку. Проте навіть якщо почуваєтеся здоровим і ведете здоровий спосіб життя, не завадить знати про симптоми цього грізного захворювання. Колись це може врятувати вам життя.

Рак підшлункової залози

Підшлункова залоза — маленький ор­ган, який розташовується у черевній по­рожнині. Одна із його функцій — сприяти процесу травлення, виділяючи гормони, які допомагають утримувати оптимальний рівень цукру у крові.

Рак підшлункової залози найгірше під­дається діагностиці, оскільки на ранніх стадіях цього захворювання багато людей не відчуває жодних симптомів. За інфор­мацією медичного порталу Cancer.Net, не існує також надійних тестів, які допомогли б вчасно виявити цю недугу.

Симптомами раку підшлункової зало­зи можуть бути біль у верхній частині жи­вота або спини, набряк кінцівок (через за­гущення крові), здуття живота, слабкість, втрата апетиту, нудота і блювота, озноб, підвищена температура та втрата ваги. Коли рак починає прогресувати, це прояв­ляється пожовтінням шкіри і склер.

Рак простати

Як і інші захворювання, пов’язані з про­статою, ця недуга набуває дедалі більшого поширення серед чоловіків. Її надзвичай­но важко діагностувати через те, що симп­томи взагалі відсутні, а коли з’являються, це означає, що злоякісний процес, ймо­вірно, вже поширився на кістки.

Простата — це залоза, яка розташову­ється біля сечового міхура та навколо се­човипускального каналу. Її функція — про­дукувати рідину для сперми. Оскільки симптоми раку простати і доброякісної гі­перплазії передміхурової залози схожі і проявляються зазвичай у старшому віці, багато чоловіків їх ігнорує. Ознаки захво­рювання, на які слід звернути увагу: інфек­ції сечовивідних шляхів, слабкий струмінь сечі, наявність у ній крові, ериктильна дис­функція та біль у спині.

Рак сечового міхура

Оскільки рак сечового міхура також не вирізняється довгим переліком симп­томів, його також важко виявити на ран­ніх стадіях. Найчастіше виникає у людей старшого віку, а також тих, які піддавали­ся впливу тютюнового диму (як активні, так і пасивні курці), промислових розчинів, фарб, розчинників — всі ці речовини підви­щують ризик виникнення захворювання.

Найбільш поширеним симптомом раку сечового міхура є наявність крові у сечі. Та­кож хворий може скаржитися на часті по­зиви до сечовипускання і відчувати біль під час цього процесу. Біль у ділянці сечово­го міхура і кістках вказує на те, що пухлина вже могла дати метастази.

Рак товстої кишки

Колоректальний рак виникає тоді, коли на внутрішній стінці товстої кишки форму­ється пухлина. Найчастіше вона утворю­ється з поліпів, які виростають на слизовій оболонці, що встеляє кишечник. Оскільки це захворювання ніяк не проявляється на початковій стадії, видалення поліпів може значно зменшити ризик розвитку цього виду раку.

Найбільш поширеним симптомом раку товстої кишки є кров у калі темного або чорного кольору. Звичайно, наявність кро­ві у калі на 100% не означає, що у вас рак. Це може вказувати на кровотечу, що є ускладненням виразки або неспецифічно­го виразкового коліту.

Біль у животі, втрата ваги та апетиту та­кож можуть свідчити про рак товстої киш­ки.

Рак яєчок

Уражає як молодих (віком 20−45 ро­ків), так і старших чоловіків. Пухлина фор­мується зі статевих клітин, які продукують сперму. Хоч діагноз «рак яєчок» звучить як вердикт, є й добра новина — його майже за­вжди можна вилікувати, якщо виявити на ранній стадії. Однак навіть якщо цього зро­бити не вдалося, у будь-якому випадку ця недуга добре піддається лікуванню.

Деякі чоловіки не відчувають вираже­них симптомів на початкових стадіях раку яєчок, однак є декілька «дзвіночків», на які слід звернути увагу. Одним з перших про­явів захворювання є невелика гулька на яєчку або збільшення самого яєчка. Хоча ця гулька може бути завбільшки з гороши­ну, не завадить про всяк випадок показа­ти її лікарю.

Рак нирок

Про цю недугу мало пишуть у ЗМІ, од­нак вона вражає тисячі чоловіків та жінок кожного року. Якщо рак нирок діагносту­вати на ранній стадії, шанси виживання зростають, однак якщо хвороба перейшла у запущену — треба приготуватися до від­чайдушної боротьби за життя.

На початковій стадії рак нирок також не проявляється великою кількістю симп­томів. Серед найбільш частих ознак мож­на виділити біль у верхній частині живота та спини, а також грипоподібний стан, га­рячку, втрату ваги і швидку стомлюваність.

Рак шлунка

Всі ми знайомі із болем у шлунку і нудо­тою, однак ніхто з нас ніколи не задумував­ся, що напад шлункового болю може мати якесь відношення до раку. У більшості ви­падків хвороба розпочинається із клітин внутрішньої епітеліальної тканини шлунка і на ранній стадії ніяк не проявляється.

Деякі хворі можуть відчувати біль у шлунку і нудоту, але оскільки ці симпто­ми притаманні багатьом захворюванням, багато людей не звертається по медич­ну допомогу. Існує, однак, один специфіч­ний симптом, на який слід звернути увагу: відчуття повного наповнення шлунка, на­віть якщо з’їли невелику кількість їжі. Дея­кі люди скаржаться на брак апетиту, що су­проводжується втратою ваги чи печією.

Рак яєчників

Коли атипові клітини яєчників почина­ють безконтрольно ділитися, може утво­ритися пухлина, яка згодом пошириться на інші тканини тіла. Існують певні симп­томи раку яєчників, однак їх можна легко приписати іншим, менш серйозним захво­рюванням.

Початковими симптомами цієї недуги є біль у животі і здуття, труднощі у прийо­ми їжі та часте сечовипускання. Печія, за­креп, біль у спині, порушення менструаль­ного циклу і біль під час статевого акту — це все може бути ознаками раку яєчників.

Рак печінки

Функція печінки — фільтрувати кров. Цей орган є найчастішою мішенню раку. Злоя­кісні клітини з різних частин організму мо­жуть потрапити туди та почати рости. Рак печінки, однак, може розпочатися і у само­му органі. Якщо хвороба переходить у піз­ні стадії, злоякісні клітини поширюються в інші частини печінки.

Симптомами раку печінки можуть бути втрата ваги та апетиту, біль у черевній по­рожнині. Хорошою новиною є те, що у лю­дей, які мають здорову печінку, цей вид раку рідко розвивається. Однак тим лю­дям, які мають хронічні захворювання пе­чінки, слід бути пильними і не ігнорувати вищеперелічених проявів.

Рак вагіни

Цей тип раку спостерігається нечас­то, однак, оскільки він має невелику кількість симптомів, їх легко пропусти­ти. Найбільш поширений тип вагіналь­ного раку розвивається з тонких плас­ких клітин, які вкривають поверхню вагіни. Трапляється, що пухлина вини­кає з пігментотворних клітин та клітин сполучної тканини.

Більшість жінок, які захворіли на ва­гінальний рак, спочатку не відчували жодних симптомів. Однак із прогресу­ванням хвороби може з’явитися вагі­нальна кровотеча (часто після стате­вого акту або менопаузи). Також жінка може відчувати наявність «ґульки» у ва­гіні, скаржитися на часте і болюче сечо­випускання.

Схожі новини