Передплата 2024 «Добрий господар»

Тепер Маня як у раю!

Ведмедиця з ресторану на ринку 14 років жила у тісній клітці. Тварина й досі відходить від стресу. Тому більшість часу проводить на самоті…

Ведмежий притулок «Домажир», що поблизу села Ямельні (Яворівський район), відкрили 2017 року. Пригадую, як у майбутній притулок, який мали звести на цій території, що займає 20 гектарів, привезли журналістів. Під час закладення першого каменя їм показували, у яких умовах житимуть ведмеді, яких рятуватимуть з пересувних цирків та притравних станцій. Це нелегальні тренувальні станції, де диких тварин прив’язують на ланцюг і спускають на них мисливських собак. Диким тваринам обрізають пазурі і видаляють зуби, аби вони не могли захищатись. І ось уже другий рік поспіль ведмежий притулок проводить екскурсії для усіх охочих. Потрапивши у «Домажир», врятовані ведмеді отримують не тісну клітку, а гектар лісу, де можуть вільно пересуватися. Проходять десятки кілометрів за день!

Такі таблички встановили на території притулку. У них коротка інформація про ведмедів, які живуть у «Домажирі».
Такі таблички встановили на території притулку. У них коротка інформація про ведмедів, які живуть у «Домажирі».

Екскурсовод Марта роз­повідає відвідувачам про техніку безпеки. Кожні три секунди у металеві сітки надхо­дить електричний імпульс. Вед­мідь, якщо наближається впри­тул до паркану, відчуває легке пощипування. Але щоб уникну­ти будь-яких небезпечних ситу­ацій, близько до парканів кра­ще не підходити… Квиток для дорослого у ведмежий приту­лок коштує 70 грн, дитячий — 35 (для пільгових категорій є знижки).

Зранку і ввечері доглядаль­ники розкладають для тварин їжу. Екскурсовод розповідає, ведмеді люблять яблука, морк­ву, горіхи і… помідори. Апель­сини їдять, лише почистивши їх від шкірки… Ховають їжу у різ­них місцях, аби ведмеді шука­ли. Тварини мають добрий нюх. Такі умови максимально набли­жені до природних (територія поділена на відсіки, тож догля­дальник не стикається з вед­медем сам на сам). Загалом тут живуть одинадцять клишо­ногих, двоє з них потрапили до притулку з цирку. Це Зоя і Хрис­тя. Христю горе-господар не хотів віддавати, бо добре на ній заробляв. Це вдалося зроби­ти лише через суд. У 29-річної ведмедиці, яка є найстаршою у притулку, цілий «букет» хвороб, адже все життя жила у крихіт­ній клітці. Їй довелося видали­ти одне око. Врятувати його не вдалося. На жаль, такою самою була доля й Зої. Через жорсто­ке поводження тварина втрати­ла зір…

Попри те, що у природі вед­меді ведуть нічний спосіб жит­тя, у «Домажирі» їх можна поба­чити вдень. Машутка і Тайсон, які живуть разом, першими зу­стрічають відвідувачів. Коли ведмеді наближаються до сіт­ки, стає трохи не по собі… Ма­шутка ще й гарчить! Кому по­щастить, можуть побачати, як ведмеді купаються. Для них тут облаштували спеціальні ста­вочки. Їх уже наповнили водою. Весною ведмеді стають більш активними (гормони роблять своє діло). Бодя і Настя завжди купаються разом. Цих ведмедів на Львівщину привезли з жито­мирського притулку. Вони ра­зом із самого дитинства. А от у «Домажирі» ведмедики ніколи не народяться. Усі самці стери­лізовані. Політика реабілітацій­ного центру не передбачає роз­ведення ведмедів у неволі.

Маня, яка жила на «Південному», тепер має усі умови для комфортного життя.
Маня, яка жила на «Південному», тепер має усі умови для комфортного життя.

Зараз ведмежий притулок заробляє на себе сам. Цей ам­біційний проект реалізував між­народний благодійний фонд «Чотири лапи» (штаб-квартира компанії у Відні). Подібні при­тулки функціонують у Німеччи­ні, Австрії, Болгарії та Косові. Засновник та президент орга­нізації «Чотири лапи» — Гельмут Дунглєр. Кошти на створення таких притулків збирають з бла­годійних пожертв європейців.

Треба бачити очі дітей, які спостерігають, як ведмеді про­гулюються територією. Бав­ляться іграшками, які для них зробили під час майстер-кла­сів… Мені пощастило побачи­ти зблизька ведмедя Потапа. Йому 12 років. Так кумедно ка­тулявся на спині й бавився па­лицею! Видно, що тварина дуже компанійська. Його нинішнє життя кардинально відрізня­ється від минулого. Потап вісім років жив поблизу ресторану в Чернівецькій області. Згодом ресторан закрили. А Потапа по­кинули. Його деякий час підго­довували небайдужі люди… У дикій природі ведмеді в серед­ньому живуть 25 років. У неволі за доброго догляду можуть до­живати до 40−45-ти.

Коли ведмедів привозять до притулку, спершу їх поселяють в адаптаційному вольєрі. Потім спостерігають, як тварина соці­алізується, як реагує на інших клишоногих, чи може жити по­руч з тим чи іншим ведмедем. Один час Христя і Зоя жили разом. Але весь час гарчали одна на одну, тож їх довелося розділити… Більшість ведме­дів через те, що жили у тісних вольєрах, мають проблеми з суглобами (тваринам полегшу­ють біль ставочки з водою). Че­рез неправильне харчування у них погані зуби…

Кілька років тому я писала про ведмедицю Машу, яка 14 років жила поблизу ресторану, що на львівському ринку «Пів­денний». Було боляче дивити­ся, як тварина-велетень мор­дується у тісній клітці, куди її поселили «добродушні» влас­ники. У «Домажирі» Маша ста­ла… Манею. Керівник служби догляду за тваринами вете­ринар Наталія Галайко каже: «Маня дуже несмілива. Вияв­ляє цікавість лише до спокійних ведмедів. Наразі більшість часу залишається на самоті… Дума­ємо, з ким їй буде комфортно на одній території. Ми підготу­вали для неї спеціальний раці­он. Ресторанної їжі ми їй точно не даємо». Маша, тобто Маня, у ресторані харчувалася недо­їдками. Набрала зайвої ваги. Важила понад 300 кілограмів. Ледь пересувалася вольєром…

Зоолог, кандидат біологіч­них наук Марина Шквиря роз­повіла журналісту «ВЗ»: «У Мані — період адаптації. З ожирінням ми дещо розібралися. Але вед­медиця після тривалого жит­тя у ресторані й досі у стресі… Маня отримує ветеринарну до­помогу. Рентген показав про­блеми з суглобами — артроз. Відтак одержує підтримуваль­ні препарати. Зуби їй полікува­ли. Гроші на це дає фонд „Чо­тири лапи“, який побудував притулок і утримує його. Плюс „Домажир“ заробляє гроші на квитках, сувенірах та кафе. Ці кошти йдуть на утримання вед­медів. Утримання тварини ко­штує по-різному (все залежить, у який сезон купувати корми). Ведмідь їсть, залежно від се­зону і розміру, від 8 до 30 кі­лограмів на день. Овочі, фрук­ти, риба, м’ясо. „Ветеринарка“ дуже дорога — потрібні фахів­ці. У „Домажирі“ працюють ве­теринари Інституту дикої при­роди ім. Лейбніца (Німеччина) та українські лікарі. Частину об­ладнання привозять з собою, частину „Домажир“ встановив. Наприклад, концентратор кис­ню, стіл для огляду тощо. Також у вартість утримання ведмедя входить зарплата працівників, комуналка, охорона».

На моє запитання, чи справ­ляється притулок зі своїми обов’язками, Марина Шквиря каже так: «Справляється. І не сам. Є європейські фонди, які допомагають. Є притулок по­близу Житомира, село Березів­ка, White Rock („Біла Скеля“)».

Цієї зими ведмеді спали у штучно створених барлогах (коли їх тільки привезли, у зи­мовий сон хворі і немічні тва­рини не впадали). Цього року не спала лише Ласка — її до притулку привезли останньою. Ласку забрали у власника, який мав приватний зоопарк у Доне­цькій області (ще кількох вед­медів відправили на тимчасове утримання до інших притулків). Як мені розповіли у «Домажи­рі», щодо Ласки й досі триває судовий процес (наступне за­сідання щодо конфіскації тва­рини відбудеться у травні). «Колишній власник приватно­го зоопарку проходить у іншій справі — за розбещення при­йомних малолітніх дітей. Тому справа щодо тварин, яких, на щастя, вдалося врятувати, за­тягується… Ласка вже адапту­валася. Раніше весь час бурча­ла, а тепер стала спокійнішою. У неї — сильний характер», — ка­жуть «домажирці».

Усі фото авторки

Схожі новини