Передплата 2024 «Добрий господар»

«Собаки ЛКП „Лев“ їдять з чистіших мисок, ніж ми вдома…»

Журналістка «ВЗ» відвідала комунальний прихисток для тварин, де поспілкувалася з новопризначеним директором Романом Добушем

Фото автора
Фото автора

Уже майже місяць, як ЛКП «Лев» отримало нового керівника — пенсіонера Романа Добуша. Чоловік має фах ветеринара, чимало років працював, зокрема, на ринку «Добробут». Кадрові ротації в ЛКП «Лев» зумовлені прикрим інцидентом — у червні цього року попередній директор дав вказівку умертвити двох хворих собак. Керівництво «Лева» зі скандалом звільнено з роботи, винуватцям смерті тварин загрожує адміністративна відповідальність.

Роман Добуш очолив ЛКП «Лев» через відкритий кон­курс. Попри це, чимало експер­тів вважають його… профаном. Насторожила, зокрема, його позиція щодо економії коштів на підприємстві, де утримують безпритульних собак і котів. «Основне моє завдання — еко­номія коштів, друге питання — кадрові рішення», — наголосив новий директор під час своєї презентації на фінальній стадії конкурсного відбору.

«Моя фраза про економію коштів не стосується того, що тварини будуть голодні чи чо­гось недоотримають, — пояс­нив „ВЗ“ Роман Добуш. — Еко­номія коштів — запровадження енергоефективних техноло­гій на підприємстві. Щоби шля­хом економії непрямих видатків на господарські цілі (на бензин і електрику) можна було заку­пити для тварин кращі ліки та створювати їм кращі умови».

Новий керівник ЛКП "Лев" Роман Добуш вигулює хаскі.
Новий керівник ЛКП "Лев" Роман Добуш вигулює хаскі.

За майже місяць роботи Ро­ман Добуш неохоче погоджу­вав візит журналіста «ВЗ» у ЛКП «Лев», мовляв, заступник — на лікарняному, за такий короткий термін похвалитися нічим… Але все-таки вдалося перекона­ти пана Добуша показати стан справ на підприємстві.

Перші враження від собачо­го притулку позитивні. За кілька років територія ЛКП «Лев» стала чистішою, затишною. Біля клі­ток-вольєрів — осіння фотозона з гарбузами, вазони з хризанте­мами. Також тут посаджено чи­мало туй. На території є смітни­ки, всюди прибрано. Біля брами на повідку прив’язаний один со­бака, який самотньо гавкає… Директор пояснив, що так со­бак по одному виводять з кліні­ки на прогулянку і прив’язують за повідок, аби ходили та розім'ялися. «Ось у цьому при­міщенні лікуємо хворих тварин, на стаціонарі - шістнадцять со­бак, — каже мій співрозмовник. — Заходити туди не варто… Бо там інфекції».

Зась не лише до стаціона­ру ЛКП «Лев», а й до спецізоля­тора, де тварини перебувають на десятиденному карантині. Тут за собакою спостерігають, чи немає, бува, ознак сказу.

Для нового директора тема смерті тварин вкрай болюча. Роман Добуш принципово не хоче торкатися цього питання, мовляв, це стосується його по­передника. «Не дозволю, щоб за мого керівництва постраж­дала якась тварина, — запевнив мій співрозмовник. — Усі люди, зокрема ветеринар, які могли бути причетні до смерті собак, тут не працюють».

Зараз новий директор ЛКП «Лев» шукає постачальників во­льєрів та кліток, хоче запусти­ти в роботу сонячні батареї, які встановлені в корпусі центру, де бездомним кішкам та соба­кам шукають нових господарів. Також директор шукає на ро­боту ґрумера, який робитиме тваринам зачіски та манікюр. Середня зарплата на підпри­ємстві - 14 тисяч гривень.

У ЛКП «Лев» тварини живуть тимчасово: собаки — 21 день (з них 10 днів — карантин), коти — 5 днів. Собак відловлюють у міс­ті, а котів приносять мешканці. «Ми не притулок, — уточнює ад­міністратор ЛКП «Лев» Хрис­тина Лопатинська. — ЛКП «Лев» — це ветеринарно-сте­рилізаційний центр. Вуличних тварин стерилізуємо безко­штовно.

Якщо, наприклад, ко­там не знайшли родину, відда­ємо опікуну, який приніс собаку в ЛКП «Лев». Є люди, які прино­сять до нас тварин і потім долу­чаються до пошуку господарів. Це спільна робота. Зараз у нас перебувають 12 котів та 55 со­бак".

Запитую про стерилізацію домашніх тварин. Ціна зале­жить від ваги тварини. Прайс на стерилізацію стартує від 1500 гривень. Попит на комерційну стерилізацію тварин, кажуть у ЛКП «Лев», доволі високий.

Іду в корпус, де зберіга­ють корми для тварин. Звер­таю увагу на чисті стелажі, на яких акуратно складені міш­ки з різними сухими корма­ми. На окремому стелажі - на­чищені до блиску миски. «Це з цих мисок у вас годують собак і кішок?» — запитую. «Так, мис­ки ретельно миємо, дезінфікуємо, — відповів Роман Добуш. — Собаки ЛКП „Лев“ їдять з чис­тіших мисок, ніж ми вдома…». На жарт шефа сміхом відреа­гували підлеглі, які чергують на складі з їжею. В один голос під­твердили, що в цьому жарті є частка правди.

Корми ЛКП «Лев» купує за бюджетні кошти, часом їх при­носять благодійники. Тварин у ЛКП «Лев» годують раз на добу. В середньому одній тварині да­ють 400 грамів сухого корму.

«Це норма, тварини в нас не голодують, — відповів пан Ро­ман. — Це залежить від виду корму та його калорійності. Іно­ді до сухого корму добавляємо м’ясну консерву. Каші зараз не варимо, це залишилося в мину­лому».

Схожі новини