Для українців майонез став другим хлібом
За рік з’їли… 500 млн пачок! Кулінарний експерт закликав українців міняти харчові звички — щоб не лише зберегти здоров’я, а й збільшити його ресурс
Кожна нація має свої традиційні страви, рецепти яких передаються із покоління у покоління. Всі страви, приготовлені українськими господинями, є надзвичайно смачними, проте багато з того, що опиняється на нашому столі, є не надто корисним: «олів'є», «шуба», «мімоза», салат із крабових паличок, салат із мівіни. Зізнайтесь чесно: хто із вас ніколи не куштував хоча б одного із перелічених салатів? Куди б не завітали у гості, святкове меню українців мало чим відрізняється одне від одного. Як наслідок, часто хворіємо, витрачаючи чималі кошти на лікарні та аптеки.
Спікер Національної конференції громадського здоров’я, відомий кулінарний експерт Євген Клопотенко озвучив шокуючу статистику. За 2017 рік українці з’їли 500 млн. пачок майонезу, 1,3 млрд. пачок мівіни та 450 млн. пачок крабових паличок! Вражає, чи не так?
«У традиційну систему харчування потрібно вносити зміни — поступово, крок за кроком. Якщо змінимо підхід до їжі, наше здоров’я покращиться, що позитивно вплине на якість усього нашого життя», — наголошує Євген Клопотенко.
Наш мозок отримує інформацію про їжу передусім через ніс. Пригадайте запах кориці, ваніліну… Гарантовано на думку відразу спаде запашна випічка. Смакота! Проте користі від неї мало. Якщо схитруємо і запечемо, наприклад, гарбуз із яблуком, додамо цукрової пудри, кориці, ваніліну, одержимо ароматну, смачну і на додачу корисну страву.
Збагачуйте смак їжі різноманітними спеціями (коріандром, базиліком, орегано, корицею, куркумою, анісом). Спеції навіть найпростіші страви здатні перетворити на кулінарні шедеври.
Неабияке значення має вигляд страв. Наприклад, корисний салат з буряка буде значно краще смакувати, якщо його красиво оформити.
Важливими при виборі продуктів і приготуванні їжі є спогади, так званий смак з дитинства. «От як ви готуєте, скажімо, гречку? Більшість українців заливають водою і варять. А чому так? Тому що так навчила мама, а її так навчила бабуся. А як ви дивитеся на те, щоб залити гречку яблучним або томатним соком і залишити на дві години?» — пропонує провести експеримент Євген Клопотенко. Як результат, отримаєте удвічі кориснішу і зовсім іншу за смаком страву.
Або, приміром, ви звикли відварювати чи тушкувати буряк. Наступного разу спробуйте приготувати корисний салат… зі сирого буряка.
Часто ми боїмося змін, бо так не робить оточення. Уявіть собі, що цього Великодня на наших столах не буде звичних салатів, щедро перемащених майонезом (для українців майонез став майже другим хлібом). Давайте вимкнемо режим паніки, ввімкнемо креативність і почастуємо гостей корисними салатами зі свіжих овочів з додаванням соусів та заправок домашнього приготування. Не бійтесь того, що про вас подумає чи скаже оточення. Хочете бути здоровими — їжте здорову їжу.
Дотримуватись здорового харчування нескладно:
— Вживайте достатню кількість овочів (моркви, буряка, капусти, часнику, цибулі). Це — звичні для нас сезонні овочі, корисні для організму.
— Їжте сезонні фрукти (вирощені на українській землі яблука, груші, сливи нічим не гірші за імпортні аналоги), сухофрукти, горіхи (не обов’язково купувати мигдаль, кеш’ю — наш волоський горіх — теж хороший варіант).
— Не відмовляйтеся від риби. Скумбрія, хек, оселедець нічим не поступаються червоній рибі.
— Хочеться солоденького — заготуйте влітку з різноманітних ягід пастилу. Це і смачно, і корисно.
— Пийте чисту питну воду з розрахунку 30 г на кг маси тіла.
— Будьте креативні. Урізноманітнюйте своє меню здоровими продуктами та стравами із них, і тоді таке харчування не виглядатиме, як дієта, не буде стресом для організму, а стане способом життя.