Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Для українців майонез став другим хлібом

За рік з’їли… 500 млн пачок! Кулінарний експерт закликав українців міняти харчові звички — щоб не лише зберегти здоров’я, а й збільшити його ресурс

Кожна нація має свої традиційні страви, рецепти яких передаються із покоління у покоління. Всі страви, приготовлені українськими господи­нями, є надзвичайно смачними, про­те багато з того, що опиняється на нашому столі, є не надто корисним: «олів'є», «шуба», «мімоза», салат із крабових паличок, салат із мівіни. Зізнайтесь чесно: хто із вас ніколи не куштував хоча б одного із пере­лічених салатів? Куди б не завітали у гості, святкове меню українців мало чим відрізняється одне від одного. Як наслідок, часто хворіємо, витрачаю­чи чималі кошти на лікарні та аптеки.

Спікер Національ­ної конферен­ції громадського здоров’я, відомий кулі­нарний експерт Євген Клопотенко озвучив шокуючу ста­тистику. За 2017 рік українці з’їли 500 млн. пачок майонезу, 1,3 млрд. пачок мівіни та 450 млн. пачок крабо­вих паличок! Вражає, чи не так?

«У традиційну систему харчування по­трібно вносити зміни — поступово, крок за кроком. Якщо змінимо підхід до їжі, наше здоров’я покращиться, що позитивно вплине на якість усього нашого життя», — наголошує Євген Клопотенко.

Наш мозок отримує інформацію про їжу передусім через ніс. Пригадайте за­пах кориці, ваніліну… Гарантовано на дум­ку відразу спаде запашна випічка. Сма­кота! Проте користі від неї мало. Якщо схитруємо і запечемо, наприклад, гарбуз із яблуком, додамо цукрової пудри, кори­ці, ваніліну, одержимо ароматну, смачну і на додачу корисну страву.

Збагачуйте смак їжі різноманітними спеціями (коріандром, базиліком, орега­но, корицею, куркумою, анісом). Спеції навіть найпростіші страви здатні перетво­рити на кулінарні шедеври.

Неабияке значення має вигляд страв. Наприклад, корисний салат з буряка буде значно краще смакувати, якщо його кра­сиво оформити.

Важливими при виборі продуктів і при­готуванні їжі є спогади, так званий смак з дитинства. «От як ви готуєте, скажімо, гречку? Більшість українців заливають водою і варять. А чому так? Тому що так навчила мама, а її так навчила бабуся. А як ви дивитеся на те, щоб залити гречку яблучним або томатним соком і залишити на дві години?» — пропонує провести екс­перимент Євген Клопотенко. Як резуль­тат, отримаєте удвічі кориснішу і зовсім іншу за смаком страву.

Або, приміром, ви звикли відварюва­ти чи тушкувати буряк. Наступного разу спробуйте приготувати корисний салат… зі сирого буряка.

Часто ми боїмося змін, бо так не ро­бить оточення. Уявіть собі, що цього Ве­ликодня на наших столах не буде звичних салатів, щедро перемащених майонезом (для українців майонез став майже дру­гим хлібом). Давайте вимкнемо режим паніки, ввімкнемо креативність і почас­туємо гостей корисними салатами зі сві­жих овочів з додаванням соусів та запра­вок домашнього приготування. Не бійтесь того, що про вас подумає чи скаже ото­чення. Хочете бути здоровими — їжте здо­рову їжу.

Дотримуватись здорового харчування нескладно:

— Вживайте достатню кількість овочів (моркви, буряка, капусти, часнику, цибу­лі). Це — звичні для нас сезонні овочі, ко­рисні для організму.

— Їжте сезонні фрукти (вирощені на українській землі яблука, груші, сливи ні­чим не гірші за імпортні аналоги), сухофрукти, горіхи (не обов’язково купувати мигдаль, кеш’ю — наш волоський горіх — теж хороший варіант).

— Не відмовляйтеся від риби. Скумб­рія, хек, оселедець нічим не поступають­ся червоній рибі.

— Хочеться солоденького — заготуй­те влітку з різноманітних ягід пастилу. Це і смачно, і корисно.

— Пийте чисту питну воду з розрахунку 30 г на кг маси тіла.

— Будьте креативні. Урізноманітнюй­те своє меню здоровими продуктами та стравами із них, і тоді таке харчування не виглядатиме, як дієта, не буде стресом для організму, а стане способом життя.

Схожі новини