Передплата 2024 «Добрий господар»

Душа — у п’яти, серце — не на місці…

10 прихованих сигналів, що ви перебуваєте у стресі

«Важкий понеділок — звичне явище у житті сучасної людини. Однак якщо ви потерпаєте від хронічного стресу, викликаного виснажливою роботою чи труднощами в особистому житті, організм знайде спосіб повідомити вас про це», — запевняє керівник відділу бехівеоральних наук Rush University Medical Center (США) Стівен Гобфол (Stevan E. Hobfoll).

Головний біль у вихідні

«Стрес часто виступає тригером (пус­ковим механізмом) для розвитку мі­грені», — цитує керівника Washington University Headache Center (США) Тодда Швета (Todd Schwedt) популяр­не американське видання Prevention. Од­нак якщо у вікенди ви лягаєте спати під ранок чи харчуєтеся фаст-фудом, не ди­вуйтеся, чому вас знову болить голова.

Болючі місячні

Дослідження, проведені у Гарвардсько­му університеті (США), доводять: жінки, які піддаються стресам, можуть вдвічі частіше відчувати болючі спазми під час менструа­ції, ніж ті, які перебувають у меншій напру­зі. Причиною є гормональний дисбаланс, спричинений стресом. Аби його подола­ти, науковці рекомендують зайнятися лег­кою гімнастикою. Це допоможе зменши­ти спазми і знизити рівень стресу через зниження активності симпатичної нерво­вої системи.

Біль у щелепі

«Це — наслідок скреготання зубами, яке зазвичай виникає під час сну і по­силюється під дією стресу», — пояснює консультант Американської стома­тологічної асоціації Меттью Мессіна (Matthew Messina). Запитайте у свого стоматолога про спеціальну нічну капу — 70% пацієнтів, які її використовують, припиняють «скрегіт зубовний».

Дивні сни

«Якщо сон спокійний, організм відпо­чиває, і образи, які зазвичай виникають, є позитивними», — розповідає почесний професор психології Rush University Medical Center (США) Розалінда Кар­трайт (Rosalind Cartwright).

Проте коли людина перебуває у стресі, вона частіше прокидається, перериваючи процес сну, що сприяє появі неприємних снів. Здорові звички, такі як графік сну, сон тривалістю не менше 7−8 годин на добу, а також відмова від споживання кофеїну та алкоголю перед сном, значно покращать ваше самопочуття.

Кровоточивість ясен

За даними 14 досліджень, проведе­них бразильськими вченими, люди, які перебувають у стані стресу, мають підви­щений ризик виникнення періодонталь­них захворювань. Хронічно підвищений рівень гормону стресу кортизолу може ослаблювати імунну систему і сприя­ти негативному впливу хвороботворних бактерій на ясна. Якщо працюєте понад­нормово і їсте за робочим столом — три­майте зубну щітку під рукою!

Вугрі

«Стрес посилює запалення, яке при­зводить до появи вугрового висипу на шкірі у дорослих», — пояснює про­фесор дерматології Wake Forest University (США) Джіл Йосипович (Gil Yosipovitch). Щоб його позбутися, слід наносити на уражені ділянки очищуваль­ний лосьйон, який містить саліцилову кислоту, або антибактеріальний засіб з бензоїл пероксидом. Окрім того, фахі­вець рекомендує використовувати зво­ложувальні засоби для розблокуван­ня пор (щоб шкіра не пересушувалася). Якщо стан шкіри не покращуватиметься протягом кількох тижнів, зверніться до лікаря-дерматолога.

Тяга до солодкого

Учені з University of Pennsylvania (США) провели опитування серед жінок, у яких вже настала менопауза, та тих, у яких вона ще не настала, і виявили, що у жінок після менопаузи тяга до солодощів дещо знижується, але не настільки, щоб стверджувати, що між поїданням соло­дощів та активністю гормонів існує пря­мий зв’язок. Науковці припускають, що найбільш ймовірно стрес або інші нара­зі не вивчені фактори є причиною палкої тяги представниць прекрасної статі до цукерок та випічки.

Свербіж шкіри

Японське дослідження, яке охоплю­вало понад 2000 осіб, що страждали від хронічного свербежу шкіри, показазало: ці люди вдвічі частіше перебували у стані стресу, ніж ті, які не мали цієї проблеми. Сам свербіж також може стати причиною стресу. Постійне відчуття тривоги і на­пруженості посилює такі захворювання як дерматит, екзема та псоріаз. «Відпо­відь на стрес активізує нервові закінчен­ня, що викликають свербіж», — пояснює Джіл Йосипович.

Посилені алергічні реакції

Учені з Ohio State University College of Medicine (США) провели експеримент та виявили, що симптоми людей, які страждають від алергії, загострювали­ся після того, як вони пройшли складний тест, порівняно з тестом, який не зму­шував їх хвилюватися. «Гормони стресу можуть стимулювати продукування іму­ноглобуліну Е — білка крові, який викли­кає алергічні реакції», — зазначає автор дослідження Джаніс Кіколт-Глейсер (Janice Kiecolt-Glaser).

Біль у животі

Тривога і стрес можуть викликати біль у животі, а також головний біль, біль у спині та безсоння. Дослідження за учас­ті 1953 жінок і чоловіків демонструє, що особи, які піддавалися сильному стре­су, втричі частіше відчували біль у живо­ті, ніж їхні колеги по експерименту. Пря­мий зв’язок між стресом і болем живота все ще не підтверджений, однак дове­дено, що коли мозок реагує на стрес, до кишечнику надходять подібні сигна­ли. Консультація психолога, медитація чи легка фізична активність можуть до­помогти втамувати біль у животі, викли­каний стресом. Однак якщо ви часто по­терпаєте від болю у животі, обов’язково зверніться до лікаря Можливо, це симп­том якогось захворювання.

Схожі новини