Передплата 2024 «Добра кухня»

На лавандовому полі буде майданчик для весіль

Атовець Микола Стецьків засадив полуничну плантацію і мріє створити прованс-поле

…У 2014 році молодий батько чотирьох синочків (зараз дітей п’ятеро — є ще одна дочка) Микола Стецьків пішов добровольцем на війну. Через рік повернувся з передової додому і вирішив взятися до справи, яка йому до душі.

Отримав земельну ділянку у селі Ра­ковці як учасник АТО, засадив полу­ницею. Згодом йому дали в оренду свої ділянки товариші, почав і на них гос­подарювати. У 2016 році Микола заснував фермерське господарство «Файна Беррі», де разом із дружиною Іванною на площі один гектар вирощують полуниці.

Торік про його успішний проект «Збери собі сам» дізналася чи не вся Україна. Хоч на початках йому ніхто не повірив, адже ні він, ні його дружина не мали досвіду робо­ти на землі, бо виросли у Львові.

…Люди приїжджали звідусіль. Вони самі дізнавалися про Миколу і його поле. Скіль­ки їх було — фермер не рахував. Він запро­вадив своєрідний експеримент із самооб­слуговування: кожен, хто приїхав, міг собі назбирати полуниць, скільки хоче, зважити і заплатити гроші на картку. При цьому, як каже Микола, вдалося трохи грошей зеко­номити на збиранні полуниці і трохи заро­бити на акції самообслуговування.

Зараз подружжя доводить до пуття свої ідеї і береться до ще одного поля. Це вже більша територія — вісім гектарів, ближ­че до Львова, у селі Гончарах. Там моло­ді фермери планують реалізувати новий проект «Світ ягоди». Хочуть вирощувати багато різних культур. Зокрема, каже Ми­кола, посадить малину, яку вже багато хто останнім часом почав викорчовувати (бо не вдалося реалізувати ягоду), і покаже, як на цій ягоді можна заробити.

Навіть лаванду закупить і створить про­ванс-поле. Це лавандове поле стане суто атракційним, там буде фотозона, а в май­бутньому — майданчик для проведення ве­сільних церемоній. «Для початку засади­мо невелику площу лавандою. Почнемо з 25 сотих, подивимося, який буде попит. Маємо намір засадити 0,5 га», — ділиться планами фермер. Лаванду закуплять не в Італії, а в Івано-Франківську, бо, як каже Микола, «вже все є довкола нас. Люди вже знають, як це робити. Єдине — що це все у нас ще не популярне».

Микола та Іванна якраз беруться попу­ляризувати ту чи іншу культуру. Бо, зазна­чають, якщо раніше полуницю вирощували лише окремі люди, то зараз цю ягоду по­чинають культивувати багато молодих лю­дей, які наслухалися, зокрема, і Миколи­них розповідей.

«Усі професії, в яких я працював, не приносили такого задоволення, яке отри­мую зараз в аграрній справі. Не можу ска­зати, що вона легка. Але якби вона мені не подобалася, я б її лишив ще навесні 2016 року», — розповідає молодий фермер.

Схожі новини