Передплата 2024 ВЗ

«Не розумію покупців, які не беруть малину по 17 гривень. Це задарма»

На ринках значно подешевшала лохина та малина. Продавці кажуть, такого ще не було…

Фото авторки
Фото авторки

Упродовж останніх півтора тижнів на українських ринках лохина подешевшала на 40%, малина — на 27%. Експерти кажуть, популярні літні ягоди впали у ціні через стрімке зростання пропозиції на закупівельну активність переробних підприємств. Фермери уже відмовляються від збирання малини, оскільки закупівельні ціни на неї знизилися до 35 гривень за кілограм. На 20% подешевшала черешня. Гравці ринку працюють з вітчизняною продукцією, яка надходить з Одеської області, найближчими днями очікуються надходження черешні з Молдови.

Журналістка «ВЗ» відвідала продуктовий ринок «Новий» у Львові, щоб дізнатися ціни сезонних продуктів та на що є попит.

«Такого ще не було: кілограм лохини по 115−120 гривень, — каже продавчиня Уляна. — Люди спершу купували дуже активно. Брали по три-чотири кілограми. Минулих років лохина у сезон коштувала 200−250 гривень. А тепер, як задурно. І попиту на дешеву лохину немає. Люди перенаситилися нею. Купують порічку та абрикоси — на варення та компоти».

…Лохини на ринку вдосталь. Переважно за 115−120 грн., дехто продає по 130 гривень (кажуть, ягода щойно з поля). А ось малини мало. Обійшла весь ринок і знайшла лише одну ятку, де торгують фасованою малиною. Два тижні тому на цьому ж ринку малини було вдосталь. Тепер за пластиковий півлітровий стакан малини просять… 17 гривень.

«Не розумію покупців, які не беруть малину по 17 гривень. Це задарма», — обурено висловилася продавчиня Катерина, яка запропонувала мені взяти щонайменше чотири стакани цієї ягоди.

У продажу є чимало ожини — 120−130 гривень за кілограм. Ця ягода наразі не користується попитом. Її традиційно купають у серпні-вересні.

Які ціни на решту фруктів? Якщо коротко — не б’ють по гаманці. Нектарин — 70 гривень за кіло, виноград — 80, анананас — 100 гривень за штуку, абрикоси та персики — 80−85 гривень за кілограм, черешня та вишня — 75, слива — 70, полуниця — 80.

Овочі «борщового набору» відчутно подешевшали.

Картопля коштує 15 гривень за кілограм (минулого тижня коштувала 20−25), капуста -15−20 гривень, в’язка городніх моркви та буряка — 20−25 гривень, часник — 100 гривень за кілограм, або 20 гривень за набору з трьох головок, цибуля — 45 гривень за кілограм.

Овочі для фітнес-меню теж подешевшали: кабачки — 13 гривень за кілограм, баклажани — 45, броколі - 35, цвітна капуста — 25.

На ринку вдосталь огірків та помідорів із Закарпаття. За помідори правлять 50 гривень, а ціни огірків стартують від 18 гривень за кіло. Можна знайти огірки і по 15 гривень, але вигляд у них не надто товарний. Подешевшала і шпарагівка — 50 гривень за кілограм.

Продавці кажуть, що зараз доволі високий попит на закарпатські помідори. До кінця літа їхня вартість буде ще приємнішою.

Схожі новини