Передплата 2024 «Добрий господар»

Мийте ноги… і лягайте спати

Холодна вода допоможе зміцнити імунітет, тепла — посприяє здоровому сну

Узимку та ранньої весни всі ми схильні до застуд та грипу, але у найбільш плачевному стані наша імунна система на початку весни, коли організм переживає катастрофічну нестачу вітамінів та брак інших поживних речовин. Негативний ефект посилюється дефіцитом сонячного світла та зниженням рухової активності. Вчені з Вірджинського університету (США) довели, що найкращим способом зміцнити опірність у цей нелегкий перехідний період є загартовування. Ні, науковці не закликають стрибати в ополонку чи виливати на себе два відра крижаної води. Випробували і затвердили більш дієвий і, мабуть, не такий «травматичний» спосіб тренування імунної системи.

Налийте у миску холодної води, висипте кубики льоду (чим біль­ше, тим краще). Занурте стопи на 10−15 секунд і швидко витріть сухим те­плим рушником. Процедуру вчені радять проводити кожного вечора перед сном. А якщо цієї зими із застуд «не вилазили» — кожні чотири години.

Крижана вода помічна й за інших про­блем зі здоров’ям. Наприклад, якщо у вас жирна шкіра і часто турбують вугрі. Холодна вода стягне пори, запобігне їх закупорюванню, додасть шкірі енергії.

Якщо після інтенсивних тренувань у спортзалі болять руки-ноги-спина або якщо важко працюєте фізично, холод­на вода допоможе заспокоїти запалені м’язи.

У часи, коли у магазині можна було купити лише господарське або туалет­не мило та універсальний шампунь, наші бабусі знаходили вихід зі скрутного ста­новища — наприкінці миття споліскували волосся прохолодною водою. Прохолод­на вода (не нижче +100С) «склеює» лу­сочки волосин. Результат — волосся на­буває здорового блискучого вигляду.

Також зауважили, що кіногерої, як правило, починають день із прийому контрастного душу? Холодна вода про­вокує викид ендорфінів («гормонів щас­тя») — людина почувається бадьорою і сповненою сил.

А от тим, хто потерпає від безсоння, лікар-санолог, спеціаліст з віднов­лення здоров’я Олександр Лебедєв радить «подружитися» із теплою водою: «Допоможе заснути тепла ванна з мор­ською сіллю. На 10 л води — 100−200 г морської солі. Полежіть, насолоджую­чись відпочинком, 10−15 хвилин. Бажа­но змочити соленою водою також голову. Після цього прийміть теплий душ і лягай­те спати. Рекомендується провести 5−10 таких процедур з перервою в один день».

«Але так часто приймати ванну — не всім українцям по кишені, — визнає лікар. — Є більш економний варіант. Налийте у велику миску води комфортної темпера­тури. Додайте 200 г морської солі і до­бре розмішайте. Миску поставте у ванну. Змочуйте губку солоною водою і розти­райте нею все тіло (можна також втира­ти у голову). Після цього сполосніться чистою теплою водою або залишіть сіль на тілі до ранку. Повторюйте цю проце­дуру так часто, як вважаєте за потрібне. Морська сіль у поєднанні з теплою во­дою виявить позитивний відновлюваль­ний ефект на нервову систему і нормалі­зує сон».

«Важливо не переїдати на ніч — м’ясо і м’ясні продукти, рибу, молочне, сири, різноманітні спеції бажано спожива­ти у першій половині дня. Повечеряти слід до 18.00, і краще кашею, макаро­нами, овочами, фруктами, медом. Не пийте кави та чаю, — радить спеціаліст з відновлення здоров’я. — Повноцін­ним вважається сон від шести до вось­ми годин на добу. Іноді можна поспати трохи менше, іноді — трохи більше. Сон до опівночі вважається кращим, ніж сон після 8.00. Якщо людина хоче поспати вдень, і у неї є така можливість, то кра­ще трохи поспати».

Схожі новини