Передплата 2024 ВЗ

Руки-ноги — як крижинки…

Про які проблеми зі здоров’ям можуть сигналізувати постійно холодні кінцівки?

Не ляжете спати, не вбравши вовняних шкарпеток? Навіть у відлигу не вийдете з дому без рукавиць? Багато людей стикаються з проблемою холодних кінцівок. Якщо дискомфорт відчуваєте лише вночі — хвилюватися не варто. Під час сну у клітинах знижується рівень кисню, і ми відчуваємо, як наші пальці, долоні та стопи поволі перетворюються на «крижинки». Особливо під ранок — саме тоді більшість із нас намагається загорнутися у ковдру як у кокон. Але якщо цей симптом турбує постійно — це може вказувати на певні порушення у функціонуванні організму.

Гіпотиреоз

Виникає тоді, коли щитовидна залоза не продукує достатньо гормонів. «Приблизно 4,6% населення у віці понад 12 років страждає на гіпотиреоз», — таку статистику озвучує медичний портал Insight State. Щитовидна залоза регулює метаболізм людини. Якщо обмін речовин уповільнений, кінцівки практично завжди будуть холодними.

Порушений кровообіг

Це — одна з найбільш поширених при­чин холодних стоп. Тепла кров не над­ходить у належній кількості до кінцівок, і, відповідно, ті стають холоднішими, ніж інші частини тіла.

Одна з головних причин поганого кро­вообігу — атеросклероз, захворювання, під час якого просвіт артерії звужується через жирові відкладення на її внутрішніх стінках, що перешкоджає нормальному кровотоку до кінцівок. Результат — стопи бліднуть чи біліють, коли лежите, або си­ніють, коли сидите.

Хвороба Рейно

Ця недуга характеризується періодич­ними спазмами артерій, що призводить до порушення кровотоку. Хвороба Рейно час­то супроводжує інші хронічні захворюван­ня і вражає майже 3% населення країни. Захворювання спричиняє відчуття занімін­ня пальців рук та ніг. Під дією низьких тем­ператур цей симптом посилюється.

Прийом деяких ліків

Побічною дією окремих препаратів від мігрені, бета-блокаторів, які застосову­ють для лікування гіпертонії, а також про­ти застудних засобів є мерзлякуватість кінцівок.

Діабет

У людей, які страждають від цукрового діабету 2-го типу, підвищений рівень цу­кру у крові викликає звуження капілярів, що, своєю чергою, перешкоджає нор­мальному кровотоку до тканин, внаслі­док чого у людини кінцівки стають холод­ними.

Куріння

Тютюнопаління спричиняє спазми кровоносних судин, що призводить до їх крихкості та ушкодження.

Системний червоний вовчак

Це — хронічне автоімунне захворюван­ня, під час якого неправильно функціонує імунна система («атакує» тканини влас­ного організму). Симптомами вовчака є запалення, набряк та ушкодження шкі­ри, ураження нирок, суглобів, серця і ле­гень. Також вовчак може бути причиною холодних кінцівок.

Анемія

Регулярні напади мерзлякуватості рук і ніг можуть бути наслідком анемії — за­хворювання, при якому у крові недостат­ньо еритроцитів (здорових червоних клі­тин), які транспортують кисень до тканин організму.

Стрес

Стрес — це реакція організму на будь-який виклик чи загрозу. Коли людина пе­ребуває у стані сильного стресу, у неї мо­жуть холоднішати руки та ступні.

Коли не завадить проконсультува­тися з лікарем?
  • ваші стопи — холодні, наче шматки льоду;
  • турбують судоми ніг;
  • скаржитеся на біль у стопах або на­бряклість стоп/ніг;
  • колір стоп і рук — від червоного до пурпурово-блакитного чи блідо-білого;
  • непокоїть нечутливість або поколю­вання у кінцівках.

Увага! Проблема може мати менталь­ну причину. У такий спосіб тіло сигналізує про те, що у вашому житті бракує радос­ті. Почніть помічати позитивні сторони життя. Звільніться від жалю за минулим та тривоги за майбутнім. Зосередьтеся на красі цього чудового світу — тут і тепер.

Як допомогти собі?

Найголовніше, що вам слід зробити, — покращити кровообіг у верхніх та ниж­ніх кінцівках. Хороший кровообіг є запо­рукою того, що ви почуватиметеся ком­фортно, залишатиметеся здоровими, а ваш організм функціонуватиме як швей­царський годинник.

Що для цього потрібно? Вести здоро­вий спосіб життя:

  • тримайте під контролем артеріаль­ний тиск;
  • рухайтеся! Не перебувайте у неру­хомому стані довший час;
  • не куріть і не будьте пасивним кур­цем;
  • уникайте кофеїну, оскільки він воло­діє судинозвужувальним ефектом;
  • тримайте рівень «поганого» холес­терину у допустимих межах;
  • носіть панчохи або шкарпетки гра­дуйованої компресії, які стимулюють кровообіг;
  • регулярно виконуйте фізичні впра­ви;
  • тримайте у теплі верхні та нижні кін­цівки;
  • уникайте температурних перепадів і переохолодження;
  • використовуйте спеціальні валики під ноги та спину, які покращують крово­обіг, коли ви лежите;
  • дотримуйтеся здорової дієти;
  • якщо ходите вдома босоніж, одягай­те теплі шкарпетки;
  • перед тим, як лягти спати, покладіть у ліжко пляшку з гарячою водою.

Схожі новини