Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не болить — не означає «здорова»…

Рак яєчників довший час ніяк не проявляється. Через те у 40% хворих недугу виявляють на занедбаних стадіях

Ця кричуща історія трапилася у Великій Британії. «22-річна дівчина зі скаргами на погане травлення та закрепи звернулася до лікаря. Той діагностував у пацієнтки синдром подразненого кишечнику і призначив лікування від хвороби, якої у неї насправді не було, — пише видання The Telegraph. — Дівчині легше не стало, тож вона вирішила „загуглити“ свої симптоми в Інтернеті». З 10 найбільш типових ознак раку яєчників британка нарахувала вісім. Комплексне обстеження показало, що пухлина вже дала метастази…

Навіть у розвинутих країнах лікарі нерідко «пропускають» рак яєчни­ка. 40−60 років — серед жінок цьо­го віку найбільше хворих, хоча випадки, коли недугу виявляють у 30-річних та на­віть молодших, — не рідкість.

Велику роль відіграє спадковість. Якщо на рак яєчників хворіла матір, у донь­ки ймовірність захворіти протягом життя становить 1:2, у той час як у жінки, не об­тяженої спадковим фактором, — 1:75.

За умови ранньої діагностики і пра­вильного лікування, пацієнтка має ви­сокі шанси на повне одужання. Однак проблема полягає у тому, що на ран­ніх стадіях рак яєчників, як правило, має безсимптомний перебіг. А якщо і є якісь прояви, їх легко сплутати зі симптомами інших менш серйозних захворювань. Че­рез це майже у 40% хворих недугу вияв­ляють на ІІІ та IV стадіях.

Фахівці Фонду досліджень раку яєчни­ків у США наголошують: якщо йдеться про ранню діагностику цієї недуги, кількість і частота симптомів є більш важливи­ми, ніж самі симптоми. Наприклад, якщо у жінки один із вищеперелічених проявів виникає частіше, ніж 12 разів на місяць, то їй треба обов’язково проконсультува­тися з лікарем, у той час як жінка, в якої проявилося кілька симптомів, але лише раз, може дочекатися планового огляду у гінеколога. Нагадаємо, це — один раз на рік, і це правило стосується навіть тих жі­нок, у яких вже настала менопауза. Якщо лікар зауважить, що яєчники (або один із них) збільшені, скерує на УЗД, а якщо це обстеження покаже наявність утворення, гінеколог проведе трансвагінальне УЗД, що дозволить ствердити, доброякісне воно чи злоякісне.

Не чекайте появи болю! Біль з’являється, коли злоякісний процес по­ширюється за межі яєчників, тобто на занедбаних стадіях. Деякі жінки профі­лактично здають кров на онкомаркери (СА 125 та СА 19.9) — специфічний тест, який допомагає ідентифікувати у сиро­ватці крові білки, випродукувані кліти­нами злоякісної пухлини яєчника. Однак пам’ятайте: підвищення рівня цих онко­маркерів вказує також на багато інших недуг!

Кіста яєчників — не злоякісна пух­лина

Це — наповнене рідиною утворення. Досить розповсюджене явище серед жі­нок дітородного віку. Якщо ви увійшли у постменопаузний період і у вас є симпто­ми кісти, не ігноруйте цієї проблеми, адже кіста у вашому випадку може перерости у злоякісну пухлину!

Чотири ранні прояви раку яєчни­ків (за інформацією Американського товариства боротьби із раком):

*здуття живота;

*відчуття важкості у ділянці тазу або біль у животі;

*поганий апетит, швидке відчуття насичення;

*більш часті і нагальні позови до се­човипускання.

Ранні симптоми кіст яєчників:

*біль у ділянці тазу;

*біль незадовго до початку або від­разу після початку місячних;

*здуття, відчуття важкості або біль у животі;

*тупий ниючий біль у попереку;

*труднощі із повним випорожнен­ням сечового міхура;

*біль під час статевого акту;

*нудота і блювота.

Менш розповсюджені ранні симптоми хвороби:

*швидка втомлюваність та апатія;

*порушення роботи кишково-шлункового тракту;

*біль у спині (найчастіше — у попе­реку);

*біль під час статевого акту;

*часті закрепи;

*порушення менструального циклу.

Схожі новини