Передплата 2024 ВЗ

Як «чорні» ріелтори людей розводять

Про шахрайські схеми, жертвами яких можуть стати ті, хто шукає житло в оренду

З початком навчального року у ріелторів робота кипить. Серед клієнтів найбільше студентів, які шукають собі житло. Відтак зростають не лише ціни на орендовані квадратні метри, а й кількість шахрайських схем під час найму квартири. Журналістка «ВЗ» на собі перевірила, чи легко знайти житло у Львові, та дізналася, як не втрапити у тенета квартирних аферистів.

УЖЕ кілька тижнів намагаюся винайняти квартиру, і що­дня стикаюся з афериста­ми. Спочатку шукала квартиру самотужки через оголошення в Інтернеті, потім заручилася під­тримкою знайомого, який понад сім років працював ріелтором. Олексій попросив не називати його прізвища, каже, що добре знається на усіх аферах та нюан­сах орендування житла.

Квартир на різноманітних сайтах — до кольору до вибору: і скромні «хрущовки», і елітні ман­сарди, і окремі будинки. Ціновий діапазон теж вражає: від 3 до 15 тисяч гривень за оренду на мі­сяць. Більшість оголошень — від ріелторів або агентств нерухо­мості, тобто від посередників. Вони за свої послуги просять від 50 до 100% вартості місячного проживання у квартирі.

«Шахрайські схеми несклад­но вирахувати, — каже Олексій. — Просто треба звертати увагу на деталі. Перше, що має насто­рожити, — ціна. Якщо бачите в од­ному й тому ж будинку квартири, схожі за метражем, за наявністю у квартирі всього необхідного для проживання, але ціни відчутно різняться, значить, радше за все, маєте справу з шахраєм».

Дешева, нижча за ринкову, ціна, наполегливе прохання за­платити гроші наперед, намаган­ня затягнути оглядини квартири — усі ці фактори можуть свідчити, що маєте справу з аферистами. Відкритий реєстр нерухомості допоможе з’ясувати власника і дізнатися історію оселі. Бажано поцікавитись у сусідів чи кон­сьєржки про орендодавця.

На одному з сайтів оголо­шень натрапила на квартиру моєї мрії: світла, з новими меблями, з гарною ванною, та й ціна при­ваблива — 4 000 гривень. Теле­фоную на номер, вказаний на сайті. Слухавку має взяти нібито власник Андрій. Оператор каже, що абонент «поза зоною». Про­те за кілька хвилин мій телефон буквально розривається від кіль­кості дзвінків ріелторів і агентств нерухомості. «Це найпоширеніша практика серед маклерів. Вони виставляють оголошення, на яке можуть „клюнути“ багато людей. В оголошенні вказують номер телефону, на який потенційні клі­єнти не можуть додзвонитися. Ваш номер „вбивають“ у базу, потім телефонують і пропонують різні варіанти квартир. Мовляв, знають, що ви шукаєте житло. Потрапивши на гачок цієї схеми, будьте готові до дзвінків різних агентств», — дивує мене Олексій.

Також товариш радить уважно ставитись до документів на квар­тиру і до всіх побутових нюансів.

«Найбільша помилка орен­дарів: вони ретельно не переві­ряють документів на об’єкт, який орендують. Юристи вже втоми­лися попереджати про небезпеку найму на усних домовленостях або у людей, які не мають права власності на житлові квадрати. Краще підписувати договір з власником, у ньому повинна бути чітко зазначена ціна, строк та в якому стані квартира, яку вина­ймаєш. Аферисти часто вима­нюють гроші у довірливих людей і зникають, здавши квартири в оренду одразу кільком клієнтам», — нагадує знайомий.

Інша схема — квартири-«мертві душі». У списках з оголошеннями квартири є, але насправді їх не існує. Фотографії взяті з однієї квартири з якогось незрозуміло­го сайту. Будинок сфотографова­но зовсім не той, який розташо­ваний за цією адресою.

«Є схема, коли господар пра­цює у парі з ріелтором. Вони здають квартиру на рік, клієнт оплачує перший місяць і комісій­ні. Через кілька днів приїжджає господар і каже, що до нього екс­трено приїхали родичі, потрібно припинити співпрацю, і повертає гроші. Комісійні при цьому зали­шаються у ріелтора, спробуй у нього їх забрати! Цю суму ріел­тор ділить з господарем», — видає шахрайські секрети Олексій.

Деякі ріелтори-аферисти ви­магають гроші за показ неісную­чої квартири. Сама ледь не стала жертвою такої схеми. В одному з оголошень було вказано, що за­пис на перегляд квартири лише через повідомлення. На моє SMS жінка-ріелтор відповіла швидко і дуже ввічливо. Мовляв, зараз вона за містом, тому показати квартиру сьогодні не зможе. Тим паче, охочих подивитися житло не бракує. Якщо я хочу на сто від­сотків заселитися у цю квартиру, мушу забронювати місце на пере­гляд. Коштує такий привілей 500 гривень. Переконує, гроші симво­лічні, а якщо квартира не сподоба­ється — поверне завдаток.

Мене вчасно зупинив Олексій. Каже, що на таку схему «повела­ся» навіть його сестра. «Звісно, грошей ніхто не повертає, теле­фон просто вимикається», — роз­повідає чоловік.

Під час пошуку квартири варто зважати і на побутові умови. На­приклад, чи є у квартирі пральна машина, в якому вона стані, чи є лічильник.

«Раджу мати справу лише з перевіреними маклерами і агентствами нерухомості з обов’язковим підписанням до­говору оренди. Засвідчіть його у нотаріуса у двох примірниках. Детально розпитайте про всі умови проживання, навіть якщо це суперечитиме вашій делікат­ності і скромності, шахраї розра­ховують саме на них», — підсумо­вує екс-ріелтор.

Наостанок Олексій підказує мені цікавий спосіб тиску на влас­ників, які здають квартири. «Люди часто забувають, що орендар має важіль тиску на недобросо­вісних господарів — це податко­ва. Майже ніхто з власників жит­ла не сплачує податків з оренди квартир. Якщо людина отримала і не задекларувала більш ніж сім тис. грн. нетрудового доходу і не сплатила з них податок, їй загро­жує штраф — 25 тис. грн., також може бути відкрито кримінальне провадження, за яким „світити­ме“ до трьох років позбавлення волі», — каже Олексій.

Схожі новини