Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Під щитом

Тим, хто живе у йододефіцитних регіонах, ендокринологи радять споживати йодовану сіль. А вагітним і матерям-годувальницям — ще й обов’язково препарати йоду

Більшість людей робить УЗД щитовидної залози і здає аналіз крові на гормони лише тоді, коли починає стрімко набирати вагу або втрачати волосся. Як правило, сам делікатний орган (25−30 см завбільшки) не турбує навіть коли хворіє. Може лише виникати відчуття дискомфорту, коли людина одягає краватку чи водолазку або відчуває клубок у горлі під час ковтання (через те, що залоза збільшилася у розмірах).

Від захворювання щитовидної залози страждає майже кожна третя людина на планеті. У 30% дорослих є вузлові утворення. Це — вогнища ущільненої тканини. Якщо вони не гігантських розмірів, не злоякісні і не виділяють у надлишку гормони (що буває у 95% випадків), за ними лише спостерігають — раз на півроку проводиться УЗД. 10−30% населення потерпає від дифузного зобу.

Щитовидна залоза у цих людей збільшена внаслідок порушень у роботі органа. За даними головного лікаря обласного державного клінічного лікувально-діагностичного ендокринологічного центру Юрія Вендзиловича, на Львівщині зареєстровано 43,7 тисячі пацієнтів з дифузним зобом І ступеня та 7,5 тисячі — з дифузним зобом ІІ-ІІІ ступенів.

На обліку перебувають 8,8 тисячі хворих на тиреотоксикоз і 4,5 тисячі хворих на гіпотиреоз. Загалом — 79 тисяч дорослих і 38 тисяч дітей. Протягом минулого року медики діагностували близько 400 нових випадків гіпертиреозу і майже 200 випадків гіпотиреозу.

Гіпотиреоз виникає, коли щитовидна залоза недостатньо активна та виробляє замало гормонів, що відповідають за підтримання метаболізму на оптимальному рівні. Це проявляється втомою, депресією, збільшенням ваги, сухістю шкіри, втратою волосся, непереносимістю холоду. Тоді людина змушена приймати замісну терапію — тироксин (гормон, який виробляє щитовидна залоза). За умови правильного дозування та схеми лікування вагу вдається тримати у нормі.

У невеликої кількості пацієнтів внаслідок прийому L-тироксину виникає підвищення відчуття голоду. Якщо контролювати пор ції їжі, гладшати не будете.

У випадку гіпертиреозу щитовидна залоза, навпаки, виробляє забагато гормонів, тому обмін речовин пришвидшується, що у випадку несвоєчасного лікування може завдати серйозної шкоди організму. При цьому людина стає нервовою, страждає від безсоння, не переносить спеки, скаржиться на прискорене серцебиття, тремтіння, слабкість, втрачає вагу.

Незамінним компонентом тиреоїдних гормонів є йод. Захворюванням, викликаним дефіцитом йоду, можна запобігати, вживаючи йодовану харчову сіль, що практикують у багатьох країнах світу. Також слід їсти продукти, збагачені йодом: яйця, гарбуз, молюски, тунець, лосось, гриби, насіння кунжуту.

Якщо ніколи не перевіряли, як працює ваша щитовидна залоза, варто це зробити. Медики називають її «першою скрипкою» в організмі, адже виробляє гормони, які регулюють обмін речовин. Від того залежить, як загалом буде функціонувати організм. «Перше, що потрібно зробити, звернутися до сімейного лікаря. Той вислухає скарги і в разі потреби скерує на аналізи та/або УЗД щитовидної залози», — каже заступник головного лікаря Орест Петричко.

Якщо немає факторів ризику, після 40 років потрібно раз на два роки перевіряти рівень цукру і загального холестерину у крові, після 45 — раз на рік (аби вчасно виявити гіпертонічну хворобу і цукровий діабет). Жінки, починаючи з 30 років, повинні раз на п’ять років обстежуватися у гінеколога із забором мазків (аби на 0 стадії виявити рак шийки матки). Після 50-ти раз на два роки слід здавати аналіз калу на приховану кров (щоб виключити колоректальний рак) і проходити обстеження молочних залоз на мамографі (для жінок). А от обстеження щитовидної залози у план скринінгу на первинному рівні не входить.

В Україні є п’ять областей з йододефіцитом — Волинська, Закарпатська, Львівська, Рівненська і Тернопільська. Жителям цих регіонів лікар радить додавати до їжі йодовану сіль (у вже готову страву, оскільки під дією високих температур 50% йоду руйнується). Щоб йод не вивітрився, слід стежити за терміном придатності і зберігати таку сіль у скляній ємкості зі щільною кришкою. Не завадить профілактично приймати препарати йоду. Вагітним і матерям-годувальницям — усім без винятку. Згідно з міжнародними рекомендаціями, кожна молода мама повинна отримувати 250 мкг йоду на добу (норма для дитини — 90 мкг, дорослої людини — 150 мкг).

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини