Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Усе почалося з англійського ровера Reynold Lux на дерев’яних колесах…

У колекції Андрія Гладуна — унікальні моделі велосипедів і мопедів, начищені й відреставровані

Припалі пилюкою, іржаві, поламані, з самою рамою без коліс — у такому стані на горищах у селах знаходили колекціонери велосипеди, які колись слугували ознакою багатого пана і його родини. Мотоцикли і мопеди привозили з-за кордону, віддаючи за них величезні кошти, розшукуючи через Інтернет. Нині ці унікальні моделі стоять начищені й відреставровані, часто складені «з нуля».

Усі ці велосипеди, мотоцикли і мопеди склав львів’янин Андрій Гладун, витративши на це понад три роки. А скільки коштів — не каже, бо не рахував. Нині ці експонати стоять на авторинку «Кривчиці», і за будь-якої нагоди автор колекції показує її львів’янам та гостям міста. Одна з таких оказій була 20 травня, на Міжнародний день музеїв, коли показ цієї ретро-мотовелотехніки було включено до загальноміської програми свята.

Усе почалося з придбання англійського ровера Reynold Lux на дерев’яних колесах, 1938 року. Його знайшли у Львові в гаражі на вул. Вишневій у п. Богдана. Зараз у колекції Андрія Гладуна — понад сорок одиниць вело- та мототехніки. Найстарший експонат датований 1896 роком, наймолодший — 1965 роком, це мопед «Львів'янка». Його не можна оминути, бо він яскраво-червоного кольору, аж сяє, хоча Андрій знайшов мопед у жалюгідному стані, поламаний. Ремонтував майже півроку.

Мопед «Львів’янка» нині аж сяє, хоч був у жалюгідному стані.
Мопед «Львів’янка» нині аж сяє, хоч був у жалюгідному стані.

Є у колекції один із перших роверів, які випускав Львівський велосипедний завод із 1951 до 1953 року.

Улюблений експонат пана Андрія отримав назву «Чук і Гек». Це дерев’яні сани 1914 року, виготовлені в Галичині в єдиному екземплярі з дерева. Сани колекціонер знайшов випадково, повертаючись із Австрії через карпатські села. Вони довго лежали на горищі.

Найдорожчим у колекції є мотоцикл ІФА БК-350 з коляскою, який Андрій привіз з Німеччини. Його випускали у колишній НДР з 1953 до 1956 року. Найстаріший велосипед — 1896 року, випущений австрійською фірмою. Є у колекції велосипед англійської фірми «Ровер» 1910 року випуску. Назва «ровер», яка прижилася в Галичині, походить від назви саме цієї фірми.

Фото Валерія Шмакова

Схожі новини