Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На ринках — черешнево-полуничний рай

Закарпатські черешні наразі дорогі — 50−60 гривень за кілограм, а ось полуниця суттєво подешевшала — 30

Ще якихось півтора тижня тому кілограм іспанської полуниці коштував 130−140 гривень за кілограм, а тепер можна наїстися закарпатської ягоди досхочу.

На ринках за неї правлять 30−40 гривень за кіло. Найдешевший варіант — 27−28 гривень. Така ягода не надто презентабельна, «покоцана». Але, як кажуть, на кожен товар — свій покупець.

Журналіст «ВЗ» вирушила на Привокзальний ринок, аби дізнатися ціни на вітамінні товари та на що налягають покупці.

На ринку покупців мало. Полиці вгинаються від асортименту весняного товару. Редиска, молоді картопля, капуста, морква, буряк… Не бракує торгплощі і для королеви травня — полуниці. Її «красна ціна» — 30−40 гривень за кілограм. Продавці кажуть, що закарпатська, без хімікатів, смачна. Звертаю увагу на прилавок, де продають полуницю по 35 гривень за кіло. Рекламує її напис на картонній картці — «Солодша за мед» (на фото).

«Не вірите, спробуйте на смак», — красиво припрошує продавчиня. «Вітамінну королеву» цього року активно купують, бо ціна на полуницю хороша, — каже пані Марія, яка торгує на ринку продуктами десять років. — Якщо торік купували по півкіло, то тепер беруть по два-три кілограми. З червня закарпатська подешевшає, бо на прилавках з’явиться місцева".

Шукаю на ринку черешню. Цього товару значно менше, ніж полуниці. За кіло червоної та жовтої закарпатської черешні просять 45−50 гривень. Деякі правлять 55−60 грн. Найдешевший варіант — 20 гривень за кілограм (побита, дрібна). Два дні тому біля Винниківського ринку придбала черешню з Винників, що за десять кілометрів від Львова. За кіло віддала 40 гривень. Черешня хоч і дрібна, але солодка.

Як розповіла «ВЗ» експерт плодово-овочевого ринку Тетяна Гетьман, цього сезону у Західній Україні свіжа полуниця коштує удвічі дешевше, ніж торік. На гуртових ринках полуниця стартує від 17 гривень за кілограм. Для порівняння, у Польщі ця ягода наразі удвічі дорожча, ніж у нас. Це може свідчити про непогані умови для експорту української полуниці.

«Цього року кількість парників з полуницею в різних регіонах України помітно збільшилась, — каже вона. — Це пояснюється бажанням фермерів захиститись від погодних ризиків і впіймати преміальну ціну товару. Торік перша українська полуниця на гуртових ринках з’явилась на початку травня (цього року — у квітні). Торік продавці просили за неї 60−70 гривень за кіло, а вже на початку травня подешевшала утричі».

Ціни на ранні городні овочі кусаються. Пучок редиски — 8−10 гривень. Запитую продавця, чому у розпал сезону городини редиска доволі дорога. Молодий хлопець відповів: «Овочі дорогі, бо подорожчали добрива та бензин».

Розчарувала і ціна молодих буряків з бадиллям — 25−30 гривень за одну в’язку. На десять гривень дешевша в’язка молодої цибулі. За пучок моркви просять 30 грн., кілограм молодої моркви — 40.

Трохи подешевшала молода капуста. Ще минулого тижня була 28−30 гривень, тепер — 20−22 грн. Молодий кабачок — 25 грн. за кілограм. Кріп, петрушка — 5 гривень за пучок. За шпинат треба викласти з гаманця 8 гривень. Якщо брати два пучки — 15 грн.

Фото автора

Схожі новини