Передплата 2024 «Добрий господар»

Розмалюю равлика, розмалюю…

Кримська художниця навчала бортятинських школярів розмальовувати «хатинки» равлика

Равликові хатинки у руках дітей ставали мистецькими творами. У пригоді їм ставали пензлики і вітражні, акварельні фарби. Хлопці малювали темнішими, а у дівчат переважали яскраві кольори. Малювала за спеціальними зразками орнаментів або кожен створював свій візерунок.

Такий цікавий і незвичний майстер-клас провела художниця, реставратор та мистецтвознавець із Криму Софія Тимофеєва у музеї-садибі Богдана-Ігоря Антонича — філії Львівського музею історії релігії, розташованому у селі Бортятин Мостиського району.

Софія Тимофєєва
Софія Тимофєєва
Мисткиня представила у музеї чимало власноруч розмальованих равликових мушель. На думку художниці, у кожної людини в житті є якийсь символ. Таким символом для неї є равлики: «Для мене вони є символом дому, бо вони ніколи не покидають своїх хатинок, а носять на собі. Зрештою, люди теж, як равлики, бо постійно думаємо про своїх рідних, свою сім’ю, дім».

Художниця переїхала на Львівщину з анексованого Криму, охоче ділиться часткою свого тепла з людьми, з-поміж яких зараз мешкає. У художниці є серії з різними орнаментами, поєднаннями кольорів. Кожна колекція присвячена чомусь або комусь. Одну із них — у чорно-золотих кольорах, присвятила Версачі. Її робила ще в Криму разом із німецькими художниками та Сергієм Бєлих із Санкт-Петербурга.

Розвивати образне мислення, фантазію, бачення кольору, творчу уяву і, навіть, порелаксувати запропонувала бортятинським школярам Софія Тимофєєва. Равлики є на городі, в саду, в лісі… та й равлик — це рух, — переконана мисткиня. Вона розповідала дітям: «Равлик повзе повільно, але постійно до своєї мети і не вміє повзти назад. У цьому треба з нього брати приклад».

Зі своїми роботами Софія Тимофеєва об’їздила значну частину Львівщини. І всюди художниця прагне поділитися своїм вмінням із іншими, а особливо з дітьми. Директор музею-садиби імені Богдана Ігоря Антонича Ольга Дядинчук каже: «З пані Софією ми познайомилися вже давно. Захопилися її роботами. Давно планували провести такий майстер клас і у нас. Рада, що нарешті це вдалося».

Майстер-клас зібрав повен музей відвідувачів. Діти зосереджено працювали за незвичною роботою, і лише після того, як закінчили розписувати, захоплено ділилися враженнями і кожен свою роботу взяв зі собою додому. 12-річна Оля зізналася: «Мені надзвичайно сподобалося розмальовувати цю маленьку мушлю. Думаю, що вдома ми обов'язково зі своєю сестричкою спробуємо розмальовувати ще».

Кольоровий результат творчої праці бортятинських школярів
Кольоровий результат творчої праці бортятинських школярів

Свого часу, художниця організовувала дитячі художні і благочинні проекти в Алупці. Тоді діти писали свої картини, присвячені морю, а зараз Софія знайшла вдалу альтернативу воді.

За тим, як діти творили прекрасне на равликових «хатинках», спостерігали і вчителі, і батьки. Вони казали, що розмальовували писанки, а от равликів ні, тому і самі були охочі спробувати цей процес. .

Фото автора

с. Бортятин Мостиського району

Схожі новини