Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Найбільше пишаюся автографом легендарного голкіпера Лева Яшина»

Колекціонер зібрав 625 автографів відомих людей

Віталій Бібік
Віталій Бібік

Незвичне хобі має ветеран військової служби, львів'янин Віталій Бібік. 45 років колекціонує автографи відомих людей. За цей час їх вдалося зібрати 625! Це автографи відомих кіноакторів, співаків, футболістів, письменників, журналістів, учасників Другої світової і новітньої російсько-української війни… Деякі автографи зі своєї колекції пан Віталій вважає безцінними. Це, зокрема, автограф легендарного радянського футболіста Лева Яшина. Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з колекціонером Віталієм Бібіком.

— Перший автограф 1978 року мені дав актор театру і кіно Олександр Збруєв. Я ще аль­бому не мав, взяв автограф на листівці. Зі Збруєвим я й пізні­ше зустрічався. Ми стали то­варишами, організовували ра­зом творчі вечори. Тепер маю звичку: куди би не йшов, завжди беру зі собою блокнот. Два роки тому зустрів на вулиці у Львові шоумена Сергія Притулу та гу­мористичного актора, члена ко­лективу «V.I.P.Тернопіль» Тараса Стадницького. А раніше, коли відпочивав у санаторії, позна­йомився зі співаком Юрієм Бо­гатіковим.

Зазвичай мені ніхто не від­мовляє в автографах. Відомі люди дають їх із задоволенням. Іноді прошу по кілька примір­ників, наприклад, беру ще для доньки та онука. Якось я був в Оперному театрі, там були кіно­актори Ада Роговцева й Паша Лі, який, на жаль, загинув на ві­йні… Мені вдалося і у них взяти автографи.

Організовую благочинні ви­ставки, наприклад, у навчаль­них закладах. Іноді діти не зна­ють доволі відомих людей, наприклад, нещодавно в од­ній школі розпитували мене про легкоатлета Сергія Бубку (його автограф теж у моїй колекції). А тому такі виставки є пізнаваль­ними. Усі виручені кошти від­даю на благодійну допомогу, зокрема допомагаю онкохво­рій дівчинці та матері загибло­го Героя. За 45 років колекці­онування провів 167 власних виставок у військових части­нах, навчальних закладах, спор­тивних і оздоровчих таборах, на підприємствах. Ці заходи відві­дали близько 240 тисяч осіб.

Я тим часом гортаю альбоми з автографами. Кіноактори Ві­талій Соломін, Андрій Миронов, Євген Моргунов…

— Я свого часу служив стар­шим офіцером відділення з ви­ховної й культурно-масової ро­боти, — веде далі Віталій Бібік. — Разом з військовослужбовця­ми ми часто бували на різних концертах та творчих вечорах відомих людей. Завжди була на­года отримати автограф. І сам організовував кінофестивалі, кі­новечори, творчі зустрічі, кон­церти, спортивні вечори. Коли уже звільнився зі служби (мою посаду скоротили), продовжу­вав колекціонувати підписи ві­домих людей. Ось, наприклад, автограф у «Скрябіна» взяв на концерті в Мукачевому, де три­валий час жив і працював. 2017 року переїхав до Львова.

— Який автограф вважаєте своїм найбільшим «уловом»?

— Це автограф легендарного радянського футболіста, одно­го з найкращих воротарів сво­го часу Лева Яшина. Маю його лише в єдиному екземплярі, і вважаю цей автограф безцін­ним! Також маю єдиний авто­граф відомого радянського ак­тора й диктора Юрія Левітана. Пригадуєте його потужний го­лос… Цінними для мене є авто­графи Паші Лі та українського космонавта Леоніда Каденюка. Є у моїй колекції автограф дру­жини Леоніда Кучми — Людмили.

— А президента Кучми має­те автограф?

— Його на тій зустрічі не було. Маю автограф Петра Порошен­ка, який 2019 року був у Льво­ві на книжковому форумі. Пе­реважно у мене автографи артистів театру, кіно, естради, співаків, письменників, поетів, журналістів, кінооператорів, кі­носценаристів, ветеранів Дру­гої світової, війни в Афганфіста­ні, «чорнобильців»…

— А у Залужного хотіли би взяти автограф?

— Звичайно! Людина відома. Наразі такої можливості не маю. Був у Львові і нинішній прези­дент Зеленський, і його дружина була, але взяти автограф у них не вдалося. Приїжджали до Льво­ва президент Туреччини Ердоган і Генсек ООН Антоніу Гутерриш, але їхніх автографів у мене теж немає. У таких людей дуже важ­ко взяти автограф. Я, зазвичай, беру автограф особисто. Не пе­редаю альбом через охорону чи інших людей. Мій онук, до речі, теж колекціонує автографи, але переважно футболістів.

Звертаю увагу, що у Святос­лава Вакарчука дуже оригіналь­ний підпис. Одразу впадає у вічі…

— Концерт був на вулиці, па­дав дощ. Було незручно, але Святослав без питань дав свій автограф. Коли буде концерт Оксани Мухи в Театрі ім. Ма­рії Заньковецької або в Опе­рі, обов’язково попрошу у неї автограф. Захоплююся людь­ми, які підтримують та допома­гають Україні у важкий час ві­йни. Правда, є деякі люди, які цього не роблять, а тому кіль­ка автографів у своїх альбомах я закрив білим аркушем папе­ру (Пан Віталій не хоче вдавати­ся у подробиці. Ті автографи не показує, і про їхніх власників не розповідає. — Авт.).

— У Львові знаєте місця, де бувають відомі люди?

— Якось мені пощастило зу­стрітися у кав’ярні «Світ кави» з телеведучим та учасником шоу «Танці з зірками» та «Голос кра­їни» Даніелем Салемом. Знайо­ма підказала, що у цій кав’ярні бувають відомі люди…

Схожі новини