Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Замість фото у рамці — портрет на… прянику

Художниця Ольга Карсеко переносить зображення зі світлини на кондитерський виріб

22-річна чернівчанка Ольга Карсеко обожнює мистецтво. Зараз здобуває художню освіту. І не тільки насолоджується витворами інших — сама малює. А ще займається кондитерською справою — робить портрети на пряниках.

Під час одного з візитів до Львова Ольга завітала у магазин з пряниками. Каже, так захопилася ними, що друзі, в прямому сенсі, витягували її з магазину за руку. А вже на торішні Новорічні свята спробувала сама зайнятися цим мистецтвом. Тоді спекла зайчиків у хутрі, ялиночки, рукавички та панчохи. «Особливо моє нове хобі сподобалось мамі, вона допомагала мені у розписі», — розповідає дівчина.

Ольга Карсеко, майстер "художніх пряників"
Ольга Карсеко, майстер "художніх пряників"

Ольга з дитинства любить малювати, особливо людей. Тому й вирішила написати на прянику портрет подруги. Пряники для розпису готує за тим же рецептом, що й на щодень, лише додає менше цукру, адже зверху вони покриваються солодкою глазур’ю.

Аби розписати пряник, достатньо мати тільки кондитерський мішок, маленьку насадку, глазур та барвники. Часто використовує пензлики, маркери, трафарети. Усе залежить від того, наскільки детальну картинку потрібно створити.

«Останнім трендом у розписі є „вітражний ефект“, — ділиться дівчина. — Для нього потрібні глазур, желатин та інвертний сироп». За день Ольга може розписати до десяти пряників, хоча любить працювати ввечері.

Найбільше часу йде на сушку шарів (приблизно дві години), а повністю глазур застигає за 6−8 годин. Ольга каже, таке заняття потребує особливої зосередженості і певного настрою: «Помітила, коли робота не в радість, трапляються усілякі халепи. Якось пензликом в’їхала в пряник, на якому глазур ще не застигла, а лише покрилася скоринкою. Дуже важливо правильно вимісити тісто, адже в процесі випікання пряник може сильно деформуватись, не піднятись або взагалі не пропектись».

Кондитерський виріб потрібно помістити в індивідуальну герметичну упаковку. Тримати пряники в холодильнику не потрібно, можна просто в шафі, головне — берегти від вологості. Якщо затвердів — можна покласти пряник на нарізані дольками яблука (глазур'ю догори), і за 30−40 хвилин він знову м’який, а найприємніше — дуже ароматний.

Свої вироби Ольга реалізує переважно через соцмережі та серед знайомих. Сестра Ольги створила власний бренд одягу, тож майстриня виготовляє пряники й для корпоративних цілей. Ціна залежить від ваги виробу, складності розпису, часу, який витрачається, вартості упаковки. Приблизна вартість матеріалів, що використовуються для створення одного пряника, — 14 гривень.