Передплата 2024 «Добрий господар»

Коли болить «під ложечкою»

Як пережити період весняного загострення гастродуоденіту

Почали знову турбувати важкість і біль «під ложечкою»? Нудота та відрижка? Печія і відчуття гіркоти у роті? Навесні традиційно загострюються хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту. Серед них гастродуоденіт. Якщо при гастриті запалюється слизова шлунка, то при гастродуоденіті - ще й слизова дванадцятипалої кишки. Ця підступна недуга небезпечна тим, що може призвести до формування виразки, яка з часом ризикує переродитися… у рак. Серед ракових хворих кожен десятий має цей діагноз.

«У групі ризику — люди, що зловживають грубою, гострою їжею, копченостями і спеціями, які подразнюють слизову шлунка і дванадцятипалої кишки. Харчуються всухом’ятку, на ходу, пропускають обов’язкові прийоми їжі. Ті, що курять і зловживають алкоголем, часто переживають стреси, приймають певні ліки (наприклад, нестероїдні протизапальні засоби).

Ризикують всі, хто інфікований гелікобактером пілорі. Ця бактерія виживає у кислому середовищі шлунка і не лише нищить його слизову, а й ушкоджує слизову дванадцятипалої кишки, куди потрапляє з кислим вмістом шлунка", — пояснює лікар-гастроентеролог вищої категорії, д.м.н. Володимир Васильєв. Наголошує на необхідності здати уреазний дихальний тест. Якщо гелікобактер є, його треба позбутися. Зробити це можна за два тижні з допомогою антибіотикотерапії. При підвищеній кислотності (у період загострення) слід приймати антациди. Також доведеться дотримуватися дієти.

Лікар-гастроентеролог Чернівецької обласної клінічної лікарні Ольга Снігуряк радить пити відвар з льону.

Насіння льону подрібніть, столову ложку висипте в емальовану посудину, залийте півлітра кип’яченої води. Поставте на вогонь і після закипання потримайте на вогні 15 хвилин. Настоюйте протягом години. Приймати засіб треба тричі на день по півсклянки за годину до прийому їжі. Курс лікування — чотири тижні.

«За цей час, — каже лікар, — треба пройти всі заплановані обстеження». Потім робиться перерва на десять днів, після чого курс повторюється. Загалом необхідно пройти три курси з перервами.

Також не завадить випивати натще столову ложку оливкової олії, і по столовій ложці - перед кожним прийомом їжі (якщо турбує біль).

Схожі новини