Передплата 2024 «Добра кухня»

Жити, щоб їсти?

Середньостатистична українська сім’я витрачає на харчі 57% своїх щомісячних доходів, у той час як білоруська – 38%, польська – 18%, французька – 14%.

Вартість мінімального споживчого кошика в Україні поступово наближається до середньоєвропейського, при тому, що розрив у рівнях доходів через ослаблення гривні надалі зростає.

Спеціалісти Економічного дискусійного клубу підрахували: літр соняшникової олії в Україні коштує 32 гривні 50 копійок. У Польщі (у перерахунку на гривні) пляшку олії можна купити за 37 гривень 50 копійок. Хліб (кілограмовий буханець) – за 17 гривень. У сусідній країні, де заробітки – у чотири рази вищі, – за 19.

Молоко у нас – дорожче. Літр коштує 22 гривні, а у Польщі – 18 гривень 50 копійок. Білоруси за літр соняшникової олії платять 39 гривень 50 копійок, за хліб – 33 гривні, за молоко – 18 гривень 50 копійок. Аби унаочнити масштаби проблеми, експерти навели ціни на продукти у Франції. Літр олії у цій країні коштує 82 гривні 50 копійок, хліб – 53 гривні, літр молока – 36 гривень. Ціни для українця, що живе «від зарплати до зарплати» – космос, але порівняємо з доходами. Середня зарплата в Україні –

7 тисяч 810 гривень. У Білорусії – 12 тисяч 210 гривень. У Польщі – 42 тисячі 510 гривень. У Франції – 101 тисяча 175 гривень. Середньостатистичний українець отримує 62% з того, що отримує білорус, і 18% – з того, що поляк. Аби отримати суму, яка дорівнює місячній зарплаті француза, працювати мусить... 13 місяців!

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин ріст цін на харчі пояснює підписанням Асоціації з ЄС, внаслідок чого було порушено паритет між низькими зарплатами і дотованими за рахунок держави цін на енергоносії і послуги ЖКГ, а також скасоване державне регулювання на соціальні продукти. Визнає: повертати держрегулювання цін на їжу і знижувати тарифи на комунальні послуги немає сенсу. Пропонує запровадити цільові державні виплати на придбання соціальних продуктів харчування для сімей з низьким рівнем доходів.

«За багатьма позиціями уже досягнуто паритет з євроцінами, тому можна очікувати лише сповільнення темпів росту. У середньому продукти подорожчають на 10-12% за умови девальвації 7% та інфляції 9%. М’ясо та вершкове масло може зрости у ціні на 18% (курятина буде коштувати майже як свинина чи яловичина – приблизно 120 гривень за кілограм), соняшникова олія – до 30%, – прогнозує директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко. – Цукор навряд чи подорожчає, бо його наварили багато. Влітку (сезонно) подешевшають яйця (на 15-20%), сало (на 20-30% – через зниження попиту), овочі та фрукти». Пом’якшити зростання цін, на думку експерта, може лише зростання зарплат. Очікується, що середня зарплата цього року зросте до 9-10 тисяч гривень. «Країни з аграрними і сировинними економіками (Україна, зокрема) багатими не бувають, оскільки їхня продукція відрізняється низькою доданою вартістю. Без розвитку технологій говорити про підвищення зарплат до європейського рівня не доводиться», – констатує Олег Пендзин.

Фото Associated Press

Схожі новини