Передплата 2024 ВЗ

«Нам не потрібна горілка, шприц, сигарети і клей «Момент»

Діти не лише вивчають, як шкідливі звички впливають на здоров’я, а й закріплюють матеріал у малюнках.

Товаришка розповіла, побачила у під’їзді свого будинку на вул. В. Великого, під поштовими скриньками, 15 шприців. Сусіди обурювалися, що наркомани знахабніли, а поліція бездіє. Та найгірше, ті, хто займається цим брудним «бізнесом», «підсаджують» на голку дітей. Тому просвітницькі уроки на тему наркоманії є дуже потрібними. Знайома лікар-нарколог розповідає: «Наймолодший пацієнт, якого до мене на обстеження привели батьки, мав 12 років. Батьки помітили, що дитина сильно схудла, але не могли зрозуміти, що з нею відбувається. Коли провели аналізи на ВІЛ-інфекцію, виявилося, що дитина інфікована. Заразилась через шприц, яким ввела собі наркотики ...». Лікар попереджає, часто наркотики маскують під цукерки та жуйки. Тож дитина має знати, що ні у кого чужого не можна брати ніяких солодощів.

У Винниках, у школі «Берегиня», вчитель образо­творчого мистецтва Окса­на Яцків до своїх уроків підходить креативно. Своє ставлення до шкідливих звичок діти висловлюють у малюнках. Зокрема, учні 7-го класу малювали... наркотики.

Попри сумну статистику, деякі батьки вважають, що на тему наркоманії не варто говорити з дітьми у школі (а раптом захочуть спробувати?). Інші – навпаки, кажуть, що про наркотики треба розмовляти якомога раніше. «Торік ми разом з соціальною службою показували десятикласникам документальний фільм про наркозалежних людей, – розповідає Оксана Яцків. – Учні були вражені. Тоді якраз усі говорили про насвай, який курять підлітки. Це суміш курячого або верблюжого посліду, гашеного вапна і тютюну. До нього можуть додавати й психотропні речовини. Ми вирішили застерегти дітей».

Школярі з «Берегині» беруть участь у різноманітних творчих конкурсах. Їх проводить Львівський міський координаційний Центр «Галицьке юнацтво» (вул. Замкнена, 9). Кращі малюнки на тему наркоманії вчителька уже надіслала на конкурс. «На уроці я розповіла дітям, що «Галицьке юнацтво» проводить серед учнів конкурс «Стоп наркотикам і СНІДу», – розповідає вчителька. – Умова конкурсу – малюнок на цю тему (У шкільній програмі такого завдання немає. Участь у конкурсі є добровільною. – Авт.). З трьох класів (п’ятих, шостих, сьомих) роботи підготували 30 учнів. Оскільки класи невеликі, по 15-20 учнів, це більше половини дітей. Діти самі придумують сюжет. Наприклад: «Зроби свій вибір – наркотики чи спорт», «Наркотики – повільна смерть», «Нам не потрібна горілка, шприц, сигарети і клей «Момент». На уроках ми не конкретизуємо, як називаються наркотики. Але діти знають, що є таблетки, а є речовини, які вводять шприцом». Зі слів Оксани Яцків, раніше учениця 7-го класу, Аня, брала участь у конкурсі про безпеку життєдіяльності. Вона малювала про безпеку людей на будівництві. Виграла конкурс. Її запросили на львівське телебачення.

...Учень 7-го класу Ігор показує мені свою роботу: «Кури. Пий. Помирай. Живи вільно». Семикласник ділиться думками на тему шкідливих звичок: «Якщо людина починає вживати наркотики, вже не зупиниться... А когось обдурюють, кажуть: «Спробуй один раз, нічого не буде!». Ігор намалював чоловіка, який випив забагато алкоголю. І йому стало погано... «А якщо хтось запропонує тобі у школі якусь таблетку, що будеш робити?» – допитуюсь. «Відмовлюсь і розповім про це вчительці», – відповідає Ігор.

Директор школи Галина Яковенко каже, багато чого залежить від сім’ї, у якій виховується дитина. «Деякі батьки хочуть перекласти усю відповідальність за виховання дитини на школу. Маємо спільно займатися вихованням. У школі є психолог, яка проводить з дітьми тестування. Виявляє замкнутих дітей, – пояснює Галина Юріївна. – Який у дітей рівень агресії, скільки дитині приділяється уваги вдома і на яку дитину більше треба звернути уваги у школі (тоді з нею проводять додаткові бесіди). Зараз молодь більш поінформована. Має доступ до Інтернету. Але батьки мають обмежувати дітей у часі – аби не сиділи у комп’ютерах цілими днями, слідкувати, які сайти вони відвідують...».

Фото автора

Схожі новини