Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не щепилась дитина від кору – хай вдома сидить?!

Одна з найбільш заразних інфекцій у світі вклала з високою температурою близько 5 тисяч українців.

Шестеро померло. Від вірусу захищає лише вакцина.

В Одесі та Івано-Франківську через спалах кору продовжили шкільні канікули. У цих областях – найбільша кількість хворих (у 2017 році перехворіло 2,6 тисячі осіб). На Одещині недуга забрала шість життів – чотирьох дорослих та двох дітей.

Приступити до навчання школярі повинні з наступного тижня. Однак директор департаменту освіти і науки Одеської міськради Олена Буйневич попередила: якщо дитина не хворіла на кір і не отримає щеплення, до занять її не допустять. Навчатися буде онлайн – по відеоуроках. Посилання на відеоуроки публікуватимуться на сторінках міськради у Facebook і на офіційному сайті департаменту. «Якщо ситуація зі щепленнями від кору «затягнеться», діти зможуть приходити до спеціально виділених класів, де буде проводитися системне кварцування, і там писатимуть контрольні роботи», – повідомила чиновниця.

Київ вирішив взяти приклад з Одеси. Там також не допускатимуть дітей до відвідувань дитсадка чи занять у школі, якщо батьки не нададуть довідку про те, що їхня дитина перехворіла на кір або була щеплена.

У тих школах Львівської області, де зафіксований бодай один випадок захворювання, канікули вирішили продовжити до 22 січня. Як повідомили «ВЗ» у прес-службі департаменту охорони здоров’я ЛОДА, дітей, які не хворіли на кір і не були щеплені, ймовірно, не допускатимуть на заняття. На Львівщині щепленням охоплено 80% дітей. з початку року на кір на Львівщині захворіло 84 особи, з них 56 – діти.

Щоб зменшити темпи поширення інфекції, міське управління охорони здоров’я обмежило практику партнерських пологів, відвідування хворих у стаціонарі, а також вагітних і породіль. Кабінети щеплень, де можна вакцинуватися від кору, у разі необхідності працюватимуть по суботах (за даними МОЗ, Львівська область – один із лідерів за кількістю відмов від щеплень проти кору). З вагітними, які перебувають на обліку, лікарі повинні спілкуватися у телефонному режимі щонайменше двічі на тиждень.

Як запевняють у МОЗ, епідемії кору в Україні ще немає, але вірус швидко поширюється, тому як будуть розгортатися події далі, можна тільки гадати. Кір – це одна з найбільш заразних інфекцій у світі. Якщо людина не хворіла і не була щеплена, при контакті з хворим ймовірність інфікування – 90-100%.

Це – циклічна хвороба. Спалахи виникають кожні 5-6 років. Головна причина, чому вірус стрімко поширюється, – недостатнє охоплення щепленнями. У 2016 році вакцинувалася лише кожна друга дитина, а колективний імунітет формується, коли щеплено 98%. Він дозволяє захистити тих, хто не може вакцинуватися за медичними показаннями (наприклад, вагітних, бо вакцина містить хоч і ослаблений, але живий вірус, чи діток, які хворіють на рак і проходять хіміотерапію).

Щоб сформувався імунітет від кору, треба зробити два щеплення (у рік та ревакцинацію – у шість). Якщо дитина пропустила ревакцинацію, щеплення можна зробити у будь-який час. Якщо взагалі не була щеплена, їй треба зробити два щеплення з інтервалом у місяць. Підліткам та дорослим, які не хворіли на кір і не були щеплені, також бажано вакцинуватися. Якщо контактували з хворим – протягом наступних 72 годин.

Кір лікується довго. І не факт, що людина повністю одужає

Кожен двадцятий хворий відчуває наслідки перенесеного кору до кінця життя. Це – не легка дитяча хвороба, як багато хто думає. Киянка Марина Шиянь перенесла кір п’ять років тому. У лікарню потрапила з менінгоенцефалітом (запаленням мозку). Три тижні лежала в реанімації, балансуючи між життям і смертю. Після виписки ще три місяці перебувала вдома, проходила реабілітацію. Два роки Марина потерпала від головного болю. Температура тіла була постійно підвищена (+37,4°С +37,6°С). Їй важко давалися навіть найпростіші завдання – піднятися-спуститися по сходах, почистити яблуко, прочитати 1/6 журнальної сторінки, написати кілька слів від руки. 35-річна жінка зізнається: почувалася, ніби перенесла інсульт.

«Кір – нейроінфекція (як і краснуха, вітрянка, всі герпесвіруси), уражає нервову систему. Простіше кажучи, вірус «зжере» ваш мозок або не встигне, якщо імунітет сильний, або таки «відкусить» шматок, який відповідає за пам’ять, рух чи мовлення. У моєму випадку найбільше постраждала пам’ять, – поділилася з читачами своєї сторінки на Facebook Марина. – Не існує препарату, який знищить вірус. Є тільки імуноглобуліни – препарати з донорської крові, які допомагають працювати власним антитілам. Моя доза на час перебування в реанімації коштувала 5,8 тисячі гривень на день (один долар коштував вісім гривень). Препарат – вітчизняний, імпортні – у кілька разів дорожчі. Плюс треба було приймати багато інших ліків, тож математика проста. Навіть найкращий імунітет не захистить від кору. Тільки специфічний – або після перенесеного захворювання, або після вакцинації. Виявилося, що я не була вакцинована від кору. У сім місяців мені поставили помилковий діагноз кір, тому щеплення не робили».

За словами голови Національного комітету з верифікації елімінації кору та краснухи Ірини Колеснікової, в Україні щеплення від кору почали робити у 1968 році. Тоді були щеплені всі діти віком до 11 років. До 1972 року провели масову вакцинацію. Після цього почали проводити планову, а з 1986 року дітей почали щепити двічі, щоб закріпити ефект від першої вакцинації. Тому людям, яким у 1986 році було сім і більше років і вони не отримали другу дозу вакцини, слід повторно зробити щеплення від кору.

Як захиститися від вірусу?

Передається збудник повітряно-крапельним шляхом (при кашлі, чханні, розмові). Може жити у повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Інкубаційний період кору – 6-21 день. Далі з’являються такі симптоми, як висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос і блювота. На 4-5-й день хвороби – червоний висип, який починається з голови та обличчя, а згодом – поширюється на все тіло. Хвороба (з усіма симптомами) триває до чотирьох тижнів і довше.

Кір дає серйозні ускладнення – може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту), інших серйозних ускладнень. Хворий може стати інвалідом і навіть померти.

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини