Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Після Нового року ціни на ринках знову виросли

Складники для святвечірньої куті відчутно подорожчали.

Цього року приготування святкового столу на Святий вечір та Різдво неабияк спустошать сімейний бюджет. Якщо не закупили продуктів заздалегідь, то за день-два до свят переплатите утридорога. Законів торгівлі ніхто не відміняв: чим більший попит на ходовий товар — тим більша націнка.

Напередодні Нового року затарювалася на ринку та у супермаркеті. Тоді півлітрова банка пшениці для куті коштувала 10 гривень, а склянка маку — 15. Пошкодувала, що не купила.

Бо після Нового року ціни пішли вгору. За пшеницю просять щонайменше 12 гривень, за мак — 18. Лише поодинокі продавчині не підвищили цінової планки. Кажуть, хочуть швидше продати ходовий товар.

На Привокзальному ринку чимало покупців. Та і прилавки вгинаються від товару. Якщо кілька днів тому усі купували продукти для новорічного столу, то тепер шукають складники для страв пісного (на Святий вечір). Ледь не на кожному кроці на ринку можна зустріти жінок літнього віку, які носять сушені на нитці гриби. Нагадують “грибну ялинку”. Запитую вартість білих. “Ця нитка білих коштує 120 гривень, трохи менша — 50”, — відповіла продавець. Напередодні Нового року цікавилася цим товаром. За “нитку” білих грибів правили 100 гривень. Йду далі. В іншого продавця побачила аналогічний грибний товар по 110 гривень. Нитка, на якій нанизані інші види грибів (лисички, підберезники, підосичники), коштує до ста гривень. Півлітрова банка маринованих білих грибів — 80-95 гривень, літрова — 120-130. Ціна залежить від розміру та “віку” грибочків у банці. Молоденькі і красиві гриби коштують дорожче, ніж старі і розлізлі. Мариновані лісові гливи продають по 35-40 гривень за півлітрову банку. Стільки ж коштують опеньки. Свіжі шампіньйони — 30-45 гривень за кілограм.

Продавчиня припрошує покупців дегустувати мак. Склянка — 18 гривень. “Не гіркий! Свій, з городу, без ГМО”, — хвалить товар жінка. Її сусідка закликала купити півлітрову банку пшениці по 13 гривень (в інших продавців на гривню-дві дешевша). “Чому так дорого?” — запитую. “Бо то яра пшениця зі свого городу. Вимочена у воді, висушена і готова до варіння, — відповіла. — Інші торгують пшеницею зі “Шувару”, тому і дешевша”.

Для куті знадобляться ще мед, волоські горіхи, родзинки, цукати... За народним повір’ям, кутя на перший Святвечір має бути багатою, тобто присмачена “фруктовими додатками”. Півлітрова банка меду — 75-85 гривень. Продавчиня радить взяти до куті гречано-квітковий, який надає святвечірній страві особливого смаку та аромату. Цього року чищені волоські горіхи подорожчали на п’ять гривень. За склянку просять 20 гривень. Ціни на родзинки розчарували. Якщо торік їх можна було придбати по 65 гривень за кілограм, тепер найдешевші — по 85 гривень. Є і дорожчі — по 110-120 гривень за кіло. Деякі господині дають до куті курагу. За цей товар треба викласти щонайменше 160 гривень за кілограм. Зауважила, дехто купує лише кілька штучок.

Для узвару знадобляться сухофрукти. Літрова банка сушених яблук та груш — 15 гривень (ціна не змінилася, така була і торік), за кіло сухофруктів просять 60-65 гривень. Літрова банка свіжої журавлини — 60 гривень.

Вартість “борщового набору” ні на ринку, ні у супермаркеті не змінилася. Городні овочі коштують плюс-мінус до 10 гривень за кіло. Лише деякі продавці просять за “королівську моркву”

12-13 гривень за кілограм. Кіло картоплі — 7 гривень. Кіло білокачанної капусти — гривні, горнятко квашеної — 5.

Ціни на фрукти такі. Мандарини — 35-38 гривень, лимони — 45 (у супермаркеті — 40), гранат — 55, “корольок” — 55, хурма — 49, яблука — 12, фейхоа — 140 гривень.

Йду у м’ясний сектор. Теляча шинка — 150 гривень за кг. Напередодні Нового року за неї правили 140. Продавець розводив руками. “Дорожчає м’ясо до свят, — каже. — А що ви хотіли — купити телятину до ста гривень? Такого не буває, люди в селах зараз майже не годують телят”. Продавець пояснив, чому за одну телячу шинку просить 140 гривень за кіло, а за іншу — 150: “Якщо телятко двомісячне, ціна буде вищою, ніж за те, яке закололи у півроку”.

Щонайменше на п’ять гривень подорожчала свинина. Свиняча шинка — 90 гривень, а деякі продавці правили 100-110. Свиняча полядвиця — 120 гривень, шпондер — 80, ребра — 45. Ціни на сало знову пішли вгору. Найдешевше сало — 50 гривень, є і по 100. Внутрішнє сало (годиться для приготування смальцю) — 35 гривень за кілограм. Ребра для холодцю (там мало м’яса) — 15 гривень, нога для холодцю — 70.

Фото автора

Схожі новини