Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Яйця дорожчають, апельсини та м’ясо – дешевшають

Овочі «борщового набору» – майже всі по 10 гривень за кіло.

Подорожчання соціальної групи товарів, “борщового набору” та м’яса, яке стартувало на початку вересня, неабияк шокувало українців. Однак тепер ціни на деякі продукти впали: кіло гречки — 18-20 гривень, макарони першого сорту — 11 гривень, кіло цукру — 15 грн. (раніше - 19-20 грн.), а свинина та телятина вкладаються у стогривневий ліміт (у вересні-жовтні теляче і свиняче м’ясо коштувало в середньому 120-130 гривень). Журналіст “ВЗ” вирушила на Привокзальний ринок, щоб дізнатися, які харчі подорожчали, а які подешевшали.

...Якщо раніше зі самого ранку на ринку зазвичай було чимало покупців, то тепер людей обмаль. Біля яток з яйцями зустрічаю двох жінок старшого віку, які запитують продавця, чому яйця дорожчають не по днях, а по годинах. “Вчора купувала яйця по 2,30 грн., сьогодні вже 2,50-2,60 грн., - обурюється 69-річна пані Галина, яка є постійним покупцем Привокзального ринку. - Кури несуть золоті яйця?! Продавчиня розводить руками: “Пані, не сваріться зі мною! Сама не ставлю цін, їх диктує ринок. Зараз кури менше несуться, тому яйця подорожчали і ще будуть зростати в ціні. Не хочете — не купуйте!”.

У відділі, де продають морожену рибу, курятину та субпродукти, теж безлюдно. Покупці припрошують поодиноких клієнтів хоч щось у них придбати, хвалять свій товар і переконують, що дешевше не буває... Щодо дешевизни, то продавці, звичайно, лукавлять. Морожені м’ясні товари подорожчали на 10-20 гривень. Ще у вересні купувала на ринку кіло курячої замороженої печінки по 35 гривень, тепер просять 45. Ціни на “суху” заморозку такі: індичі шиї — 38 гривень, курячі гомілки — 42. Свіжа курятина коштує від 55 гривень за кілограм, філе індика — 130 (дорожче, ніж свиняча шинка).

Йду у сектор, де торгують свіжим м’ясом. Звертаю увагу, що на 10 гривень подорожчав фарш із телячого м’яса. За кіло правлять 70 гривень. Продавчиня каже, два тижні тому торгувала по 75 гривень за кіло. Саме стільки на ринку зараз коштує фарш зі свинячого м’яса. А ось теляча шинка відчутно подешевшала. Зараз її можна придбати по 100 гривень за кілограм, м’ясні обрізки для супу — 65. Свиняча шинка — 90 гривень, свиняче м’ясо з кісткою — 85, свинячі ребра — 80, шпондер — 65. “М’ясо подешевшало, бо не було на нього попиту, - розповіла “ВЗ” продавчиня літнього віку. - Підприємці закупили у селян багато телят та свиней, але продати шинку по 120-130 гривень за кіло не могли. Товар застоювався, псувався. Але напередодні Нового року м’ясо знову подорожчає”.

Подешевшали свіжі печериці — 20-24 грн. за кіло. Ще півтора місяця тому за них просили близько тридцяти гривень. Цвітна капуста — 10, броколі — 25-30 грн., пекінська капуста — 10 грн., болгарський перець з Херсонщини — 40 грн. Овочі “борщового набору” - по 10 грн. за кілограм (буряк, морква, цибуля), картопля — 6-7 грн., капуста — 4 грн. Кілограм домашнього часнику — 80, пучок зеленої цибулі або кропу — 5 гривень.

Ціни на деякі овочі тримають стабільну планку. Виноград — 30-35 грн. за кіло, яблука — 10-12, банани — 22-25. Подешевшали апельсини — 40-45 гривень за кілограм. Продавці пояснюють це новим завозом екзотичного фрукту з Іспанії. “Пані, купіть суперський іспанський апельсин за 50 гривень, - припрошує продавчиня. - Це не сорт. Я сама так назвала цей фрукт. Чому суперський? Бо тоненька шкірочка, всередині плід солодкий і добре доспілий. Дам вам скибочку скуштувати. Але їжте обережно, бо холодний”. Щонайменше на 30 гривень подешевшали мандарини. Зараз за них просять 30-35 гривень за кілограм, два тижні тому коштували 60-65, а на деяких ринках 70.

Фото автора

Схожі новини