Передплата 2024 ВЗ

Нетвереза мама спала у траві. Поруч з нею – четверо заплаканих діток

Патрульні Львова отримали тривожний виклик – на вулиці Блажкевич, що у Залізничному районі Львова, четверо малих дітей (наймолодшій дівчинці – менше року) лежали у траві в лісосмузі, а біля них спала нетвереза мама.

28-річний чоловік (за інформацією патрульних, це не біологічний батько дітей, а співмешканець та “собутильник” жінки) та 35-річна мати дітей від оковитої були “ледь живі”. Маму поліцейські розбудили не з першого разу. Діти були неохайні, брудні, заплакані. Патрульні викликали бригаду швидкої медичної допомоги. Дітей оглянули, у двох з них медики виявили “хрипи” у легенях... Але мама категорично відмовилася від госпіталізації. Поліцейські змушені були доставити сім’ю у райвідділ поліції, щоб вирішити, що робити з дітьми та безвідповідальною горе-мамою. Залізнична районна адміністрація Львова готує за цим фактом позов до суду про позбавлення батьківських прав.

“Виклики на подібні випадки, коли батьки зловживають спиртним і не доглядають за своїми дітьми, отримуємо доволі часто, - розповів “ВЗ” старший інспектор сектору “Прес-служба” Управління патрульної поліції Львова Мар’ян Шпитак. - Дітей, яких патрульні знайшли на вул. Блажкевич, були у вкрай недоглянутому стані. Це три дівчинки і один хлопчик. Найстаршій дитині — п’ять років, наймолодшій — немає і рочку”.

Відомо, що мама дітей має у Львові двокімнатну квартиру, вона - львів’янка. Житло зареєстроване на її сестру. Батько цих чотирьох дітей — житель Закарпатської області.

Як повідомив “ВЗ” начальник відділу «Служба у справах дітей» Львівської міської ради Ростислав Тимків, дітей влаштували в заклади інтернатного типу. “Є усі необхідні документи, аби забрати дітей від батьків, - каже чиновник. - Ця сім’я потрапила у поле зору наших працівників ще у 2013 році. Жителі Шевченківського району Львова поскаржилися нам, що вулицями бродять батьки з двома малими дітьми. Виїхали відповідні служби, щоб перевірити інформацію. Все підтвердилося. Мама влаштувала двох дітей у будинок дитини, аби нормалізувати своє життя. Півроку вони жили там. Згодом ми отримали документи, що діти зареєстровані у Закарпатській області, і там, начебто, є умови для їх проживання. Після цього про цю сім’ю нічого не було відомо, доки їх не знайшли”.

— Чи після випадку, що стався у 2013 році, служба у справах дітей стежила за сім’єю, аби проблема не повторилася?

— До львівської квартири соціальні служби навідувалися. Там не було нормальних умов для проживання з дітьми (квартира - маленька). Постало питання — де їм жити? Було два варіанти — або приведуть до ладу помешкання, або влаштуються на роботу і орендують іншу квартиру. Жінка вирішила поїхати до свого чоловіка на Закарпаття. Ми отримали інформацію від соціальних служб Закарпатської області про те, що там є умови для проживання дітей. Їх там зареєстрували.

— Яким буде майбутнє дітей, якщо суд позбавить батьків повноважень?

— Перспектива така — відібрати дітей, а батьки упродовж року мають змогу спілкуватися з ними (на території закладів інтернатного типу). Батьки, звичайно, можуть налагодити своє життя і через рік ми повертаємо дітей, або суд позбавить їх батьківських прав. Позбавлення батьківських прав — крайня міра.

Фото Патрульної поліції Львова

Схожі новини