Передплата 2024 «Добрий господар»

Взяли і прибрали!

Львів’яни самотужки посортували сміття на своїй вулиці.

Хочеш зробити щось добре — зроби це сам. Вирішити проблему з будівництвом нового сміттєвого заводу самотужки львів’яни не можуть, але прибрати сміття на своїй вулиці їм під силу. «Коли побачив, як діти грають у футбол серед купи сміття, це стало останньою краплею. Ми ж не в Індії живемо, щоб у нас були такі проблеми», — розповів кореспонденту «ВЗ» активіст ГО «Завтра» Михайло Катрук. Він зорганізував мешканців вулиці Дунайської, які біля своїх будинків сміття зібрали, посортували і перепакували його у великі пакети.

«Мешканці вулиці Дунайської одні з перших, хто відгукнувся на мою акцію з прибирання територій, і перша, де люди швидко зорганізувалися і визначили точний час та місце толоки. Організувати людей було непросто. Проблема сміття настільки поляризувала і озлобила суспільство, що кожна спроба зібрати людей наштовхується на несприйняття та критику. Багато хто вважає, що проблема сміття — це клопіт винятково влади», — каже Михайло.

Але небайдужих та ініціативних людей знайшлось чимало. До акції долучилися не лише місцеві мешканці, а й активісти. «Придбали лопати-шуфлі, рукавиці, сміттєві пакети, пов’язки на обличчя, сміттєвий контейнер на 240 літрів для пакування. Процес прибирання зайняв три з половиною години з трьома короткими паузами на відпочинок. Зібрали близько 200 мішків по 240 літрів, та ще близько десятка мішків пластику та скла. На акцію прийшло близько 20 мешканців і ще 10 активістів та небайдужих людей з інших районів міста», — розповів Михайло.

Він зізнається, що не розраховував, що на його заклик у соціальних мережах відгукнеться стільки людей. «Коли я це писав, то орієнтувався на своїх друзів. Вже є чотири ініціативні групи: три — на Сихові, одна — у Франківському районі. Серед мешканців має бути локальний лідер, який зорганізує. Як показав наш досвід — люди готові декілька годин порпатися у смітті замість того, щоб постійно серед нього жити», — каже Михайло.

Працівники ЛКП не стояли осторонь, — також долучилися до толоки. Більшість мішків вивіз перевізник наступного ранку, а відсортоване сміття забрала окрема вантажівка, надана ЛМР.

А тим часом...

У Львові терміново запроваджують сортування сміття на контейнерних майданчиках. Окремо сортуватимуть органіку (мокрі відходи), сухе сміття, скло та інші відходи. Сортування розпочинатимуть на тих майданчиках, з яких уже вивезли сміття. До кінця тижня на контейнерах таких майданчиків з’являться відповідні наліпки. Про це повідомив директор департаменту з питань поводження з відходами Іван Рудницький.

Мешканців закликають ділити сміття на два види — мокре і сухе. Мокре — це зіпсовані продукти, лушпиння — те, що гниє і дає неприємний запах. Це треба викидати в контейнер з написом «Органіка» або «Вологе сміття». Ідеально мокре сміття пакувати в паперовий пакет, який розкладеться на полігоні. На іншому контейнері писатиме «Сухе сміття» або «Інші відходи». В дужках буде розшифровано: «Папір», «Пластик», «Пляшка». Пет-пляшку треба скидати в спеціальні ящики, які встановлені майже у всьому місті. Мерія ще докупить частину таких ящиків. Вони будуть з ґратками, щоб було видно, що це пластик. Перед викиданням пластик бажано стиснути і після того закрутити кришечкою. Третій ящик — «скло». Це пляшки, скляні банки. Четвертий ящик — усі інші відходи, які не мають смороду.

Фото з архіву Михайла Катрука

Схожі новини