Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Крафтове пиво, вінілові платівки, меломани, тепла атмосфера...

Уперше у Львові на фестиваль зберуться власники міні-броварень, які спеціалізуються на виготовленні пінного напою «ручної роботи».

У вихідні, 28-29 квітня, у Львові вперше відбудеться Craft Beer & Vinyl Music Festival, який розгорнеться на FESTrepubliс (на території колишнього заводу “Галичскло”, де виготовляли скляні пляшки). Організатори фестивалю — ідейний натхненник Театру пива “Правда” Юрій Заставний, координатор фестивального заходу Ляна Мицько, Холдинг емоцій !FEST. За музичний супровід відповідає керівник вінілових дискусій, ярмарку вінілів та музичної апаратури, відомий у Львові громадський активіст, мандрівник Олег Мацех.

У четвер, 27 квітня, напередодні Craft Beer & Vinyl Music Festival, відбулася конференція за участі десятків експертів крафтового пива (поляки це пиво називають ремісничим продуктом, а у деяких країнах Європи — мануфактурним пивом). Вони ухвалили звернення до уряду щодо пом’якшення податкової та акцизної політики для виробників крафтового пива. Пивовари також гостро підняли тему монополії великих пивоварень на ринку, які витрачають гроші на маркетингові речі, але економлять на якості пива... Юрій Заставний вважає, що майбутнє саме за крафтовим пивом, яке виготовляється за всіма стандартами якості, не розраховане на масового споживача і є трохи дорожчим, ніж традиційний хмільний напій. Масове пиво часто-густо не вражає смаком та якістю. За словами Юрія Заставного, останніми роками у Європі з’явилися цілі групи шанувальників пива “ручної роботи”, які пропагують іншу культуру споживання цього напою. Пивомани роблять ставку на крафтовий напій, як вияв поваги до себе і свого здоров’я.

“Відкриваємо фестивальний сезон у Львові найкращою музикою та пивом, — зазначила на прес-конференції Ляна Мицько. — Буде багато цікавих подій, виставок, дискусій, закритих вечірок. Вихідні на Craft Beer & Vinyl Music Festival будуть насичені і смачні. Вважаю, що усе більше фестивалів у Львові мають відбуватися саме за межами центру. Тепер вул. Старознесенська стала ще одним фестивальним місцем, що притягує тисячі людей”.

“Львів має понад столітню традицію пивоваріння, — додав Юрій Заставний. — Це місто заслуговує на те, щоб не тільки мати фестивалі масового пива (здебільшого одного виробника), а щоб тут збиралися і крафтові пивовари. На Craft Beer & Vinyl Music Festival зберуться кількасот пивних експертів, блогерів, поціновувачів музики”.

Вхід на фестиваль вільний. Від Порохової вежі курсуватимуть автобуси, які упродовж двох днів довозитимуть гостей на вул. Старознесенську, де і відбуватиметься свято пива та вінілів. У перший день виступатимуть гурти, відбудуться дегустації крафтового пива (пиво “ручної роботи”) з різних броварень України, “гаражний розпродаж” від «Видавництва Старого Лева». У фестивалі також беруть участь броварі крафтового пива з Бельгії, США. Для дітей працюватиме спеціальна зона. Малечу розважатиме клуб «Лис Микита». Ввечері — танці просто неба та тепла розмова за кухлем пива про вінілову музику. У спеціальній залі буде виставка вінілових платівок. Окремі екземпляри експонуватимуть під склом. Деякі раритети коштують десятки тисяч доларів. Старовинні вінілові платівки, які вийшли у масовий випуск, можна буде придбати. Ціна вінілу стартує від кількох десятків доларів до тисячі доларів. На фестивалі працюватиме спеціальна майстерня, де можна буде помити вініл та зробити дрібний “ремонт”.

Схожі новини