Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«За розбите горнятко ви платити не зобов’язані»

Колишній охоронець супермаркету розповів про незаконні заборони магазинів та про те, як обстоювати свої права.

Продовжуємо серію матеріалів про хитрощі супермаркетів. Цього разу розповімо про незаконні заборони. Чому охоронці змушують залишати особисті речі у камерах схову? Чому закон забороняє перевірку чека та сумок при виході? Деякі секрети нам розкриває колишній охоронець гіпермаркету Вадим. Оскільки хлопець за освітою юрист, тож як “качати” права за законом, знає не з чуток.

Якщо охоронці супермаркету змушують вас залишити рюкзак у комірчині — ви не зобов’язані це робити. Хіба маєте таке бажання, наприклад, ваша сумка важка і не хочете з нею ходити. «Супермаркет не надає належних послуг зі зберігання, ви не укладаєте відповідного договору (як із банківським сейфом), тому за залишені речі ніхто не відповідає. Окрім вас, звичайно. Відтак заборонити вам увійти в супермаркет з рюкзаком за плечима охоронці не мають права. Оскільки вам не можуть запропонувати надійне зберігання: так звані камери схову належно не обладнані», — пояснює Вадим. За його словами, найчастіше покупці здригаються, коли при виході “пікає” детектор. Якщо на виході з торговельного центру «запікали» ваші покупки і охоронець вимагає обстежити речі на предмет краденого, не бійтесь, а ґречно нагадайте про наявність камер спостереження. Адже проводити огляд речей та особистий огляд громадян має право лише поліція та працівники Державної служби охорони у випадку, коли є підозра, що особа вчинила адміністративне правопорушення або злочин.

«Мало хто знає, але навіть ваш чек формально охоронці не мають права перевіряти. Чек — це вже приватна власність, як товари, які ви придбали», — каже колишній охоронець.

Навіть якщо на відеозапису охоронцям примарилось щось підозріле, то самостійно оглядати ваші речі вони не можуть. Потрібно викликати поліцію.

На дверях більшості супермаркетів висять таблички із забороною фото- та відеозйомки. Ця заборона теж незаконна, бо згідно зі статтею 34 Конституції України, кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб — на свій вибір. Обмеження цих прав може бути лише в інтере­сах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя. Інших підстав для обмеження права фотографувати товар Конституція не передбачає. Супермаркет не є режимним об’єктом.

До того ж стаття 50 Конституції України гарантує кожній людині право вільного доступу до інформації про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена.

Що робити, коли через власну необережність ви розбили скляну тару у супермаркеті або інакше пошкодили товар? «Працівники супермаркету є відповідальними за належне зберігання товару. Якщо ж горнятко, як кажуть, вислизнуло у вас із рук — також не поспішайте за нього платити», — радить Вадим. Закон — на боці покупця. Згідно зі статтею 323 Цивільного кодексу, ризик випадкового знищення чи випадкового псування майна несе його власник, якщо інше не встановлено договором або законом.

«Ви — не власник, поки не заплатите за чашку. Відтак ризик несе супермаркет. Якщо працівники закладу наполягають на вашій провині, то її потрібно спершу довести у... суді. І туди звернутися має супермаркет. Самостійно стягувати такі виплати не має права. Може лише зафіксувати факт пошкодження його майна», — розповідає хлопець.

У магазинах одягу часто можна почути: «Не торкайтеся до сорочок, ми вам самі їх покажемо!». Такі зауваження необґрунтовані, адже кожен покупець має право до укладання договору купівлі-продажу оглянути товар, вимагати проведення в його присутності перевірки властивостей товару або демонстрації користування товаром, якщо це не виключено характером товару і не суперечить правилам роздрібної торгівлі. Тобто покрутити в руках сукню чи шубу вам ніхто заборонити не може.

Схожі новини