Передплата 2024 «Добра кухня»

Село на мільйон

Наймолодший в Україні сільський голова зробив безкоштовний Wi-Fi та полагодив дороги.

22-річний студент Артем Кухаренко вирішив балотуватися на сільського голову у рідному селі Подільському Золотоніського району Черкаської області і тріумфально виграв вибори. За його кандидатуру проголосувало понад 80% виборців-односельчан. Безкоштовний Wi-Fi, відремонтовані дороги та укомплектовані навчальні заклади — таким стало село, яким понад два роки керує Артем. Про специфіку роботи сільського голови і про те, чи планує йти у велику політику, хлопець розповів в ексклюзивному інтерв’ю «ВЗ».

У першу чергу новоспечений сільський голова взявся за дороги. Асфальтувати — задорого. Тому за 30 тисяч гривень залатав ями бетоном. Фінансово допомогли районна рада і спонсори. Та левову частку грошей на латання дірявих доріг селяни самі заробили на благодійному концерті.

Потім у центрі Подільського з’явився безкоштовний Wi-fi. Це був своєрідний бартер з провайдером, який отримав дозвіл на встановлення вишки на непрацюючій водонапірній башті. «У нас кілька точок по селу, де можна користуватися безкоштовним Інтернетом. Більшість без пароля, пароль є в клубі, але у селі всі його знають. Це ж село, якщо знає один — знають всі», — розповідає Артем.

У сільських освітніх закладах замінили вікна і двері, у шкільні класи закупили нові парти, а у дитсадок — ліжечка та іграшки. «Повністю утеплено школу, замінено дах над спортзалом. Витратили лише 30 відсотків коштів, решту 70 дала районна влада, — хвалиться Артем Кухаренко. — На вулицях відновили освітлення».

Віднедавна хлопець розпрощався зі студентським життям і повноцінно присвятив себе облаштуванню села. «Закінчив Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. Вчився на історика, отримав диплом бакалавра, а потім продовжив навчання у магістратурі за спеціальністю «архіваріус», тобто працівник архівних установ і викладач вищих навчальних закладів. Отримав диплом з відзнакою і вже відгуляв випускний», — тішиться Артем.

Розповідає, піти на вибори йому жартома запропонували друзі. «Своє село люблю і хочу, щоб воно процвітало. Хотілося, щоб молодь не тікала за кордон або у місто, щоб була своя футбольна команда. Щоб люди раділи на своїй землі. Маю сили, енергію і, головне, — бажання змінити ситуацію на краще», — каже Артем Кухаренко. У хлопця з дитинства було загострене відчуття справедливості. Змалку був активним, брав участь у масових заходах, виступав, співав, змагався у спортивних дисциплінах, брав участь у КВНах. Але у велику політику наразі йти не планує, каже, у селі роботи вистачає.

Уже цього року планує створити у селі зони відпочинку, відновити озеро, провести людям воду, заснувати сміттєвий кооператив. І, звичайно, продовжувати ремонт доріг. Та, найголовніше, — забезпечити селян роботою, а для цього потрібно знайти інвестора, який би відкрив у селі виробництво. «У селі живуть 800 людей. Більшість працює на місцевих фермах. Молодь хоче залишитись у селі, подає у сільраду заявки на житло. Наприклад, занедбаний гуртожиток у перспективі стане будинком для щонайменше 20 молодих сімей Подільського. Цьогорічний бюджет села становить один мільйон гривень. Тож місцева влада вже у пошуках фінансування. Найперше, що потрібно, це провести каналізацію, воду та газ до гуртожитку», — ділиться планами амбітний голова.

Та, виявляється, не всім у селі подобається його ініціативність. «Минулого року було трохи більше 600 тисяч податків у бюджет. Цього вже 900. Довелося з деякими односельцями посваритися. У селах кругова порука, дехто ні за що роками не платив, а тут я пропоную усім жити по закону», — каже сільський голова.

Схожі новини