Передплата 2024 «Добра кухня»

«Блошиний» ринок чи львівська «родзинка»?

Журналістка «ВЗ» дізнавалася, як йде торгівля на найпопулярнішому сувенірному базарі України

Напевно, немає жодної людини, яка була б у Львові і не зайшла на “Вернісаж” - стихійний ринок картин, художніх виробів, сувенірів, антикваріату. Тут можна купити все, що зазвичай везуть додому туристи. Від горнятка з написом “Львів” до туалетного паперу з Путіним. Ціни помірні, патріотична футболка від 130, вишиванка від 500. Але якщо ціна вас все ж таки не влаштовує, тут, як на звичайному базарі, завжди можна поторгуватися.

А починався «Вернісаж» в роки «перебудови» на колишньому дитячому майданчику, на перетині вулиць Краківської та Вірменської, і завдячує своїй появі художникам. Вони першими почали виставляти тут свої роботи на продаж. А вже потім до них долучилися майстри інших творчих ремесел. Згодом імпровізований мистецький ринок перемістився на вулицю Театральну, на місце, яке раніше називалось площею Вічевою. Декілька років тому були численні спроби знести «Вернісаж» під різними приводами— від «впорядкування стихійної торгівлі» до побудови готелю. Такі плани місцевої влади викликали протести громадськості, тож знесення «Вернісажу» вдалося уникнути. У 2013 році Львівська міська рада прийняла рішення про облаштування стихійного ринку. Сьогодні львівський “Вернісаж” став своєрідною візитівкою міста. Тут вже майже не зустрінеш майстрів, котрі своїми руками роблять цікаві мистецькі речі. Здебільшого працюють посередники та перекупники, котрі часто продають речі, виготовлені на промисловій основі.

На Вернісажі рідко можна зустріти майстрів, зазвичай продають посередники. Наприклад, пані Надія має маленьку «точку» зі своїми роботами з бісеру.
На Вернісажі рідко можна зустріти майстрів, зазвичай продають посередники. Наприклад, пані Надія має маленьку «точку» зі своїми роботами з бісеру.

Найцікавіший сувенір для туристів та обов’язковий атрибут кожного українця — вишиванка. Купити її на “Вернісажі” можна за 500 грн., а вишивану футболку - за 130. Як розповідають продавчині, у моді білий колір. “Найчастіше це білим по білому, на літо якраз. Ближче до осені беруть більше квіткові орнаменти. А ось чорних вишиванок наші люди не люблять, кажуть, виглядає дуже траурно”, - пояснює пані Ірина. Широкий асортимент задовольнить навіть найвибагливіших поціновувачів народних сорочок - від традиційних вишиванок до вишитих бісером суконь.

На “Вернісажі” також можна прикупити аксесуарів до свого патріотичного образу. Найпопулярніші — намисто та гердани з бісеру. Якщо вам пощастить знайти майстра (а не посередника), то можна не лише купити готовий виріб, а й замовити щось унікальне, ексклюзивне. “Я займаюсь виготовленням такого намиста вже 20 років і маю звання кандидата у народні майстри. Виставляю свої роботи на “Вернісажі” вже близько 20 років, можу сказати, купують не лише українці, а й іноземці. Але, чесно кажучи, перші це більше цінують, бо розуміють, що це дуже ювелірна робота. На жаль, наші співвітчизники за останні роки дуже збідніли, але час від часу все ж таки купують собі чи на подарунок вироби ручної роботи. Коштує таке задоволення недешево — від 200 до 5000 гривень. Все залежить від кількості бісеру, розміру та складності роботи”, - каже майстриня Надія. Додає, що найбільший наплив туристів саме влітку або напередодні святкових днів.

Якщо ж народний одяг вам не до вподоби, то завбачливі продавці запропонують патріотичні футболки. Коштують вони втричі дешевше за вишиванку — від 130 до 270 грн. На “Вернісажі” кажуть, найпопулярніші серед українських туристів футболки з левом або написом “Львів”, а ось зображення Бандери чи Шевченка часто беруть на подарунок за кордон.

Місцеві бізнесмени скаржаться, що через кризу торгівля йде повільно. В середньому за день можуть продати 2-3 сувеніри. Художники теж бідкаються, що в них ситуація не краща. “Після Майдану купують більше українські пейзажі та хати. Серед покупців є поляки та американці. Наприклад, вчора дівчина з Польщі купила дві картини з квітами. Коштують мої роботи недорого - від 500-2000 грн. На “Вернісажі” я старожил, стою тут вже понад 20 років, є навіть постійні покупці”, - каже художниця Уляна Бодак.

Найекстравагантніший сувенір — туалетний папір з Путіним чи Януковичем. Вартість такого дива від 20 до 30 гривень. Але купують його нечасто. Продавчиня пояснює, що популярним воно було років зо два тому - тоді купували по 5-6 штук на день, сьогодні 2-3 на тиждень.

Хіт 2014 року - туалетний папір з одіозними політиками. Коштує таке задоволення від 20 гривень.
Хіт 2014 року - туалетний папір з одіозними політиками. Коштує таке задоволення від 20 гривень.

Багато хто відмовлявся розповідати про свої роботи. Не на диктофон зізнавалися, що бояться податкової та поліції. Адже більшість працює нелегально. А ось на конкуренцію не скаржаться: “Кожен дивиться за своїм прилавком, роздивлятися інших немає часу”, - пояснили мені.

Туристи кажуть, ідея ринку непогана, але контроль би не завадив. “Я тут не вперше, помітив, що можуть десь решту не додати, десь в цінах плутаються. Жінка питала про вишиванку — 720 грн., через день прийшла, та сама сорочка вже — 850. Минулого року купили магніт, а на ньому маленькими літерами - “Зроблено в Китаї”, ось такі вони, китайсько-українські сувеніри”, - жартує киянин Олександр Кривоніс.

Фото автора

Схожі новини