Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чоловічі фігури, що нагадують балерин Дега

У Львові відкрилася виставка Тетяни Тарасенко у жанрі «ню».

Коли говоримо «ню», виникає асоціація з оголеною жіночою натурою. Рідко коли художники звертаються до оголеної чоловічої натури. Тим більше - художниці. Однак відома малярка і графік Тетяна Тарасенко (на фото) - виняток з цього “правила”. На своїй персональній виставці «Лінія тіла», що відкрилася у галереї «Мадам Пальмгрен», вона представила цикл живописних робіт у жанрі «чоловіче ню». Таким чином було виправлено своєрідну «гендерну нерівність», адже мисткиня нагадала, що чоловіче тіло теж дуже гарне…

Роботи Тетяни - водночас і надзвичайно технічно майстерні, і еротичні. Це речі, зроблені «не в лоб», а на психологічних нюансах. Випускниця Львівської національної академії мистецтв, вона від синтетичного мистецтва (перфоменси, поєднання арт-костюма, музики, балету) перейшла до суто малярської творчості. Тарасенко має за плечима понад два десятки персональних і колективних виставок в Україні та за кордоном. Її роботи - у приватних колекціях Польщі, Росії, США, Канади.

«Творчість Тетяни знаю давно, - розповів «ВЗ» професор Львівської націо­нальної академії мистецтв, депутат Львівської облради Ярослав Кравченко. - Тема чоловічого «ню», над яким працює, це вже само по собі цікаво. А тим більше з такою майстерністю, як це робить Тетяна. Її чоловічі фігури нагадують мені балерин Дега. Вона вміє вловити момент незвичного ракурсу і його передати».

Фото Володимира ГРИГОРАША та Іллі ЛЄВІНА

Схожі новини