Передплата 2024 «Добра кухня»

Кому ті шахи потрібні?

Шаховий клуб скаржиться на те, що школа забирає у них орендоване приміщення. Адміністрація закладу стверджує, що договір уклали без їхньої згоди.

З листопада 2011 року у Львові діє шахова школа-клуб Василя Іванчука. Її представники орендують приміщення у 62-ї школи, що на вулиці Театральній, 16. Попередній договір завершився у 2013 році. Другий вступив у силу 18 вересня того ж року і має діяти до вересня 2023 року. Орендодавцем є управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради. Орендар — всесвітньовідомий шахіст Василь Іванчук. Чорна кішка, як стверджують представники орендаря, пробігла між ними та дирекцією школи у серпні цього року. Тоді ж директор почав вимагати від орендарів звільнити два приміщення (усього орендують три, - Авт.), бо школі не вистачає місця для занять. Орендарі з цим не погоджуються, бо переконані, що такий крок позбавить можливості юних шахістів займатися улюбленою справою.

«У шаховій школі-клубі займається близько сотні учнів. За кілька років її існування ми підготували 170 розрядників, - розповів “ВЗ” юрист шахової школи-клубу Василя Іванчука Михайло Іванчук. - Школа працює і влітку. Її відвідали Президент всесвітньої шахової федерації Ілюмжинов, Президент шахової федерації України Капустін. Роботу нашу оцінили добре. Жодних претензій від орендодавця не було протягом всього періоду функціонування школи.

Коли ми тільки взяли три класи, там смітник був — поламані парти, знищені стільці... Кілька вантажівок сміття вивезли. За власний рахунок ремонт зробили. Почали працювати. А тепер директор придумав, що ремонт треба почати робити — опалення міняти. У зв’язку з цим шахова школа має звільнити два класи. Нам кажуть, що, мовляв, кому ті шахи потрібні”.

“Проблема є у тому, що договір заключений між управлінням комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради та шаховою школою (орендар платить символічну 1 гривню на рік), - розповів “ВЗ” директор 62-ї школи Михайло Марциняк. - Дирекція 62-ї школи цього договору не погоджувала. Перший договір був заключений на три роки. Тоді нам ці приміщення не були потрібними. Зараз же, нам потрібні класи для викладання іноземних мов. Якщо цей рік ще сяк-так “перетремося”, то на наступний — виходу не буде... З великою повагою ставлюся і до шахів, і до пана Василя, але нікуди не дінешся. З 15 серпня ми почали заміну опалення у корпусі, де навчаються старші діти. Я звернувся до дирекції шахової школи з ідеєю, щоб до години третьої-півчетвертої у приміщеннях займалися наші діти, а опісля — їхні. Це було погоджено, як і те, що вони віддають нам дві класні кімнати. Ні з того, ні з сього, представники шахової школи підняли шум.

Про зміни у школі ми написали листа управлінню комунальної власності. Та й яке вони мали право віддавати наші шкільні приміщення в оренду? Зараз у нас така ситуація, що немає куди підгрупи з іноземної мови розсадити. В одному класі змушені три групи тримати. Після ремонту буде трохи легше. Та я застеріг представників шахової школи, що однаково ми усі не поміщаємося”.

...Прийшла у школу. Прохаю директора відчинити класи, щоб оглянути їх. “У нас немає ключів. Вони є лише у представників шахового клубу”, - відповів пан Марциняк. “Виходить, вам потрібні приміщення, від яких ви не маєте ключів, і не можете відчинити?”, - запитую. У відповідь мовчанка.

“Згідно з ухвалою міської ради уклали договір оренди для розміщення у 62-й школі шахового клубу для дітей шкільного і дошкільного віку, - пояснила “ВЗ” начальник управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради Інна Свистун. - Директор 62-ї школи договірів не підписував, бо єдиним орендодавцем майна комунальної власності є управління комунальної власності. Воно і підписувало і перший договір, і другий. Директор не має права виселяти орендарів. У випадку, якщо договір закінчуватиметься, можуть бути застереження в управління освіти щодо продовження його терміну, якщо школа плануватиме використовувати ці приміщення для власних потреб”.

“Усі орендовані приміщення залишаються за шаховим клубом, - розповіла “ВЗ” в. о. начальника управління освіти Львівської міської ради Зоряна Довганик. - Що стосується ремонтних робіт, то вони не були цьогорічними. Згідно з проектом, ремонт підвальної котельні розпочали ще у 2013 році. Нині він продовжується. Це довготривалий процес”.

Схожі новини