Передплата 2024 «Добрий господар»

Земля перегрілася розлюченим сонцем

За даними NASA, побито температурний рекорд...

Як стверджує NASA та метеорологічне управління Японії, цьогорічний липень був найбільш спекотним місяцем на планеті за всю історію метеоспостережень, котрі почали фіксувати з початку XIX століття.

Пекельна погода вдарила і по коралових рифах на дні океану, і по урожаю. У Єгипті навантаження сонця не витримали 92 особи, які померли. Там стовпчики термометра зафіксувалися на позначці плюс 47.

Щодня в лікарні з діагнозом “тепловий удар” потрапляли десятки єгиптян. А в Ірані спека сягнула... плюс 68. З тепловим ударом на лікарняне ліжко потрапили понад 11 тисяч японців, померло 30 осіб.

Потерпали від палючого сонця також європейці — у більшості країн було понад 40 градусів. Для клімату Європи це небезпечно. Температурний рекорд за останні 130 років зафіксували у Німеччині — 40,3 градуса вище нуля. Від цього річки геть висохли, про судноплавство довелося забути. В Італії від примх погоди плавилися автомобілі.

У столиці України, Києві, теж був зафіксований рекорд: 10 серпня 2015 року після обіду повітря нагрілося до 34,7 градуса. Ця температурна позначка виявилася трохи вищою за рекорд 1931 року. 12 серпня в Україні було найспекотніше за останніх 84 роки — плюс 38.

Як розповіла “ВЗ” завідувач відділу метеопрогнозів Львівського регіонального гідрометцентру Надія Ясюренко, у Західній Україні та у Львівській області зокрема не було аномальної спеки. Історію метеоспостережень в регіоні активно почали вести з 1946 року. Під час війни архіви з погодою до 1946 року вивезли до Польщі.

“Цього року в окремі дні липня та серпня у нас були незначні температурні рекорди, - наголошує пані Надія. - Максимальна температура по області за весь спекотний період — 36 градусів, у Львові зафіксували 34-34,5 градуса (така спека трималася сім днів). Це не є щось аномальне. Про аномалію можна говорити при 40-градусній спеці. Та це нехарактерно для нашого регіону. Єдиний нюанс — під час спекотного періоду не було опадів”.

За її словами, найвищий градус у Львівській області був зафіксований у серпні 1952 року (плюс 38,1), у 1946 році — плюс 35,1. У Львові найвищий температурний показник за всю історію метео­спостережень було зафіксовано у липні 1938 року — плюс 36,3, у серпні 1921-го року — 37 градусів вище нуля. Серед високих температурних показників серпня — 2012 рік. Тоді припекло до позначки 35,6 градуса.

У гідрометцентрі кажуть: 40-градусна спека на Львівщині можлива, але орієнтовно через десять років. З кожним роком літній градус у регіоні потроху збільшується. Останніми роками на приватних городах області доспівають навіть кавуни, абрикоси, персики. Колись ці фрукти на Львівщині погано приживалися. “Що буде з самопочуттям людей при плюс 40 — страшно навіть прогнозувати, - каже пані Надія. - Старшим людям з проблемами гіпертонії буде вкрай важко. Будуть також проблеми з водою. Цього року річки і криниці висихали навіть при 34-градусній спеці”.

“З 25 серпня очікуємо наближення до України атмосферного фронту із Заходу, який принесе короткочасні грозові дощі, - продовжує розмову Надія Ясюренко. - Найближчими днями прогнозуємо на Львівщині такі температури: вночі — плюс 6-11, вдень — 19-24. З 25 серпня буде теплішати. Складно сказати, яким буде вересень. З кожним роком довготермінові прогнози погоди усе менше і менше справджуються. Зараз ситуація в атмосфері нестійка.

Як повідомляє gismeteo.ua, у п’ятницю, 21 серпня, у Львівській області слабка хмарність, дощу не обіцяють. Вночі — 13-18 градусів тепла, вдень повітря прогріється до 15-20. У суботу, 22 серпня, на Львівщині буде прохолодний вітерець, сильна хмарність. Парасольки можете залишити вдома. Вночі — плюс 16, вдень прогнозують 19. У неділю, 23 серпня, у Львівській області мінлива хмарність, без опадів. Температура повітря вночі — 13-19 градусів тепла, вдень — плюс 21. А з наступного тижня “небесна канцелярія” обіцяє на Львівщині короткочасні дощі, вдень — 22-градусне тепло. До кінця серпня денні температурні позначки сягнуть плюс 25, вночі — до 20 градусів вище нуля.

Схожі новини