Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Це номер аудиторії?». «Ні. Це список вступників у черзі»

Хоч потенційні студенти віддають перевагу електронним заявам, у перші дні на здачу документів в університетах були черги.

У п’ятницю, 10 липня, стартувала вступна кампанія. Одним із найпомітніших цьогорічних нововведень є скасування так званих хвиль вступу. Відтепер абітурієнт складає список пріоритетностей, де на першому місці — найомріяніший університет та спеціальність, а на п’ятнадцятому — найменш бажаний. Це унеможливить штучні черги, коли абітурієнти із високими балами були нагорі списків усіх тих спеціальностей, куди подавали документи. Ще однією цьогорічною новацією є скасування профільності предметів, натомість запровадження так званого вагового коефіцієнта. З однакових предметів вступник може отримати неоднакові бали у різних вузах та на різноманітних спеціальностях. Усі абітурієнти, які не подолали порогового бала із ЗНО з української мови та літератури, атестат отримали, та до подальших випробувань із зовнішнього незалежного оцінювання допущені не були. Відповідно, із мрією про вищу освіту довелося розпрощатися. Стосується це і тих, хто не подолав прохідний бал із решти предметів ЗНО (мінімально 100). Сертифікати минулих років не приймають. Дійсними є лише сертифікати цього року. Як ці новації позначилися на вступній кампанії на бакалаврат, для випускників шкіл, з’ясовувала журналіст “ВЗ”.

... У головному корпусі НУ “Львівська політехніка” хоч і напрочуд шумно, тисняви, криків та штовханини немає. Заходжу всередину і одразу помічаю дівчат і хлопців з буклетами та у яскраво-жовтих футболках. Це — студенти Політехніки, які завершили перший курс. Нині вони як волонтери допомагають вступникам та їхнім батькам зорієнтуватися у шумній течії вступної кампанії — проводять до потрібної аудиторії, пояснюють, які документи зі собою потрібно мати, які треба заповнити, стежать за просуванням черги... “Це цьогорічна новація, - розповів “ВЗ” волонтер Олег. - Допомагають як і колишні першокурсники, так і друго-, третьо- та четвертокурсники. Записувалися за бажанням. Все відбувається організовано, люди дослухаються до наших порад, не суперечать, тож проблем нема”.

Кілометрових черг, що були років ще три-чотири тому, немає. Велику кількість людей можна пояснити тим, що у кожного вступника “у команді підтримки” принаймні мама-брат/сестра... А є й такі, що привели зі собою ще й тіток, бабусь, хлопців, друзів. Шум створюють не так перешіптування абітурієнтів, як голосні розмови по телефону їхніх родичів і друзів. Думала, що з “командами” приїжджають переважно люди не зі Львова. Та де там. Львівські теж полюбляють зі собою мало не усю родину тягнути. “Донька подає документи на міжнародні відносини, - розповіла “ВЗ” мама вступниці, львів’янка пані Світлана. - Прийшла з нею, щоб підтримати. Звичайно, переживаю, хочу, щоб дитина вступила туди, куди хоче... У корпус зайшли за декілька хвилин до дев’ятої ранку. Зараз десять хвилин на одинадцяту, і донька якраз має заходити в аудиторію здавати документи. Не скажу, що є якісь величезні черги. Усе організовано та спокійно”.

“Олеже, ти наперед нічого не говори”, - вчить сина мама після мого запитання, на який напрям подає документи хлопець. “На практичну психологію, - трохи ніяковіючи, відповідає вступник Олег. - ЗНО здавав з української мови і літератури, історії України, біології та географії. Бали маю вищі за середні, та однаково хотів би кращі результати. Прийшов з мамою щойно і бачу, що черги таки є”.

...У ЛНУ імені Івана Франка роль волонтерів із Політехніки виконують охоронці. Побачила, як вони консультують вступників та їхніх батьків, у якому корпусі університету на які напрями документи приймають та як до тих корпусів добратися. Вступниця Мар’яна приїхала до Львова зі Стрия разом із старшою сестрою — студенткою Іриною. “Подаватиму документи на журналістику та історію”, - розповіла “ВЗ” Мар’яна. Коли запитую, який напрям є “запасним аеродромом”, Мар’яна лише усміхається та знизує плечима. Втім, дівчина розповіла, що найкраще ЗНО здала саме з історії. Дізнаюся, як дала собі раду у нових умовах вступу, як розібралася з усіма пріоритетами, коефіцієнтами... “Треба бути уважним, - пояснила Мар’яна. - Немає нічого важкого у тому, щоб детально прочитати умови вступу на сайтах університетів. Загалом, з нововведеннями дала собі раду. Так само і мої друзі-вступники не розгубилися”.

Черги у Франковому вузі помітніші, аніж у Політесі. Помічаю, що батьки підходять до якогось столу та щось записують на листочках. Підходжу туди. Разом зі мною до столу наблизилася ще якась мама абітурієнта. На новому білому аркуші лише почали записувати: номер та прізвище, ім’я, по батькові. “Це номер аудиторії, у якій має бути вступник?” - запитує жінка, що підійшла зі мною до столу. (Ми були на другому поверсі, а трицифрові номери якраз починалися з “двійки”. - Авт.). “Ні. Це список вступників у черзі на подачу документів”, - відповіла “головуюча” списком черги. У Франковому університеті пояснили, що такий масштабний наплив вступників є традиційним для перших днів. Далі про жодні списки черг не йтиметься. “Наразі подали 3,5 тисячі заяв, з них близько півтисячі — електронні, - розповів “ВЗ” відповідальний секретар Приймальної комісії ЛНУ імені Івана Франка Богдан Стельмахович. - Більш детальну статистику ще тільки робитимемо”.

У НУ “Львівська політехніка” наразі прийняли більш ніж вдвічі більше заяв, аніж у Франка. “Маємо 4 тисячі паперових та електронних заяв і ще 3 тисячі електронних заяв за вихідні, - пояснив “ВЗ” відповідальний секретар Приймальної комісії НУ “Львівська політехніка” Роман Шуляр. - Кількість електронних заяв переважає — їх близько 70% від загального числа. Щодо цьогорічної новації із пріоритетностями, то напрямами, які є першими серед вступників, у цьому списку є: “Програмна інженерія”, “Правознавство” та “Комп’ютерні науки”. Пан Роман також розповів, що черги у Політехніці були у суботу, нині їх уже немає. А загалом на опрацювання документів одного вступника витрачають близько 15-20 хвилин.

Менш “черговішою” є ситуація у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені Ґжицького та Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького. “Наразі маємо 260 заяв, - розповів “ВЗ” заступник відповідального секретаря Прий­мальної комісії Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького Руслан Зверюк. - У списку пріоритетностей лідирують такі напрями, як “Ветеринарна медицина” та “Біотехнології”. А такі напрями, як “Менеджмент” та “Харчові технології” унизу цього списку”.

За словами відповідального секретаря Приймальної комісії Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Андрія Наконечного, станом на ранок понеділка, 13 липня, в університет надійшло 2 тисячі 172 заяви, серед яких переважають електрон­ні. “Нагорі списку пріоритетностей у вступників такі напрями, як “Лікувальна справа”, “Стоматологія” та “Педіатрія”, - пояснив “ВЗ” Андрій Наконечний.

Фото автора

Схожі новини